2019. november 23., 16:58

MKP: A magyar érdekképviselet nélkül nehezen teremthetők jogállami állapotok és normális közviszonyok

Szombaton Pozsonyban ülésezett az MKP Országos Tanácsa. Döntés született arról, milyen formában, kikkel vág neki a párt a jövő februári megmérettetésnek.

MKP OT_2019_11_23
Fotó: Bodó Károly

"Az MKP Országos Tanácsa továbbra is az etnikai politizálást tartja annak az alapnak, amely a szlovákiai magyar közösség megtartását valamint bővülését biztosítani tudja" - fogalmaz a párt vezető szervének szerkesztőségünkbe eljuttatott nyilatkozata.

A kommüniké hangsúlyozza:

"változatlanul célunk a természetes régiókból kiinduló önigazgatás elérése, a kollektív jogok rendszerének bevezetése, az anyanyelvi oktatás fenntartása és fejlesztése, a gazdasági lehetőségeink bővítése, a déli régiók infrastrukturális fejlesztése, a szociális és jogbiztonság, valamint az egészségügyi regionális kiegyensúlyozottság megteremtése".

Az Országos Tanács elengedhetetlennek tartja, hogy az MKP több mint százezres támogatói bázisa mellé a bejutáshoz szükséges további támogató szavazatokat a szövetséges pártok biztosítsák.

Csakis "a széleskörű mozgósítás, és az alvó szavazók aktivizálása biztosíthatja a felvidéki magyarság parlamenti képviseletét" - olvasható a nyilatkozatban.

Az MKP a magyar közösség és a párt iránti felelőssége teljes tudatában, a parlamentbe jutás sikerességének biztosítását a hárompárti megegyezésben látja"

- indokolja a közös indulást az MKP Országos Tanácsa.

A Magyar Közösség Pártja, a Magyar Fórum, valamint a Magyar Közösségi Összefogás közös indulásának jogi keretét az MKÖ adja.  A közös választási listán induló 150 jelölti helyből 90 betöltését az MKP biztosítja. Az MKP OT Bárdos Gyulát jelölte az MKÖ listavezetőjének.

Az MKP OT bízik a közös lista eredményességében, hiszen

"a magyar érdekképviselet nélkül csak nehezen képzelhető el az, hogy az ország parlamenti és kormányzati politikájában olyan változások állnak be, melyek a jogállami állapotok és a normális közviszonyok megteremtésének irányába terelik a társadalmat"

- zárul a nyilatkozat.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.