Ma tárgyal az MKP és a Híd a választási együttműködésről - Sólymos koalíciót akar

ma7 2019. július 11., 07:38

A találkozóra csütörtökön délelőtt kerül sor a Most-Híd székházában.

Fotó: tények.sk

Kocur László, az MKP pártigazgatója elmondta, a párt tárgyalódelegációját Menyhárt József országos elnök vezeti, rajta kívül a küldöttség tagjai lesznek még Őry Péter, az Országos Tanács elnöke, Farkas Iván alelnök vagy Bárdos Gyula elnökségi tag.

A tárgyalóküldöttség az MKP Országos Tanácsától arra kapott felhatalmazást, hogy választási koalícióról, vagy választási párt megalakításáról tárgyaljon a magyar érdekeltségű pártokkal

- hangsúlyozta Kocur.

A Híd ezzel szemben megnyitotta a választási listáját más pártok jelöltjei előtt - ezt a megoldást azonban az MKDSZ-en kívül a többi párt - így az MKP és a Magyar Fórum - elutasítja. A Híd elnöke, Bugár Béla korábban úgy nyilatkozott, a választási párt megalakítására már nincs elég idő. Menyhárt József ezzel szemben úgy véli, ha megvan a kellő akarat, a választási párt listája még időben felállítható.

FRISSÍTÉS:

Sólymos László az együttműködést szorgalmazza

„Meg kell próbálnunk egy őszinte ajánlatot tenni az MKP-nak a koalíciós együttműködésre, amely  a Szlovákiában élő kisebbségek érdekeit védő pártok összefogásának, és egyben egy erős parlamenti képviseletnek is az alapja lehetne. A koalíciós együttműködésnek azonban az őszinteség mellett a kölcsönös bizalomra, az egyértelmű szabályokra és a tisztességes kommunikációra kell épülnie, és célkitűzéseinek érthetőnek kell lenniük a kisebbségek számára“ – nyilatkozta Sólymos László környezetvédelmi miniszter a topky.sk-nak a tárgyalásokat megelőzően.

A májusi európai parlamenti választáson mind az MKP, mind a Híd a bejutáshoz szükséges küszöb alatt végzett - igaz az MKP mandátumszerzéséhez mindössze néhány száz szavazat hiányzott. Önálló indulás esetén, jó eséllyel, a felvidéki magyarság a pozsonyi parlamentben is képviselet nélkül maradna 2020 tavaszától.
0 HOZZÁSZÓLÁS