Pellegrini kilép a Smerből?

Dunajszky Éva 2019. augusztus 13., 14:15

Peter Pellegrini és Robert Fico munkaebéden találkozott a Smer székházában. Bár a kormányfő azt állítja, semmi különös nem történik, az elemzőknek felkeltette az érdeklődését a váratlan találkozó.

Fotó: TASR

Hiszen az elmúlt hónapokban a nyilvánosság több kölcsönösen ellentmondó kijelentésüknek lehetett a tanúja, ráadásul nem is csip-csup ügyekben. Az eset azért is figyelemre méltó, mert az utóbbi időben hallani lehetett olyan feltételezéseket is, hogy Peter Pellegrini Tomáš Drucker egyelőre még nem létező pártjára váltja fel a Smert.

Drucker Pellegrini kormányából távozott néhány napos belügyminiszterkedés után, és Pellegrininek kellett helyette az akkori rendőrfőnök Tibor Gašpart leváltania. Hogy a dolog még bonyolultabb legyen, nemrégiben felröppent a hír, hogy Robert Fico választási listára tenné Gašpart, amivel Pellegrini a történtek után aligha érthet egyet.

Így aztán a Pellegrini távozásával kapcsolatos találgatások egyre erősödnek.

Ján Baránek politikai elemző szerint azonban Pellegrini távozása egyelőre se nem reális, se nem irreális, szerinte még nincs eldöntve a dolog. Ha azonban Pellegrini mégiscsak távozna a Smerből, véli az elemző, az a pártra negatív hatással lenne. Ugyan a Smerben még mindig több választó kötődik Ficóhoz, az új és fiatal szavazók számára Pellegrini elfogadhatóbb választás, idézi Baráneket a Pravda napilap.

Baránek szerint nem egyértelmű, hogy a két politikus képes-e egy párton belül tovább létezni. Ez ugyanis csak abban az esetben lehetséges, ha valamelyikük meghatározóbb, egyenrangúak nem lehetnek, s egyelőre úgy tűnik, még mindig Fico a dominánsabb. S amennyiben Pellegrini nem elégszik meg ezzel az alárendelt helyzettel, nem marad más hátra neki, mint hogy távozzon, írja a Pravda.

Mi akadályozza a Fico és Pellegrini közti megegyezést?

A Denník N napilap szerint nehéz megegyezni valakivel, akit csak a bosszú meg a saját egója érdekel. Robert Fico azt szeretné, hogy a választások után neki és a szövetségeseinek minél kevesebb gondja legyen a büntetőjoggal. És persze azt is tudja, hogy már nem lesz népszerűbb, s ha 2020 után is hatalomra szeretne jutni, vagy szövetkeznie kell a szélsőségesekkel, vagy a vártnál több szavazatot kell beszereznie a választópolgároktól.

A kijelentései ellenére nyilvánvaló, hogy a fasisztákkal is képes lenne megegyezni valamilyen együttműködésben, tudja azonban, hogy ez hatalmas bukfenc lenne, ezért hogy megpróbálja elkerülni, a nyár folyamán az olyan hagyományos módszerekhez nyúlt, mint például az új szociális csomagok, csakhogy ez már nem lesz neki elég a sikerhez.

Fico szempontjából nem nagyon hagyományos olyasvalakit tenni a választási lista élére, aki népszerűbb nála, ám kellőképpen szófogadó, hogy ne legyenek túlzott követelései. S az egyedüli politikus, akit a Smerből jobban szeretnek nála, az Peter Pellegrini. A kulcskérdés csak az, mennyire képes a jelenlegi kormányfő megalázkodni annak érdekében, hogy a csúcspolitikában maradhasson.

Ha Pellegrini beleegyezne, hogy ő legyen a listavezető, természetes lenne, hogy a lista további jelöltjeiről is egyezkedne.

És ez bizony nagy összetűzéseket eredményezhet, véli a Denník N. Fico védence, Ľuboš Blaha az interneten való trutymókeveréssel már hónapok óta azon dolgozik, hogy minél magasabb helyre ússzon fel. Csakhogy Pellegrini élesen elhatárolódott tőle, ráadásul nemrégiben azt tanácsolta neki, hogy ezekkel a nézetekkel inkább hagyjon fel az európai ügyekért felelős parlamenti bizottság vezetésével. Fico persze rögtön Blaha védelmére kelt, amivel jól meg is sértette Pellegrinit.

És az szégyenteljes vereség lenne Pellegrini számára, ha ő lenne a listavezető, s Blaha mondjuk, a második tíz hely valamelyikére kerülne.

S ugyanez a helyzet Tibor Gašparral is, csak az ráadásul még a Smernek is ártana.

Gašpar kapcsán Pellegrini az Aktuality.sk portálnak azt nyilatkozta, a jelenlegi helyzet alapján nem hiszi, hogy a volt rendőrfőnöknek a listán lenne a helye. „De lehet, hogy a jövő majd mást mutat” – mondta hozzáfűzve, a volt rendőrfőnöknek arra kellene összpontosítania, hogy cáfolja a gyanúkat, és tisztára mossa a nevét.

Kérdéses tehát, hogy sikerül-e a Smer két legfőbb emberének megegyeznie.

Főleg, hogy Ficónak már csak a bosszú és az önvédelem maradt. Bár az egyezség keresése az ilyen emberek között sem teljesen lehetetlen, de Ficót nem úgy ismerjük, hogy ő lesz majd az, aki nagyobb engedményeket tesz. Ezért aztán, ha Pellegrini végül mégiscsak elmenne a Smerből, azonnal egyértelmű lenne, hogy ki a bűnös, írja a Denník N napilap.

0 HOZZÁSZÓLÁS