Koalíciós ellentét: Danko támogatja, Fico ellenzi új alkotmánybírók megválasztását

ma7 | TASR 2019. június 17., 18:18

Andrej Danko, az SNS elnöke amellett állt ki, hogy a parlament válasszon meg további alkotmánybíró-jelölteket. Fico ezzel szemben úgy véli, Zuzana Čaputovának az eddig megválasztott alkotmánybíró-jelöltek közül ki kellene neveznie hármat. „Amíg ezt nem teszi meg, nincs okunk újra szavazni” – jelentette ki  a Smer-SD elnöke a Koalíciós Tanács hétfői ülése után.

Fotó: TASR

Danko a Koalíciós Tanács hétfői ülése után leszögezte:

nincs problémája azzal, hogy a parlament megválasszon további alkotmánybíró-jelölteket,

bár a koalíció több verzióval készül az ülésre.

Danko hozzátette: tiszteletben tartja a koalíciós egyezséget. Állítása szerint a Koalíciós Tanács nem zárta le teljesen a kérdést, és még egyszer össze fog ülni.

Zuzana Čaputová államfő az Alkotmánybíróságot (AB) érintő kérdésekben azután fog állást foglalni, hogy találkozott Andrej Danko (SNS) házelnökkel és Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfővel. A találkozóra kedden fog sor kerülni. Erről az elnöki hivatal tájékoztatta a TASR hírügynökséget.

Robert Fico, a Smer-SD elnöke szerint Zuzana Čaputová elnök asszonynak az eddig megválasztott alkotmánybíró-jelöltek közül ki kellene neveznie hármat.

Amíg ezt nem teszi meg, nincs okunk újra szavazni”

– jelentette ki a Koalíciós Tanács hétfői ülése után. „Ellenkező esetben fennállna a különféle diszkriminációs vádak kockázata, ami óriási problémákat okozhatna az Alkotmánybíróságon” – figyelmeztetett Fico, hozzátéve: emiatt nem valószínű, hogy sor kerül a jelöltválasztásra a csütörtöki ülésen.

Čaputová elnök asszony a TASR-nek adott interjúban korábban kijelentette: az alkotmánnyal összhangban fog eljárni.

Megvárom, amíg a parlament teljesíti a kötelességét, és megválasztja a kellő számú jelöltet”

– tette hozzá.

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke az alkotmánybíró-jelöltek választásával összefüggésben meg akarja várni Zuzana Čaputová államfő egyértelmű állásfoglalását,

amelyet Andrej Danko (SNS) házelnök fog tolmácsolni a koalíciónak, az elnök asszonnyal való keddi (6. 18.) találkozója után.

„Továbbra is fennáll a probléma, amely már a múltban is vitákat generált, mégpedig az, hogy a parlamentnek vajon hány jelöltet kell megválasztania. Mivelhogy az elnök úr csak bizonyos számút nevezett ki” – mutatott rá Bugár, hozzátéve, nem tudják, mit fog tenni az új államfő. Egyben felhívta a figyelmet, hogy egyes jelöltek azzal érvelhetnének, hogy sérültek a jogaik, illetve elvették tőlük a lehetőséget, hogy alkotmánybíróvá váljanak.

„Ezért sokkal tisztább lenne, ha az elnök asszony egyértelműen megmondaná, hogy kinevezi-e őket, és ha igen, hányat” – fűzte hozzá Bugár, aki szerint csak ezt követően lehetne megmondani, hány jelöltet kell még választani.

Az újabb alkotmánybíró-választásra a parlamentben csütörtökön, június 20-án kellene sort keríteni. A képviselők eddig háromszor szavaztak az alkotmánybíró-jelöltekről, de még mindig nem sikerült megválasztani a kellő számú jelöltet, vagyis tizennyolcat, csak tizenkettőt. Február közepén kilenc bíró helye üresedett meg az Alkotmánybíróságon. A taláros testületben jelenleg hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13. Az Alkotmánybíróság új elnöke Ivan Fiačan.
0 HOZZÁSZÓLÁS