2019. július 3., 17:31

Potápi Martoson: A felvidéki magyarságnak van jövője

„A felvidéki magyarság nemcsak múltban gondolkodik, hanem van jövője, célokat fogalmaz meg magának, és a közös célok mentén együttes erővel cselekszik” – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a martosi református óvoda ünnepélyes átadásán Martoson.

martosi óvodaátadó
Médialapozó
Fotó: ma7.sk

Az óvoda átadását hálaadó istentisztelet előzte meg a helyi református templomban. Igét hirdetett Szénási Lilla martosi lelkipásztor.

Isten segítsége nélkül mindaz, ami most Martoson megvalósult, csupán emberi erőfeszítés  volna – mondta az ünnepségen Szénási Szilárd, a Komáromi Református Egyházmegye esperese, aki egyúttal beszámolt az óvodaépítés részleteiről is. Elmondta, a teljes beruházás költsége 825 ezer eurót tett ki.

Fotó: ma7.sk

Kiemelte, köszönet illeti a magyar kormányt, amely „amikor magyarokról beszél, s amikor a jövőt tervezi, akkor a mi kis közösségünkről sem feledkezik meg, és velünk, felvidéki magyarokkal is számol.”

Potápi: arra törekszünk, hogy egy egységes Kárpát-medencéről tudjunk beszélni

„Az, hogy Martoson egy teljesen új református óvodát tudunk felavatni, példája annak, hogy az egész magyar nemzet, benne a felvidéki magyarság nemcsak a múltban gondolkodik, és a múltba réved, hanem van jövője, célokat fogalmaz meg magának, és a közös célok mentén együttes erővel cselekszik” – jelentette ki ünnepi beszédében Potápi Árpád János.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár hozzátette:

a magyar kormány arra törekszik, hogy gazdaságilag, kulturálisan, az oktatásügyben és szociális területen egy egységes Kárpát-medencéről tudjunk beszélni.”

Potápi elmondta, a Kárpát-medencei óvodaprogram keretében összesen 165 magyar óvoda épült meg vagy újult meg a Felvidéken. Mindez anyagiakban kifejezve 10,5 milliárd forintot jelent. Hozzáfűzte: a program most is újabb és újabb települések, önkormányzatok, gyülekezetek lépnek be.

Fotó: ma7.sk

„Az elmúlt években ezek a földből kinövő új vagy felújított óvodák számunkra valódi csodák, amelyek nélkül nem lehet elmenni szó nélkül” – mondta ünnepi köszöntőjében Fazekas László, a Szlovákiai Magyar Református Keresztyén Egyház püspöke.

Hozzátette: a Kárpát-medencei óvodaprogram indulásakor 7-8 újonnan megépülő református óvodával számoltak, ma pedig már 18 óvodánál és 5 bölcsődénél tartanak. Elmondta, a napokban Komáromban adtak át egy teljesen új református óvodát és bölcsődét, és a következő hetekben, hónapokban pedig Tornalján, Rimaszombatban, Zselízen, Szepsiben és Kassán is hasonló átadásokra készülnek. 

Fotó: ma7.sk

Az óvodaátadást követően zászlófelvonással nyitották meg a hetedik Martosi Szabadegyetemet, amelynek első programjáként a Magyar Nemzeti Táncegyüttes A Tenkes kapitánya című táncjátékával lépett színpadra.

martosi óvodaátadó
+10 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék