2019. szeptember 3., 11:12

Összefogás: Csak akkor van értelme az indulásnak, ha sikerül egyesíteni a magyar választók hetven százalékát - VIDEÓVAL

Ha nem sikerül konszenzust kialakítani, nem indulunk a választáson - hangzott el az Összefogás Mozgalom bemutatkozó sajtótájékoztatóján ma, Pozsonyban. A választási mozgalom megalakulásának okairól Orosz Örs és Mózes Szabolcs, az előkészítő bizottság tagjai beszéltek. 

Összefogás sajtó
Médialapozó
Fotó: Lamos Csaba

A magyar választók összefogást akarnak, ezért alakult a mozgalom. A parlamenti képviselet biztosítására a jelenlegi pártok nem alkalmasak. Ugyanakkor

a parlamenti képviselet önmagában nem cél, hanem csak eszköz a magyarság megmaradására

  • fogalmazott Mózes Szabolcs.

 

A pénteki zászlóbontás óta sok pozitív visszajelzés érkezett - hangsúlyozta Mózes, aki hozzátette, a mozgalom kettős célt fogalmazott meg: egyfelől a tapasztalt politikusok bevonását, illetve a passzív választói rétegek megszólítását. Ehhez ugyanakkor hiteles programra van szükség.

 

Fotó:  Lamos Csaba

Mózes szerint

nem párt, hanem mozgalom alakult.

Ezzel is kifejezésre juttatják, hogy

nem a megosztás, hanem a hiteles politikai szereplők összefogása a cél".

- emelte ki Mózes Szabolcs.

Mozgalmunk a tényleges összefogás híve, ez abból is kitűnik, hogy megvártuk azt a pillanatot, amikor a Híd és az MKP között folyó tárgyalások lezárulnak, s csak ezt követően léptünk színre – mondta el Orosz Örs a sajtótájékoztatón.

"Kötelességünk, hogy tegyünk valamit, hiszen azzal, hogy a Híd és az MKP külön-külön indul, a két párt a vesztébe rohan, a felmérések ugyanis stabilan azt mutatják, külön-külön nincs esélyük elérni a parlamenti bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt.

Véleményünk szerint

nem fér bele négy olyan év, amikor a felvidéki magyarság parlamenti képviselet nélkül marad.

Hiszen ez a közösségünk további amortizációjához fog vezetni, ráadásul

nincs semmi garancia arra, hogy négy év után lesz visszaút. Most van helyzet. Most kell lépni”

– fogalmazott.

Orosz Örs elmondta, indulásuk óta megközelítőleg ezer aláírást már sikerült összegyűjteniük. "Jártunk falunapokon, voltunk a DAC-Slovan mérkőzésen, az érdeklődők jelentős része aláírta az íveinket" - közölte.

Hozzátette, a mozgalom az elmúlt napokban már tárgyalást folytatott „a releváns szubjektumokkal” annak érdekében, hogy megtalálják a potenciális partnereiket. Ezeket a következő hetekben még intenzívebben folytatni fogják. Azt, hogy konkrétan melyik pártokkal, mozgalmakkal, civil szervezetekkel ültek le egy asztalhoz, arról Orosz Örs nem mondott konkrétumokat. Annyit viszont elárult, hogy

a Magyar Közösség Pártja vezetésével ezen héten fognak tárgyalni a választási együttműködés lehetőségéről. 

Hozzátette, a Bugár vezette Híddal szemben "kutya kötelésségük" elindulni, de a sikeres szereplés csak akkor érhető el, ha a választók legalább hetven százalékát sikerül felsorakoztatni a mozgalom mögé.

Mózes Szabolcs hangsúlyozta,

ha novemberig nem sikerül a magyar választók legalább hatvan, hetven százalékát felsorakoztatni az Összefogás mögé, nem fognak elindulni a választáson.

Összefogás sajtó
+2 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.