2018. december 29., 08:38

Megkezdődött a mérgező hulladéklerakó felszámolása Pozsony-Vereknyén

December végén elkezdték az egykori Juraj Dimitrov Vegyi Művek (CHZJD) után maradt mérgező vegyi hulladéklerakó felszámolását Pozsony-Vereknyén (Vrakuňa). Az első szakaszban az előkészítő munkálatokat végzik el, amelyek a hulladéklerakó részletes geológiai vizsgálataiból állnak – nyilatkozta a Sita ügynökségnek Sólymos László környezetvédelmi miniszter.

tox.jpg
Fotó: TV Markíza

A szanálás első fázisának befejeztével, feltehetőleg 2019 tavaszán megkezdődhetnek az építkezési munkálatok, amelyek során elkülönítik a mérgező hulladékot a környezettől. A szanálás feltehetőleg 2023 júniusának végére fejeződik be, a költségeket 30 millió euróra becsülik. A lerakat felszámolására az enkapszuláció módszerét alkalmazzák majd, vagyis a lerakat tartalmát izolálják a környezetétől.

Egyesek elfogadhatatlan árakat követeltek

Sólymos László szerint több szükséges intézkedést már befejeztek, mint például a közbeszerzést, illetve a környezeti kihatások elbírálását. Elmondása szerint, a hulladéklerakó felszámolásának előkészítése során különböző akadályokkal és problémákkal szembesültek. Legnehezebbnek a földterületek vagyonjogi helyzetének rendezése bizonyult.

Némely tulajdonosoknak teljesíthetetlen igényeik vannak, elfogadhatatlan árakat követeltek, miközben a hulladéklerakó fölötti földterületeknek ma semmilyen értékük sincs. A területen építési tilalom van érvényben"

– jelentette ki Sólymos.

A kormány ezért elfogadta a környezeti terhekről szóló jogszabály környezetvédelmi minisztérium által benyújtott módosítását. A módosítás lehetővé teszi a tulajdonjog korlátozását olyan esetekben, ha másként nem sikerül megszerezni a földtulajdonosok beleegyezését abba, hogy telkükön elvégezzék a helyreállítási munkálatokat, melyeket a környezet és a lakosság egészségének védelme indokol. 

Miben rejlik a veszély?

Az egykori pozsonyi Juraj Dimitrov Vegyi Művek után maradt mérgező hulladéklerakó hely alapterülete hozzávetőleg 4,65 hektár (a pozsonyi Főrév/Ružinov és Vereknye/Vrakuňa városrészek határvonalán helyezkedik el), mely területen nagyjából 120 ezer tonna köbméter hulladékot helyeztek el, amelyet a múlt század 60-as éveitől kezdve egészen csaknem a 80-as évekig hordtak ki a vegyi üzemből.

A hordókat egy közel egy kilométer hosszú, hozzávetőleg 30 méter széles, 3-6 méter mély gödörbe helyezték el, miközben a hordók alatt 2-3 méteres mélységben talajvíz volt.

Annak érdekében, hogy a lerakatról ne nagyon beszéljenek, azt a nyilvánosság elől kétméteres földréteggel takarták el. Összesen 22 ezer köbméter föld fedi a titkot, s az egész területet füvesítették.

A Pozsony-Vereknyén levő mérgező hulladéklerakó a csallóközi ivóvízkészletet is veszélyezteti. A bősi vízerőmű 1993-as beindítása után a talajvíz szintje közel három méterrel emelkedett, s ezáltal beborította a hordókat, amelyek berozsdásodtak, s azokból a veszélyes vegyszerek a kavicsos-homokos altalaj részecskéivel együtt a talajvíz fő áramlata irányába kezdtek szabadon kiszivárogni Csallóköz központja felé.

A legutóbbi vizsgálat szerint a lerakóban több mint 440-féle vegyszer található. Azok fele valóban nagyon veszélyes, egészségre ártalmas anyag, s a mennyiségük meghaladta a megengedett határértékeket.

Egyebek mellett a következő anyagokról van szó: benzol, toluol, xilol, etil-benzol, arzén, hexaklór-benzol, gyomirtó, ólom, réz, valamint többféle növényvédő és rovarirtó szer, amelyek tulajdonságai a DDT-re hasonlítanak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.