2019. október 17., 20:07

Ki állhat a Gorilla-hanganyag kiszivárogtatása mögött?

Ezekben a napokban megint a Gorillától hangos a média. Azt, amit már sejtettünk 2011-ben, most hallhatjuk is a saját fülünkkel azon a több órás hangfelvételen, amelyet valaki a hét derekán több szerkesztőségnek is elküldött. Ott lóg azonban a kérdés a levegőben: ki és miért indította el éppen most ezt a játszmát. 

Gorilla-ügy_trnka
Fotó: TASR

Az Aktuality.sk portál megpróbált utánajárni, hogy a hangfelvétel nem abból a környezetből szivárgott-e ki, ahol vizsgálják azt, azaz a Gorilla-akta ügyében nyomozó csoporttól vagy a sértettek ügyvédjeitől, akiknek hozzáférésük van a nyomozati anyaghoz. Ez azonban egyelőre nem bizonyosodott be.

Tény viszont, hogy Igor Matovič rendkívül jól informált, írja a portál, és az is tény, hogy a Gorilla-csapat korábbi vezetője, Lukáš Kyselica, újabban a politizálás felé kacsingat és együttműködik Matovičcsal, akinek éppen jól jön ez a téma ahhoz, hogy az OĽaNO egyre csökkenő preferenciáit egy kicsit felturbózza.

Matovičnak valószínűleg már régebben voltak a hangfelvételről származó információi, például az, hogy a Smer a 2006-os kampányára 250 millió eurót szedett be a szponzoroktól. Az azonban kérdés, hogy maga a hanganyag is a rendelkezésére állt-e már korábban.

Valószínűbb az a változat, hogy a hangfelvétel kiszivárgása Pavol Forisch, Ján Feranc és Stanislav Žiaran volt titkosrendőrök letartóztatásával függ össze. Forisch az utóbbi években információkereskedéssel foglalkozott, illetve a Pentával és Haščákkal való csatározással (a Penta riválisának képviselőjeként a Mecom húsfeldolgozó megszerzéséért). Ő terjesztette például azt az összeesküvéselméletet is, hogy Haščák áll a Kuciak-gyilkosság meg a kormányellenes tiltakozó akciók mögött. Az ő esetében még ülnének is időbeli összefüggések, a támadás célja és indítékai (Forischt kedden tartóztatta le a NAKA, és néhány órával később érkezett a szerkesztőségbe a hangfelvétel-link.) Persze ez sem bizonyított, semmi sem utal ugyanis arra, hogy Forischék birtokában lett volna a Gorilla.

A Forisch-féle elméletet félretéve, úgy tűnik, senkinek sem volt érdeke, hogy a hangfelvétel éppen most kerüljön nyilvánosságra. Másrészt viszont több Smerhez közeli forrás is jelezte, hogy a pártban a katasztrófaforgatókönyvtől tartanak: vagyis a Gorilla- (vagy a Threema-) hangfelvételek politikailag motivált kiszivárogtatásától a kampány idején, Ficót célba véve. Ugyanezen források szerint a Fico körüli emberek már egy ideje azt szeretnék, hogy ez a veszély minél hamarabb és egyszerre elmúljon. Időzítés és adagolás nélkül. Hogy a Smer időben fel tudjon készülni a problémákra.

És most pontosan ez történt – a Gorilla 39 órás változata kint van, aránylag biztonságos időtávolságban még a választásoktól. Persze, nem állítjuk, hogy a Gorilla kiszivárogtatása mögött a Smer emberei állnak, hiszen a gyanúsítottak köre elég széles. Csak azt mondjuk, hogy ha a Smer emberei állnának az ügy mögött, akkor valószínűleg ilyen lenne az időzítés és a módszerek is. Többen közülük ugyanis már régóta nem különböznek a gazemberektől, akiknek a nyakukról van szó. És akik bármire képesek, írja az Aktuality.sk

A Gorilla megszólalt

Várható volt, hogy a választások előtt egy csomó mocsok a felszínre kerül. A bomba azonban nem egy új botrány volt, hanem meglepetésszerűen egy régi ismerős, a Gorilla-ügy, írja a Pravda napilap. A napilap szerint, ha a Gorilla-hangfelvétel valódi, akkor Robert Fico legnagyobb bűne az, hogy egyáltalán elment a Vazov utcai lakásba, mert a beszélgetésből semmi sem utal olyasvalamire, ami miatt korrupciógyanús viselkedéssel lenne gyanúsítható.

Fico gondja elsősorban abban rejlik, hogy ezentúl nem tehet úgy, hogy a Gorilla nem is létezik. Annak ellenére, hogy évekig elkerülte a válaszadást a kérdésre: járt-e a Vazov utcai konspirációs lakásban. Most, hogy már kézzel fogható bizonyíték van rá, nehezen tehet úgy, mintha sohasem járt volna ott.

A gond nem is annyira az, amiről ott beszélgettek, inkább az, hogy négyszemközt találkozott egy pénzügyi csoport vezetőjével, akinek benne van a keze a villamosművek, a reptér, az egészségügy stb. privatizálásában még a Dzurinda-kormányok idején, ami árt Fico néptribüni imázsának. S mivel a Gorillában emlegetett személyek közül ő az utolsó aktív politikus, a figyelem természetesen mindenekelőtt rá irányul.

Az egész Gorilla-ügyön a legfélelmetesebb az, hogy a pénzügyi cápákat ugyan senki sem választja, ezért nincs is legitimitásuk, ennek ellenére különböző módon megpróbálják befolyásolni az állam működését – írja a Pravda.

Mit tegyünk, hogy ne az antirendszer húzzon hasznot a Gorillából

A Postoj.sk portál szerint észszerű annak a kockázata, hogy a Gorillában leírt tetteknek sohasem lesz büntetőjogi következményük. Egy részük ugyanis már elévült, másik részüket pedig sohasem sikerül bizonyítani. Ráadásul gondot jelenthet a hangfelvétel bizonyítékként való felhasználása is.

Jaroslav Haščák és a Penta körül azonban annyi már a gyanú, hogy az függetlenül a kivizsgálástól szembetűnő választ kíván az államtól. A politikusokon áll, hogy kitalálják, hogyan, ha már egyszer komolyan gondolják az állam hitelének visszaszerzéséről szóló szövegeiket.

Szóba jöhet például a Penta politikával vagy az állam által irányított ágazatokban való vállalkozásaival kapcsolatos tevékenységének parlamenti felülvizsgálata, közvetlenül a nyilvánosság előtt. Szlovákiában ugyan nincs ilyen intézmény, de Lengyelországban (Rywin-ügy) vagy Csehországban (az OKD szénbányászati vállalat privatizációja) van példa a politikával összefonódott ilyen nagy botrányok kivizsgálására. Mindenesetre, ha a Gorilla csak a választás előtti civódásra szolgál csupán, akkor abból csak az antirendszernek lesz haszna, véli a Postoj.sk.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.