2019. május 11., 11:16

Pénteken bekérették Svédország budapesti nagykövetét

Bekérette Svédország budapesti nagykövetét Magyar Levente, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára – tudatta közleményében a tárca. A döntés oka, hogy a svéd miniszterelnök Magyarországot bírálta.

kulugyminiszterium.jpg

A magyar államtitkár a közleményben hangsúlyozta: hazugnak tartják a svéd miniszterelnök szerdai Magyarországot bíráló kijelentéseit.

A svéd miniszterelnök alaptalan vádaskodásait a leghatározottabban visszautasítjuk

- írta.

A minisztérium szerint a svéd kormány "bevándorláspárti, azért bírálja Magyarországot, mert nemet mondott a migrációra". Hozzátették: ez minden konfliktus alapja.

A "sorozatos támadásokat" elfogadhatatlannak nevezték felidézve: a közelmúltban a bevándorláspárti svéd szociális miniszter nácizmussal vádolta a magyar kormányt a családtámogatási program miatt. A külügyminisztérium szerint ebbe a sorba illik a svéd miniszterelnök bírálata is.

Magyarország jövőjéről a magyar emberek döntenek, és nem a svéd kormány

, szögezték le, kiemelve: a magyar emberek kétharmados többséggel választották meg tavaly áprilisban az Orbán-kormányt,

ezt még a svéd miniszterelnöknek is tiszteletben kell tartania.

Mint írták: a svéd miniszterelnök szerdán a parlamentben azt mondta: "az EU többek között kereskedelmet és szabad mozgást foglal magában, ami nagyon jó, de az unió valójában demokratikus államok közössége is. Ezek olyan országok, amelyek tisztelik az emberi jogokat, a szólásszabadságot, a jogállamisági elveket, a szabad médiát, a szabad kutatást, és ezek az értékek most néhány tagállamban veszélyben vannak - Lengyelországban, Romániában, Magyarországon. A politika megzabolázza a médiát és egyetem(ek)et kényszerít bezárásra. Most egy szélsőjobboldali hullám van, és a jobboldali szélsőséges pártok a saját céljaikra kívánják használni az EU-t, ezektől az államoktól inspirálva".

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.