2018. április 16., 20:07

NKÚ: Az egyetemek alulfinaszírozottak, a tárcáknál hiányosságok vannak

A szlovák állami felsőoktatási intézmények továbbra is erősen alulfizetettek, főleg ami a beruházási igényeket, például a kollégiumok felújítását illeti. Gondot okoz, hogy egyre kevesebb a diák, akik külföldön tanulnak tovább, leggyakrabban a szomszédos Csehországban. Ezt az Állami Számvevőszék (NKÚ) állapította meg.

NKÚ
Fotó: archív

Az NKÚ elnöke, Karol Mitrík elküldte negyedéves jelentését a három legfőbb közjogi méltóságnak az ellenőrzések legfontosabb eredményeiről. Az NKÚ 2018 első negyedévében összesen 14 ellenőrző akciót hajtott végre 80 szervezetnél. 

Kiderült, hogy Szlovákia nem rendelkezik olyan egységes stratégiával, amely hosszútávon korlátozná a légszennyezést, csökkentené a szennyezőanyag-kibocsátást, és hozzájárulna a környezet levegőminőségének a javításához. Az ország nem teljesíti a szennyvízelvezetéssel kapcsolatos kötelezettségeit sem, és ugyanígy az energiatakarékosság területén is elmaradásai vannak. 

Az állami intézmények gazdálkodása területén, ezen belül a Földművelésügyi Minisztériumban is komoly hiányosságokra derült fény. Például a Hydromelioráció állami vállalat (Hydromeliorácie š.p.) jelenleg nem tudja az öntözőrendszerek működését bebiztosítani, ami veszélyt jelent a mezőgazdasági területek kihasználására, és a munkahelyekre is.

A helyi önkormányzatok működését is ellenőrizték. A számvevőszék például Kőporuba (Kamenná Poruba), Szentantal (Svätý Anton) és Szepessümeg (Smižany) községekben végzett ellenőrzéseket. Ennek során hiányosságokra derült fény a közigazgatás költségvetési szabályairól szóló törvény betartásánál, akárcsak a közbeszerzés vagy az információkhoz való szabad hozzáférés területén. 

Az Állami Számvevőszék az egészségügyi politikát és a felsőoktatási intézmények gazdálkodását is ellenőrizte. A 38 egészségügyi intézménynél és biztosítónál, valamint az Egészségügyi Minisztériumban folytatott vizsgálat során talált problémák a beszerzés átláthatóvá tételével, a kórházvezetéssel, illetve a biztosító és az egészségügyi szolgáltatást nyújtó intézmények közötti viszony világos meghatározásával függöttek össze. 

Az ellenőrzéseken kívül megvizsgálták azoknak a politikai lépéseknek a hatékonyságát is, melyek az adócsalás elkerülését hivatottak szolgálni. Ezenkívül az álláskeresők átképzésével és más területekkel is foglalkoztak.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.