Nem törlik el a Marian K.-nak adott kegyelmet

ma7 | TASR 2018. december 05., 18:26

Nem törlik el a kegyelmet, amelyet Marian K. vállalkozó kapott a Technopol-ügyben több mint két évtizeddel ezelőtt Michal Kováč akkori államfőtől. Az ellenzéki SaS javaslatát nem fogadta el a parlament.

Fotó: TASR

A kegyelem eltörlését az SaS, OĽaNO, Sme rodina és az ĽSNS képviselői támogatták, a koalícióból pedig például Eduard Adamčík (Most-Híd).

A parlament egy évvel ezelőtt eltörölte az amnesztiákat, amelyeket Mečiar adott, mert azok ellenkeztek a demokratikus jogállam elveivel. „Egy évvel ezelőtt a parlament eltörölte azt az amnesztiát is, amelyet Michal Kováč a saját fiának adott. Már akkor is elleneztük a lépést, mert teljesen logikátlanak láttuk, hiszen az ügyben nem csak az ifjabbik Kováč vett részt, a csalásban Marián K. is gyanúsított volt. A Smer-SD képviselői azonban védekeztek a vádak ellen" – mondta Ľubomír Galko, az SaS alelnöke.
Galko elmondása szerint Marian K. rossz hírneve egyáltalán nem zavarta a Smer-SD képviselőit.

Fontosabbnak látták, hogy ne haragítsák őt magukra. Ezek az idők azonban elmúltak, most az a legfontosabb, hogy megszüntessük ezt az értelmetlen döntést, amelynek értelmében csak Kováč kegyelmét törölték el, Marián K.-ét nem"

– mondta Galko, hozzátéve, hogy az alkotmányos törvény elfogadásával a koalíciós képviselők bebizonyíthatják, hogy van jellemük.

Alojz Baránik (SaS), a parlament alkotmányjogi bizottságának a tagja szerint Marian K. kegyelme sokkal értelmetlenebb, mint Kováčé. „Bízom benne, hogy sikerül elérnünk a célunkat, ami pedig az, hogy egyensúlyt teremtsünk ebben a káoszban, ami a Mečiar-amnesztiák tavalyi eltörlése körül alakult ki" – tette hozzá.

Peter Kresák (Most-Híd) szerint Kováč fiának az esetében azért került sor a kegyelem eltörlésére, mert fennállt a gyanú, hogy a közeli rokonság miatt hatósági visszaélés történt. „A többi esetben nagy valószínűséggel nem erről volt szó, ezért nem helyes, sőt, jogilag sem megengedhető, hogy alapos gyanú nélkül fosszunk meg bizonyos személyeket a kegyelemtől, bárkiről is legyen szó" – érvelt a képviselő.
Bugár Béla, a koalíciós Most-Híd elnöke a kérdésre, hogy miért nem törölték el tavaly Marian K. kegyelmét, azt válaszolta, hogy ez egy koalíciós kompromisszum volt. „Ha valaki eredményeket akar elérni a koalíción belül, muszáj kompromisszumot kötnie. Enélkül nem működik semmi" – mondta.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS