MKP-Híd: a választási koalíció a legkisebb közös többszörös

ma7 2019. július 11., 13:14

A két párt mai tárgyalásán kizárták a választási párt megalakítását és a Híd listáján való indulás lehetőségét.

Fotó: TASR

A Most-Híd és az MKP küldöttei csütörtöki találkozójukon megegyeztek, hogy nem hoznak létre közös választási pártot, és nem fogják közös listaként használni a Most-Híd jelöltlistáját.

A további lehetőségekről – választási koalíció vagy önálló jelöltlisták – később még tárgyalni fognak - adta hírül a Most-Híd sajtóosztályára hivatkozva a TASR hírügynökség.

„Mindkét párt küldöttei egyetértettek abban, hogy nagy felelősséggel tartozunk azért, hogy a régióknak és a nemzeti közösségeknek, beleértve a magyar kisebbséget is, legyen tisztességes parlamenti képviseletük a 2020-as választásokat követően is” – olvasható a Most-Híd közleményében.

Ma tárgyal az MKP és a Híd a választási együttműködésről - Sólymos koalíciót akar
A két párt eltérő stratégiát fogalmazott meg a tárgyalások előtt.

A pártok azt a megoldást fogják választani, amelyik nagyobb esélyt biztosít a parlamenti képviseletre.

A Most-Híd és az MKP küldöttei leszögezték: az együttműködés alapfeltétele, hogy megőrzik pártjuk arculatát és alapelveit. Egyben figyelmeztettek:

amennyiben koalícióra lépnének, a parlamentbe jutáshoz 7 százalékos eredményt kellene elérniük.

Választási koalíció vagy külön indulás?

Megkerestük Debnár Klárát, a Híd szóvivőjét, fűzzön magyarázatot a kiadott sajtónyilatkozathoz. A szóvivőtől megtudtuk, az esetleges együttműködés kapcsán négy lehetőség merült fel: külön indulás, közös indulás a Híd listáján, új választási párt létrehozása, illetve a választási koalíció.

A tárgyalások során ezekből a Híd listáján való indulást és a választási párt létrehozását - mint két szélső értéket kizárták

-tette hozzá a szóvivő.

Az eljövendő időszakban a két párt házon belül elemzi, hogy a fennmaradó két lehetőség közül - külön indulás, koalíció - melyik ad jobb esélyt a parlamenti képviselet biztosítására, fűzte hozzá a szóvivő, aki szerint mindkét párt egyétertett abban, hogy az együttműködés feltétele a pártok arculatának megtartása.

A nyár folyamán tovább folytatják a tárgyalásokat

- mondta el Debnár Klára.

Menyhárt: kockázatos megoldás a választási koalíció

Menyhárt József, az MKP országos elnöke elmondta, július végéig az MKP székházában újabb tárgyalási fordulóra kerül sor a Híd küldötteivel. A pártelnök hangsúlyozta, a mai tárgyalás után kizárható, hogy a Híd az MKP által felvetetett választási párthoz csatlakozzon, de

a Magyar Közösség Pártja folytatja a tárgyalásokat a Magyar Fórummal, holnap pedig az MKDSZ küldöttségével találkoznak.

Menyhárt kockázatos megoldásnak nevezte a választási koalíciót, lévén ebben az esetben hét százalékos küszöböt kellene átlépni, amely a várható magas részvétel mellett könnyen meghaladhatja a magyarság erejét.

A pártelnök arra figyelmeztetett, hogy a 2020-as választás túlmutat az egyszeri cikluson, kihatással lehet a következő időszak választásaira, emiatt

rendkívül nagy a felelőssége a magyar pártoknak, hogy biztosítani tudják a magyarság képviseletét a pozsonyi parlamentben.

Menyhárt hangsúlyozta, az MKP továbbra is arra fog törekedni, hogy a lehető legszélesebb együttműködéssel biztosítani lehessen a félmilliós felvidéki magyar közösség parlamenti képviseletét.

1 HOZZÁSZÓLÁS