2019. július 4., 14:45

Aki mindvégig bízott a magyarok Istenében

Az Út a végtelenbe – Isten szolgája, Esterházy János című dokumentumfilm vetítésével kezdődött a MartFeszt második napja. A megrázó erejű alkotás után kötetlen hangulatú beszélgetés zajlott a vértanúról, akinek boldoggá avatási eljárása idén március 25-én kezdődött Krakkóban.

esterházy
Médialapozó
Fotó: B. Vida Júlia

A film alkotói, Sztruhár György és Sztruhár Izrael Diána, a hirek.sk munkatársai nem kevesebbre vállalkoztak, minthogy röviden bemutassák e rendkívüli felvidéki mártír politikust, aki hitéért, politikai nézeteiért, a magyarságért való kiállásáért a legdrágábbal, életével fizetett. Azét az emberét, aki 1942. május 15-én egyedüliként szavazott a szlovák parlamentben a zsidók deportálása ellen.

A filmben Molnár Imre és Popély Gyula adtak keresztmetszetet a korról, amiben Esterházy János élt és tevékenykedett, amit Kokes János, az MTI prágai tudósítja egészített ki néhány fontos adalékkal. Paulisz Marián felidézte 2018-ban elhunyt édesapja, Paulisz Boldizsár igyekezetét az alsóbodoki zarándokközpont létrehozásának érdekében. Ďurčo Zoltán nyitrai helynök a boldoggá avatásról beszélt, Gubík László, az Esterházy Akadémia igazgatója pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy lehet átvinni a mai modern korba Esterházy hagyatékát, az üzenetet, hogy hitünkben és magyarságunkban állhatatosak maradjunk. 

Fotó: B. Vida Júlia

Különös színt és hangulatot varázsolnak a filmbe Giovanni Malfatti, Esterházy unokájának szavai, aki nagy szeretettel mesél nagyapjáról, akit csak édesanyja, Alíz elbeszéléseiből ismerhet. Nagyapám egy szent ember volt, mondta Esterházyról, aki vallotta, nemcsak azokat kell szeretnünk, akik szeretnek bennünket, hanem azokat is, akit gyűlölnek minket.

Az egyórás dokumentumfilm ötlete 2017-ben merült fel, amikor felavatták az alsóbodoki zarándokközpontot és Esterházy hamvai végre hazakerülhettek a Zoboraljára, ahogy mindig is szerette volna.

Legyünk téglái a boldoggá avatási eljárásnak

Nyugat-Európa nem ért bennünket, közép-európaiakat. Ezért is volna fontos, hogy Esterházy élete és mártíromsága előtérbe kerüljön, ami a szellemiségünket is tükrözi egyben.

A mi jelünk János, fogalmazott frappánsan a kötetlen hangulatú beszélgetésben Cebula Pawel atya, a boldoggá avatási eljárás posztulátora (koordinátora), hangsúlyozva, ma is fel kell tennünk a kérdést, miért vagy kiért vagyok képes feláldozni magam?

Arról is beszélt, hogy a boldoggá avatási per tulajdonképpen olyan, mint az aknamező, de bízik abban, hogy a Krisztus keresztjét hordozó, vértanúságot vállaló Esterházy János végül megkapja a neki járó tiszteletet. Csodának nevezte önmagában már azt is, hogy egyáltalán elindulhatott a boldoggá avatási eljárás, de szerinte csak akkor fog előre haladni, ha terjedni fog az Esterházy-kultusz.

Fotó: B. Vida Júlia

Molnár Imre, Esterházy-kutató szerint nincs könnyű dolguk a szlovák történészekkel való együttműködés során, akik máshogy ítélik meg Esterházy János személyét. Abban azonban egyet tudott érteni egy történésztársával, hogy Esterházyt igazságtalanul ítélték el és hogy bátor tett volt a zsidótörvény elleni szavazás. Egyúttal mindenkit arra kért, hogy legyenek téglái a boldoggá avatási pernek, mindenki tegye meg ez ügyben, amit tud.

Bízok a magyarok Istenében, hogy megsegít engem, s rajtam keresztül az egész családot - írta Esterházy egyik levelében, ami mindennél fényesebb bizonyíték arra, hogy tudta, mit vállalt, amikor kitartott hite, magyarsága és szülőföldje mellett. Példája örök értékű, akárcsak vértanúsága.

esterházy
+3 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék