2019. április 24., 15:28

Szili Katalin Nagyszarván: a szlovák iskola ügye felveti az erőltetett betelepítés veszélyét

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott pozsonyi látogatása előtt útba ejtette Nagyszarvát, ahol az önkormányzat meghívására a helyi iskola körül kialakult helyzetről tájékozódott. A miniszterelnök megbízottját Őry Péter az MKP OT elnöke kísérte el a nagyszarvai polgármesteri hivatalba, ahol László Zoltán polgármester, illetve az önkormányzati képviselőtestület nevében Hervay Rozália és Lentulay István fogadta.

Szili Katalin Nagyszarván
Médialapozó

Szili Katalin elmondta, hogy tájékozódott a nagyszarvai iskola körül kialakult helyzetről, az itt tervbe vett szlovák iskoláról.

A miniszterelnöki megbízott a helyi képviselőkkel folytatott tárgyalásokról annyit mondott, hogy

nyilvánvalóan végigbeszéltük azokat a kérdéseket, amelyek egyrészt örvendetesek. Örvendetes az, hogy szeptembertől 18 diákkal több fog az iskolába járni, az is örvendetes, hogy több mint 90 százalékban magyarok által lakott településről van szó.

Az itt élők viszont rossz néven veszik, amiben egyébként igazuk is van, hogy ide szeretnének egy szlovák iskolát építeni. Ez távlatosan felveti az erőltetett betelepítésnek a veszélyét, ami az etnikai arányok megváltozásával járna”

– foglalta össze Szili Katalin a tárgyalásokat, majd kihangsúlyozta, azt szeretné, hogy a felvetődött kérdést a felek békés hangnemben oldanák meg. 

Szili Katalin a képviselőkkel való találkozó után meglátogatta a nagyszarvai magyar iskolát, ahol az iskola igazgatónője és a polgármester beszámolt, hogy a jövőre 18-cal többen fognak járni a teljes szervezettségű iskolába, így már 110 fölé emelkedik a tanulók létszáma.

A polgármester elárulta, a beíratási időszak előtt megszólították a környező falvakat, többek között az Duna felvízcsatornája mögött fekvő Vajkát, ahonnan jövőre négy gyermek is beiratkozott. A nagyszarvai iskola eredetileg is központi iskola volt és a bősi vízerőmű megépítése előtt Vajka és Doborgaz tanulói is ide jártak.

Kérdésünkre Szili Katalin elmondta, hogy lát a kérdésben megoldást.

„Nyilvánvaló, hogy a község lakóinak kell ebben egyértelműen kiállni, illetve a régió lakosságának. Érdemes a régióban is áttekintenünk az iskolák helyzetét, amiben nekünk egyetlen érdekünk van, hogy minél több magyar gyermek találja meg a magyar iskolát, és magyarul saját anyanyelvén sajátíthassa el a tudományokat, mert így lehet a legjobban."

Az a mi vezérelvünk, hogy a szülőföldön való boldogulást, gyarapodást segítsük, aminek nyilván az egyik fő kérdése az, hogy lehetősége legyen minden magyarnak anyanyelvi oktatásban részt venni. Ezért szeretnénk minden iskolát megmenteni és segíteni a településeket is abban, hogy megőrizzék a saját közösségüket."

Szili Katalin Nagyszarván
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.