2019. október 8., 18:40

Rangos díjat kapott Lengyelországban Esterházy János

A múltra való emlékezés jegyében rendezik meg évente a Megtörhetetlenek-Rendíthetetlenek-Kiátkozottak elnevezésű filmfesztivált a lengyelországi Gdyniában. A rendezvényen átadták az Emlékezet Gyűrűje díjat, amelyet idén post mortem Esterházy János is megkapott. A rangos elismerést Cebula Pawel, minorita szerzetes, Esterházy boldoggá avatási perének posztulátora vette át.

Esterházy Lengyelország
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Sztruhár György

A gdyniai filmfesztivál ötletgazdája Arkadiusz Gołębiewski rendező, operatőr, aki  11 évvel ezelőtt azzal a céllal hívta életre a szemlét, hogy ösztönözze a filmeseket a legújabb kori történelem feldolgozására.

„Az 1939-et követő háborús évekről, a lengyel ellenzéki  mozgalomról, az antikommunista szervezkedésről hosszú ideig nem volt szabad beszélni. A fiatalokkal azonban meg kell ismertetnünk ezt a korszakot, az eltitkolt eseményeket, azokat a sorstragédiákat, amelyek a lengyel nép történelmét formálták.  Tudatosítaniuk kell, hogy  elődeink küzdelme nem volt hiábavaló, mi erre tudunk építeni, ebből táplálkozunk“ – hangsúlyozta a fesztivál igazgatója.

Arkadiusz Gołębiewski elmondta: az eseményen a kezdő filmesek is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra, emellett filmes, színházi és rádiós műhelymunka során tanulhatnak a szakma legjobbjaitól.

A filmszemlén több magyar vonatkozású program is szerepelt. Bemutatták Jamrik Levente és Kussinszky Kornél  A magyar korridor - Varsó 1944 című dokumentumfilmjét, amely a varsói felkelést támogató magyar katonákról  szól, valamint versenyen kívül vetítették Sára Sándor 80 huszár című játékfilmjét és a lengyel-magyar barátság patrónusáról, Waclaw Felczakról szóló dokumentumfilmet.  Idén először egy felvidéki magyar alkotást is láthatott a közönség. Sztruhár György és Sztruhár Izrael Diána Út a végtelenbe – Isten szolgája, Esterházy János c. filmjét a hazai közönség lengyel felirattal tekinthette meg. „Nagyon fontos, hogy a lengyelek is megismerjék Esterházy életét, hiszen anyai ágon lengyel volt. A film bemutatja az ő életét, mártíromságát, és az ebből kifolyó üzenetet, amit isten akar nekünk mondani, a népek közötti megbékélés üzenetét. Nekünk is ezen kell dolgoznunk “ – nyilatkozta portálunknak Esterházy boldoggá avatási perének vezetője.

Fotó:  Sztruhár György

A posztulátor szerint a boldoggá avatás igazi értelme, hogy megvalósuljon az, amit isten Jánoson keresztül üzen. „Isten rendeléséből mondja János, ha egy helyen lakunk, egy földön, akkor az itt élő népeknek össze kell fogniuk és ehhez kell a megbocsájtás is. Ugyanis ha nem fogunk össze, akkor azok a démonok fognak örülni, akik megölték Jánost és a többi vértanút, és akik miatt máig szenvedünk“ – mondta Pawel Cebula, aki arra figyelmeztet, hogy manapság  a különböző halált hozó ideológiák olyan alattomosan szivárognak be az életünkbe, hogy szinte észre sem vesszük azokat. Ezért kell megismernünk a múltunkat,  az olyan emberek életszentségét mint Esterházy Jánosé.

„A boldoggá avatás önmagában nem lehet cél. Igaz, a pernek az a célja, hogy bebizonyítsuk: Esterházy János egy vértanú, aki Krisztusért áldozta fel életét. Viszont kell, hogy legyen ennek a folyamatnak egy itt és most megvalósuló gyümölcse, ami nem más, mint maga az evangélium, amit János is megélt isten kegyelméből. Erre hív, erre tanít minket“ – hangsúlyozta Pawel Cebula.

„Ha az ő útját akarjuk járni, akkor ezt az utat kell követnünk, ha nem, akkor Esterházy János talán megmarad az emlékezetben mint egy nemzeti hős vagy kiváló politikus, de ő ennél sokkal több érdemel.“

Esterházy Lengyelország
Galéria
+2 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.