Megszavazták a himnusztörvény módosítását: az MKP szerint a Híd cinikus sikerkommunikációt folytat

ma7 2019. május 15., 11:34

A parlament szerda délelőtt megszavazta a Most-Híd párt módosító indítványát a himnusztörvényt érintően, amelyre a jelenlévő 133 képviselőből 107-en szavaztak igennel. 

Fotó: TASR

A Boris Kollár féle Sme rodina tartózkodott, a Smer és az SNS képviselőiből többen nem tartózkodtak a teremben, mások nem szavaztak.

A módosítás legnagyobb újdonsága, hogy a törvényből kikerült a "csak" szócska, vagyis már nem tiltják a fizikai személyeknek, hogy bármilyen alkalomból énekeljék más ország himnuszát. A módosítás ugyanakkor a büntetéseket is érinti.

"Ha valaki egy idegen állam himnuszát szeretné elénekelni Szlovákiában, az a személy ezért nem büntethető, nem üldözhető" - jelentette ki a szavazás után Bugár Béla, a Híd elnöke.

Az olvasók elérték: nem lehet tovább húzni a himnusztörvényt!
Ezek a mostani, áprilisi-májusi napok úgy maradjanak meg jó emlékezetünkben, mint az egységes kiállás azonnali reagálásra képes dicső képe!

Hozzátette,

a törvény mostantól az elnök kezében van, csak rajta múlik, hogy milyen gyorsan léphet érvénybe. Mint mondta, reméli, végre békésen zárul majd le az ügy. 

A törvényben benne maradt a 7000 euró összegű bírság. Bugár szerint azonban ez a büntetés a jégkorongozók mezein látható állami jelképekkel kapcsolatos, vagyis azzal, ami miatt az SNS eredetileg javasolta a törvénymódosítást.

"Ez a koalíció nem szerelemből született. Tudják jól, hogy ideológiailag különbözünk, éppen ezért többre becsülöm a koalíciós partnerek eljárásást" - közölta Bastrnák Tibor, a Híd frakcióvezetője. 

MKP: nemzeti jelképeink valódi védelmet érdemelnek

A Magyar Közösség Pártja üdvözli a parlament mai döntését, amellyel az állami szimbólumokról szóló törvényből törölte azt a korábbi módosítást, amely tiltja és bünteti a magyar himnusz éneklését.

A párt közleményében azonban úgy fogalmaz,

elfogadhatatlan, hogy a Most-Híd párt egy ideje már sikerként próbálja kommunikálni saját hibájuk kijavítását, amire nem is lett volna szükség, ha parlamenti képviselői rendesen végezték volna munkájukat.

„Ez a cinikus sikerkommunikáció nem új jelenség a Most-Hídnál. 2015-ben a Híd képviselői észre sem vették, hogy Ficóék a parlamentben korlátozták a magyar nyelv bírósági használatának lehetőségét (fizetőssé tették a magyar fordításokat). Amikor az MKP figyelmeztetésére végül a parlament visszaállította a korábbi törvényi állapotot, a vegyes párt a saját sikeréről beszélt. 2017-ben pártjuk igazságügyi minisztere (Lucia Žitňanská) által Szlovákia a luxemburgi uniós bíróságon támadta meg a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezést. Mikor végül Szlovákia visszavonta ezt a lépését, azt a Most-Híd ismét sikerként kommunikálta.

Ezek után felmerül a kérdés: ha a vegyes párt szerint így néz ki a siker, mire számíthatunk, ha kudarcot vallanak?

A Magyar Közösség Pártja emlékezteti a Most-Híd pártot, hogy a parlament mai döntése után Szlovákiában továbbra is tiltják nemzeti jelképeink szabad használatát (például a sportrendezvényeken a magyar nemzeti zászló és a magyar nemzeti színek használatát). Adófizető állampolgárként nincs annál megalázóbb helyzet, mint hogy az adóinkból eltartott képviselők és hivatalnokok tiltják és bírságolják identitásunk nyilvános megvallását” – áll az MKP elnöke, Menyhárt József és az MKP OT elnöke, Őry Péter által jegyzett sajtóközleményben.

0 HOZZÁSZÓLÁS