2019. október 28., 15:49

Hétfőn újra egyeztetett az öt magyar párt: nem született megállapodás

Múlt péntek után hétfőn újra tárgyalóasztalhoz ült az öt magyar párt küldöttsége az MKP pozsonyi székházában.

ötpárti tárgyalás_10_29
Fotó: MKP FB-oldala

Az MKP meghívását valamennyi párt elfogadta, így hétfőn is ötpárti tárgyalásra került sor. Délután négytől közel négy órán át zajlott a tanácskozás. Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke a tárgyalást követően elmondta,

megállapodás nem született, de a tárgyalássorozat nem ért véget.

A hét második felében, várhatóan csütörtökön, újabb fordulóra kerül sor.

Menyhárt József, az MKP elnöke megerősítette, hogy a tárgyaló felek között nem született megállapodás. Úgy fogalmazott,

hosszú tárgyaláson vannak túl, de holnap is felkel a Nap.

Králik Róbert, az MKP sajtótitkára elmondta, a házigazda MKP küldöttségében Menyhárt József pártelnök, Berényi József és Bárdos Gyula elnökségi tagok, valamint Őry Péter OT-elnök kapott helyet. A Most-Híd képviseletében a pártelnök távollétében Sólymos László környezetvédelmi miniszter és Ravasz Ábel, a párt alelnöke, az Összefogás képviseletében pedig Nagy József, Mózes Szabolcs, Orosz Örs és Kovács György vesznek részt a találkozón. A Magyar Fórumot Simon Zsolt pártelnök, illetve Gál Zsolt alelnök és Bindics László képviseli. Az MKDSZ képviseletében Fehér Csaba pártelnök és Sárközi János vesz részt a találkozón.

KORÁBBAN:

A múlt pénteki egyeztetés azután valósult meg, hogy az MKP elnöksége múlt kedden, éjszakába nyúló ülésen elutasította a Híddal kötendő megállapodástervezetet, amely a közös indulásról szólt volna: egy, az MKDSZ-ből létrehozott választási párt keretében.

A múlt pénteki találkozó az MKP kezdeményezésére valósult meg, a párt pozsonyi székházában mind az öt párt küldöttsége képviseltette magát.

A találkozót követően Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke hangsúlyozta, nem reménytelen a szélesebb körű magyar együttműködés. A tárgyalásokat követően a párt által kiadott nyilatkozatban azt írták, az MKP kiemelt célkitűzésének tartja, hogy a következő kormány a Smer, az SNS és az ĽSNS nélkül valósuljon meg. Fontosnak tartják, hogy az együttműködésben résztvevő pártok megőrizhessék identitásukat és értékrendjüket. Hangsúlyozzák továbbá, hogy az ötpárti együttműködés személyi konzekvenciák nélkül nem valósulhat meg. Hasonló tartalmú közleményt adott ki az Összefogás mozgalom is.
A múlt pénteki tanácskozást követően a Híd küldöttségének tagjai úgy nyilatkoztak, várják a hétfői tárgyalást. Sólymos László szerint arra kell összpontosítani, ami a pártokat összeköti, s nem arra, ami szétválasztja őket. Ravasz Ábel úgy fogalmazott, ha nem a megoldást keresik majd a pártok, akkor veszélybe kerül a kisebbségek parlamenti képviselete. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a hathatós széleskörű munkához szükség van az MKP-val való megegyezésre, mivel az MKP nagyon erős háttérrel rendelkezik a régiókban.

Mindebből arra következtethetünk, hogy a Híd hajlik a megegyezésre, de továbbra is inkább egy kétoldalú megállapodást preferálna az MKP-val. A múlt pénteki találkozót követően azonban

egyértelművé vált, hogy a Most-Hídnak engedményeket kell tenni, beleértve a személyi önreflexiót is, ha szeretnének részt venni a széles körű magyar együttműködésben,

az MKP pedig a múlt keddi döntést követően elzárkózik a Híddal kötendő kétoldalú megállapodástól. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék