2019. november 23., 17:23

Bárdos: Új korszak kezdődött a felvidéki magyar politikában

Szombaton Pozsonyban ülésezett az MKP Országos Tanácsa. Döntés született arról, milyen formában vág neki a párt a jövő februári megmérettetésnek. Eldőlt az is, kik lesznek az MKP jelöltjei a választási listán.

bárdos_ot
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: MKP FB-oldala

Az MKP Országos Tanácsának ülését követő sajtótájékoztatón Őry Péter, a testület elnöke kiemelte: négy hónapig tartó tárgyalássorozat végéhez értek.

A felvidéki magyarok már régóta várják a világos választ arra a kérdésre, ki és milyen módon fogja őket a februári választásokon képviselni"

- hangsúlyozta Őry.

A politikus elmondta, az OT mai ülésén 80 százalék feletti részvétel mellett

olyan döntés született, hogy az etnikai alapú politizálást folytatva vegyenek részt a választásokon.

Őry szerint így biztosítható a magyar közösség parlamenti képviselete, amely érdekelt lesz abban, hogy 

Szlovákiában valós jogállam alakuljon ki, valamint elkerülhetőek legyenek azok a botrányok és rossz politikai döntések, amelyek az elmúlt időszakra jellemzőek voltak.

Az MKP a Magyar Közösségi Összefogással és a Magyar Fórummal közösen - a Magyar Közösségi Összefogás listáján indul. A három párt közös listáján 90 helyet, azaz 60 százalékot tölt fel az MKP. A lista élére Bárdos Gyulát javasolták.

Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke
Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke
Fotó:  Bodó Károly

Az MKP OT elnöke kifejtette, a lista első húsz helyezettje közül tizenkettő az MKP jelöltje. Közöttük csupán két olyan személy van, aki a parlamenti munkában valaha is részt vett – ez Bárdos Gyula és Farkas Iván. A többi jelölt fiatal és új arcnak számít, de polgármesterként vagy megyei szinten már eredményeket tudnak felmutatni. A régi ismert és megbecsült nevek a lista hátuljára kerültek.

Bárdos: Lesz magyar képviselete a felvidéki magyarságnak, hiszen van rá igény!

Bárdos Gyula, a Magyar Közösségi Összefogás listájának vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a hosszú tárgyalássorozatra azért került sor, hogy ne áruljanak zsákbamacskát.

Az utóbbi hetekben jogosan kifogásolták a választók, hogy miért nem született még döntés - tette hozzá Bárdos, aki szerint

30 évvel a rendszerváltozást követően a felvidéki magyarság vissza akarja kapni a régi pozícióját és elismertségét. Ebben az országban, a mi szülőföldünkön mindig a jó oldalon voltunk”.

A politikus hangsúlyozta,

az MKP ragaszkodott ahhoz, hogy ötpárti egyezség jöjjön létre. Nem az MKP-n múlott, hogy erre a végén nem került sor.

A párt azt kérte a tárgyalások során, hogy a részvevők hajlandóak legyenek elfogadni, amit a felvidéki magyarság akar. Ez pedig a változás - emelte ki Bárdos Gyula, aki szerint

az a három tömörülés, amelyik vállalta, hogy egy választási párt listáján – a Magyar Közösségi Összefogás listáján indul, kellő alázatról tett tanúbizonyságot".

Ugyancsak alázatról tanúskodik, hogy Berényi József, Csáky Pál, Szigeti László, Németh Gabriella, Csúsz Péter és Auxt Ferenc a lista végére kerültek - hangsúlyozta Bárdos.

Az MKP elnöke, Menyhárt József sem akart listavezető lenni, és az ötödik helyen indul – mondta Bárdos. Egyben hozzátette: sem ő, sem Farkas Iván nem akartak szerepelni a lista élén, a helyet a fiataloknak szerették volna átadni, a tanács azonban másként döntött, és ők ezt elfogadták.  

„Lesz magyar képviselete a felvidéki magyarságnak, hiszen van rá igény! Ez a csapat új nevekkel indul, a régiók hiteles embereivel, akik már megkapták helyi szinten a támogatást". 

– hangsúlyozta Bárdos Gyula. Hozzátette, mindent elkövetnek annak érdekében, hogy ez a lista sikeres legyen.

A politikus hangsúlyozta: reméli, hogy a mai döntéssel új korszak kezdődött a szlovákiai magyar politizálásban.

Bárdos kizárta, hogy a Magyar Közösségi Összefogás koalícióra lépne a Smer-SD-vel, a Szlovák Nemzeti Párttal és Kotleba pártjával.

bárdos_ot
Galéria
+2 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.