Őry Péter: Egymásra vagyunk utalva

Kolek Zsolt 2019. szeptember 13., 17:36

Vészesen fogy az idő, miközben továbbra is az együttműködés formájának keresése zajlik a választók megszólítása, azaz a jövőkép megadása helyett – véli Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke, aki szerint az egyetlen magyar lista csakis akkor lehet sikeres, ha az MKP szavazói mellé felsorakoztatható a Híd politikájából kiábrándultak és a politikumtól elfordulók egy része is.

Fotó: Rózsár Vince

A múlt héten úgy fogalmazott, egyetlen magyar lista kell, ehhez képest ellentmondásos hírek érkeznek az MKP és az alakulóban lévő Összefogás Mozgalom lehetséges együttműködéséről. Fenntartja, hogy csakis együtt lehetnek sikeresek?

Természetesen. Az MKP és az összefogási kezdeményezés egymásra van utalva. Az MKP háromszor botlott meg a parlamenti küszöbben, de mindvégig megőrizte stabil szavazótáborát, polgármesterei és önkormányzati képviselőinek számát. Ez most is így van:

a párt százezres választótábora nélkül elképzelhetetlen, hogy a magyar együttműködés sikeres legyen.

Őry Péter: Egyetlen magyar lista kell!
Soktényezőssé, s ezzel áttekinthetetlenné vált a felvidéki magyar politika. Mi lehet a kifutása ennek a sok kezdeményezésnek?

Viszont azt is látni kell, hogy a parlamenti küszöb átlépéséhez várhatóan szükséges 140-150 ezer szavazat csakis új szavazók bevonásával érhető el. Ezért mondom, hogy egymásra vagyunk utalva. Egy pártokon kívüli kezdeményezés megszólíthat olyan szavazókat, akik nem adnák a voksukat az MKP-ra vagy egyáltalán nem vennének részt a választásokon.

A receptet értem, viszont még mindig nem világos, milyen formában áll fel a magyar együttműködés.

Éppen ebben rejlik a legnagyobb probléma. Sürget minket az idő,

már régen az előkampánnyal kellene foglalkoznunk, de még mindig a sikeres parlamenti választásokhoz szükséges megoldási forma keresése zajlik.

Aki abban gondolkodik, hová a sietség, hiszen közel fél év van még a választásokig, az elfelejti, hogy a választási induláshoz a rajtvonalra fel is kell tudni állni. Nem várhatunk november végéig, a listaállítás határidejéig, hogy elkezdjük a kampányt. Ugyan ki gondolhatja komolyan, hogy a választók advent idején a politikát a család elé helyezik. Már most javában tart a kampány, az a feladatunk, hogy a Dél-Szlovákiában élő emberek gondjainak megoldásáról beszéljünk.  

Ebben a tekintetben nem az a fontos, ki adja le a választási listát, hanem az, hogy ez a lista minél előbb felálljon, s azt minél több ember érezze magáénak.

Képgalériánk:
Fotó: Rózsár Vince

Fogadjuk el, nem az a kulcskérdés, milyen lista gyűjti egybe a magyar választókat, de mitől fogják a választók, ahogy mondta: magukénak érezni ezt az egyetlen magyar listát?

A Magyar Közösség Pártja múlt heti elnökségi ülésén úgy döntött, hogy a választási listáján 75 helyet kínál fel a többi mozgalomnak, politikai erőnek. De újra hangsúlyozom, nem az a lényeg, ki adja le a listát, hanem az, hogy a választók azzal a lehető legszélesebb körben azonosulni tudjanak. Sokan vetik a szemünkre, s ebben van igazság, hogy az MKP gyakran lassan mozdul. Viszont azt is látni kell, hogy az MKP a mai napig a második legnagyobb taglétszámú párt Szlovákiában. A pártot ezek a tagok alkotják, s ahogy egyetlen párt, úgy mi sem engedhetjük meg magunknak, hogy a tagság akaratával szemben politizáljunk. Ebből következik, hogy

csakis olyan szervezeti formában indulhatunk a választáson, ami a tagságunk, a választóink akaratával megegyezik.

Egyszerű választási matematika: az egyetlen magyar lista csakis akkor lehet sikeres, ha az MKP választói egy emberként felsorakoznak mögé. S még akkor is csak félúton vagyunk, hiszen a 140-150 ezer szavazat megszerzéséhez szükség lesz a Hídtól, vagy a Híd politikájából kiábrándultak és elfordulók legalább egy részének támogatására is.

A napokban az MKP több ismert politikusa arról beszélt, hogy a szlovák pártokkal kellene választási koalícióban indulni, ugyanis az MKP voksai nélkülözhetetlenek lehetnek a kormányváltáshoz. Ön szerint végleg bezárult ez az ajtó, vagyis a magyar együttműködés formáját kell megtalálni, esetleg a kettő nem is zárja ki egymást?

Úgy gondolom, mindenképpen elsődleges lépés a magyar együttműködés, már csak azért is, mert így hasznosulhatnak leginkább a szavazataink. Szlovákiában jelenleg tapintható a kormányváltó hangulat, de az ellenzéki térfél rendkívül széttagolt, megosztott.

Ha az egyetlen magyar lista bejut a parlamentbe, akkor bizonyára visszatereli a magyar közösség képviseletét abba az irányba, amely elsődlegesnek tekinti ügyeink megoldását, a demokratikus erőkkel együttműködve.

Egyszerűbben fogalmazva, demokratikus pártokkal és eszközökkel a magyarok sajátos gondjait orvosolja. Hogy ez milyen szervezeti formában fog megvalósulni, arról még korai beszélni. Ezt megelőzően viszont oda kell eljutnunk, hogy a magyar listát a közvélemény-kutatók (kampány nélkül is) a bejutási küszöb környékén, sőt, ha lehet afelett mérjék.

Ehhez kell meghatározni a miként indulás mellett azt is, hogy mit szeretnénk elérni, azaz mi a tartalom.

Az együttműködés a keret, az indulás pedig a lehetőség megteremtése a meghatározott tartalmak és a célok sikerese megvalósításához.

0 HOZZÁSZÓLÁS