Pénzekről és posztokról döntöttek Nagyszombat megyében

B. Vida Júlia 2018. április 25., 20:17

Igazgatóról, bizottsági és szakbizottsági tagokról, valamint a kispályázatokra szánt támogatásokról hoztak döntést ma Nagyszombat megye képviselői, tájékoztatta portálunkat Hájos Zoltán, az MKP megyei frakciójának vezetője.

Fotó: Nagyszombat megye facebook oldala

Elmondta, hogy új tagokat hagytak jóvá a munkahivatalok mellett működő foglalkoztatási bizottságokba. A Dunaszerdahelyi járásban Fenes Iván, illetve Menyhárt József lettek ennek tagjai, a Galántai járásban pedig Forró Krisztián és Berényi József.

A megyei képviselő-testület döntött a Galántai Honismereti Múzeum új igazgatójának személyéről is, amit több éven keresztül megbízott igazgató vezetett. A poszt betöltésére a megye pályázatot írt ki, a megfelelő személyről szakbizottság döntött, aminek eredményeként nyártól Takács Mihály igazgatja a honismereti intézményt.

Több százezer euró kerül a két magyarok lakta járásba

A frakcióvezető beszámolt arról is, hogy rengeteg – több száz – kispályázat érkezett a megyéhez, melyek támogatásáról – több százezer euró értékben – szintén ma döntöttek a megyeházán. A kultúra és ifjúság területén a 663 euróig benyújtott projektek tekintetében a Dunaszerdahelyi járásban a nyertes pályázóknak 7000 euró került megítélésére, a Galántai járásban pedig 6100 euró. A 663 eurót meghaladó projektek esetében 28910 eurót hagytak jóvá a Dunaszerdahelyi járásnak, a Galántai járásnak pedig 22970 eurót.

A szociális szférát és egészségügyet érintő 663 euróig terjedő programokra a Dunaszerdahelyi járásnak 8093 euró, a Galántai járásnak 7711 euró jutott. A nagyobb költségvetésű projektek esetében a Dunaszerdahelyi járásnak 27817 eurót, a Galántainak pedig 21170 eurót ítéltek meg a képviselők.

A sport és ifjúság támogatására a kisebb összegű pályázatok esetében a Dunaszerdahelyi járásnak 9510 euró, a Galántai járásnak pedig 10000 euró került jóváhagyásra. A 663 eurónál magasabb összegű pályázatok esetében a két magyarok lakta járásban 26400, illetve 19070 euró lesz szétosztva.

Emlékhelyet terveznek Nagymácsédon

Hájos Zoltán elmondta, a megyegyűlés egy uniós projektet is jóváhagyott az ekecsi-apácaszakállasi szociális intézet családiassá alakítása céljából és biztosítja annak önrészét, több mint 215 ezer euró összegben. A projekt összköltségvetése 4 és fél millió euró, aminek legnagyobb részét 2019-ben meríthetik az intézmény átalakítására. A határon átnyúló programok megyét érintő költségvetése is napirendre került ma.

Az iskolatanácsokba delegált tagokról is döntöttek a képviselők, minden megyei fenntartású magyar középiskolába megválasztottak kettő vagy három MKP frakcióhoz tartozó képviselőt, és döntöttek a szakbizottságok tagjairól is. Az MKP frakció ez utóbbi esetben egy-egy személyt, szakembert jelölt minden szakbizottságba.

A nagyszombati képviselő-testület elvi döntést hozott arról is, hogy a meggyilkolt újságíró,  Ján Kuciak tiszteletére Nagymácsédon egy emlékhelyet hoz létre, tudtuk meg Hájos Zoltán frakcióvezetőtől.

Legközelebb a nyári szünet előtt, június 20-án lesz megyei testületi ülés Nagyszombatban.

0 HOZZÁSZÓLÁS