2019. október 15., 20:06

"Kisebbségi községek" polgármestereivel találkozott Bukovszky László

Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos egy munkaértekezlet keretében találkozott a mezőlaborci járásbeli ún. kisebbségi községek polgármestereivel.

bukovszky-laszlo.jpg
Médialapozó
Fotó: TASR
Bukovszky László: A kisebbségi pártok esetében a törvény eltörölné az 5%-os küszöböt

Bukovszky a Szlovák Hjrügynökségnek úgy nyilatkozott, ami a törvény gyakorlati alkalmazását illeti, az idei eredmények mérsékelten jobbak a két évvel ezelőttieknél, de az érintett községek fele továbbra sem érvényesíti a jogszabályt.

A kormánybiztos rámutatott, hogy a közigazgatási szervek törvényből adódó kötelessége, hogy

tájékoztassák az állampolgárokat a nyelvi jogaikról, akár az adott község honlapján, akár a községi hivatal előtt vagy a hivatalban felállított hirdetőtáblán.

„Sajnos meg kell állapítanunk, hogy a községek csaknem 50 százaléka, függetlenül az egyes nyelvektől, nem teljesíti ezt a kötelességét” – figyelmeztetett Bukovszky.

A kormánybiztos további hiányosságokra is rámutatott. Az élet-, illetve egyéb veszélyekre figyelmeztető feliratok terén. is nagy az elmaradás „Az ún. kisebbségi községekben minden ilyen információt fel kell tüntetni az adott kisebbség nyelvén is” – hívta fel a figyelmet.

Bukovszky szerint sok hivatalból hiányoznak a kétnyelvű hivatalos űrlapok.

Ezen a téren a legnagyobb a hiányosság a roma, az ukrán és a ruszin nyelv esetében. A magyar nyelv ebből a szempontból előnyösebb helyzetben van.

A kisebbségi önkormányzatok képviselőivel való találkozók célja Bukovszky szerint nem csupán az, hogy rámutasson a nyelvi jogok betartása terén felmerülő hiányosságokra, hanem elsősorban a módszertani és szakmai jellegű segítségnyújtás. Ezzel összefüggésben kihangsúlyozta, a kétnyelvű űrlapok hiánya esetén az önkormányzatok segítségére lehetnek a terminológiai szótárak, illetve a kormánybiztos hivatalának keretében működő nyelvi munkacsoportok is.

Fotó:  Facebook

Bukovszky következő lépése az lesz, hogy felszólítja a több mint 600 szlovákiai kisebbségi község önkormányzatát, hogy meghatározott határidőn belül orvosolják a konkrét hiányosságokat.

„Az önkormányzatok kötelesek jelezni felénk, hogy mikor orvosolják a hiányosságokat. Amennyiben ez nem történik meg, szükségessé válhat a bírságolás” – mondta Bukovszky, hozzáfűzve, a szankcionálást ő maga a legvégső megoldásnak tekinti.

bukovszky-laszlo.jpg
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.