Szerbül mondott kortesbeszédet Szijjártó Péter - videó

ma7 2019. április 20., 18:09

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Belgrádban Aleksandar Vucic szerb államfő kampányrendezvényén vett részt, ahol a szerb nyelven megtartott beszédében többek között arról szólt, hogy „A szerbek és a magyarok barátok, sőt, a két ország kapcsolata még soha nem volt olyan jó, mint most." De a magyar külügyminiszter újfent biztosította Magyarország támogatásáról Szerbiát az EU-s csatlakozási folyamatában.

Az Origo beszámolója alapján,  Szijjártó Péter szerb nyelven elmondott beszédében kifejtette, hogy biztos abban, hogy a magyarok és a szerbek a jövőben nagy dolgokra lesznek képesek együtt, mert biztos értékekre épül mindkét ország vezetése.

„Büszkék vagyunk hazánkra, a történelmünkre, a hitünkre, a vallási örökségünkre, és készen állunk ezeket megvédeni"

– húzta alá.

A tárcavezető leszögezte, hogy a magyarok nagyon becsülik Aleksandar Vucic szerb elnököt, különösen azért, mert a vajdasági magyar közösségre energiaforrásként tekint.

Becsüljük azt is, hogy minden szomszédunk közül Szerbia biztosítja a legtöbb kisebbségi jogot a magyar nemzeti közösségnek

– tette hozzá.

Szijjártó Péter kitért Szerbia európai uniós csatlakozásának nehézkes folyamatára is. Mint mondta: Szerbia megérdemli, hogy mihamarabb az Európai Unió tagjává váljon.

Ha tőlünk függne, Szerbia már holnap az unió tagja lenne

– fogalmazott, majd úgy folytatta: „elfogadhatatlan, hogy kioktassák önöket, és ezzel mesterségesen lassítsák a csatlakozási tárgyalásokat".

Szijjártó Péter szerbül elmondott beszédét itt tekinthetik meg magyar felirattal:

Forrás: Origo.hu
0 HOZZÁSZÓLÁS