2019. október 25., 17:24

Ötpárti egyeztetés után: nem reménytelen a magyar megegyezés

Az MKP meghívására a párt pozsonyi székházában egyeztettek a felvidéki magyar pártok küldöttségei.

ötpárti
Fotó: MKP FB-oldala

FRISSÍTÉS:

Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke elmondta, október 28-án, hétfőn folytatják a ma megkezdett tárgyalásokat.

A találkozó házigazdája újra az MKP lesz 

- hangsúlyozta Őry.

Az MKP lapunknak eljuttatott sajtóközleménye úgy fogalmaz:

a párt érdeke, hogy a felvidéki magyarság számára hiteles politikai képviseletet biztosítson.

Az MKP kiemelt célkitűzésének tartja, hogy a következő kormány a Smer, az SNS és az ĽSNS nélkül alakuljon meg - folytatódik a párt nyilatkozata.

Az egységes magyar képviselet kialakítása során arra törekednek, hogy annak minden résztvevő pártja megőrizhesse identitását és értékrendjét.

Ugyanakkor a tárgyalásokon is hangsúlyozták,

az általuk szorgalmazott ötpárti együttműködés személyi konzekvenciák nélkül nem valósulhat meg

- zárul az MKP kommünikéje.

Összefogás: a magyar választók eredményeket szeretnének

Az Összefogás örömmel nyugtázta, hogy többhetes külön egyeztetések után sikerült az összes félnek egy asztalhoz ülnie, és a közös magyar lista állításáról tárgyalnia - fogalmaz a párt közleménye.

A párt prioritásai között szerepel a kormányváltás, a maffiaállamot építő Smer, valamint az SNS és a Kotleba-párt kizárása a leendő koalíciós partnerek sorából, a magyar ügyek hatékony és őszinte képviselete, valamint a személyi önreflexió.

A leendő közös választási pártban pedig minden szubjektumnak meg kell őriznie saját arculatát, hogy hatékonyan tudja megszólítani választói csoportjait.

Az Összefogás hangsúlyozta, hogy a magyar választók eredményeket szeretnének, ezért a jövő hét folyamán le kell zárni a tárgyalásokat. 

KORÁBBAN:

Az MKP kezdeményezte az ötpárti tanácskozást, miután kedden a párt elnöksége elvetette a megállapodástervezetet, amelyet előző pénteken hozott nyilvánosságra az MKP és a Most-Híd.

Ennek értelmében a két nagyobb párt egy választási párt listáján (Régiók Pártja-Híd-MK) indult volna, a listavezető nem lehetett volna sem az MKP, sem a Híd elnöke, sikeres szereplés esetén pedig a parlamentben közös frakciót alkottak volna.

A mai tanácskozáson mind az öt meghívott párt küldöttsége részt vesz.

A házigazda MKP delegációját Menyhárt József pártelnök, Berényi József és Bárdos Gyula elnökségi tagok, valamint Őry Péter, a párt Országos Tanácsának elnöke alkotja. A Most-Híd képviseletében Sólymos László környezetvédelmi miniszter és Ravasz Ábel, a párt alelnöke, az MKDSZ részéről Fehér Csaba elnök, az Összefogás képviseletében pedig Zachar Pál, Nagy József, Mózes Szabolcs és Orosz Örs vesznek részt a találkozón. A Magyar Fórumot Simon Zsolt pártelnök és Gál Zsolt alelnök képviseli. 

Megosztás
Címkék