2019. március 4., 10:20

Kiska szerint Pellegrininek is segítenie kell a folyamatban lévő nyomozásokat

Andrej Kiska államfő szerint Peter Pellegrini kormányfőnek (Smer-SD) több mindent kellene tennie azért, hogy megkönnyítse a rendőrség és az ügyészség munkáját. Kiska mindezt a közösség oldalán közölte, Pellegrini kijelentéseire reagálva, aki kritizálta Kiskának a szlovákiai helyzethez való hozzáállását.

pellegrini-kiska.jpg
Fotó: TASR

„Egyetértek a miniszterelnökkel, a közjogi méltóságok egyik legfontosabb közös feladata, hogy Szlovákia jó nevét terjesszék külföldön" – mondta Kiska. Hozzátette: ez jelenleg nagyon nehéz, méghozzá az olyan ügyek miatt, mint Robert Ficónak, a Smer-SD elnökének a telefonbeszélgetése Antonino Vadalával.

„A legjobb módszer Szlovákia jó nevének a megőrzésére, ha kiderítjük az igazságot, hiteles magyarázatokat adunk és részletesen kivizsgálunk minden körülményt" – magyarázta Kiska, aki szerint ehhez Pellegrininek is hozzá kellene járulnia.

Az államfő reméli, hogy Pellegrini a jogkörét arra használja ki, hogy megkönnyítse a nyomozásban részt vevő szervek munkáját. „Többet segít Szlovákiának így, mint azzal, hogy a tévében folyamatosan arról panaszkodik, hogy keveset dicsérem. Dicsérném, ha lenne miért" – tette hozzá.

Pellegrini vasárnap (3. 3.) a TA3 Politikában című műsorában kritizálta Kiska hozzáállását, aki Pellegrini szerint nem terjeszti Szlovákia jó hírét külföldön, és túlzottan kritikusan áll a szlovák helyzethez. A kormányfő ennek ellenére azt állítja, hogy jó kapcsolatban van az államfővel, de hiányolja a szorosabb együttműködést a konkrét helyzetekben.

Az esetleges telefonbeszélgetés kapcsán Pellegrini elmondta, hogy nincs oka kételkedni Ficóban. Szerinte a telefonbeszélgetésről beszámoló újságíróknak is bizonyítékokat kellene felmutatniuk. „Egyelőre nem kaptam ilyen bizonyítékot" – mondta.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.