2019. szeptember 27., 18:05

Gorilla: a Ficóéhoz hasonló hang Ficóé

A Kočner lakásában talált Gorilla hangfelvétel szakértői vizsgálata megállapította, hogy a hangfelvétel eredeti.

Robert Fico
Fotó: TASR

A 2011-ben nyilvánosságra került feljegyzések az aktából azt mutatják, hogy Robert Fico és a pentás Jaroslav Haščák a politikai viszonyokat elemezték, és Fico biztosította Haščákot arról, hogy az egészségügy terén számíthat az azóta elhunyt Pavol Paška, volt parlamenti elnökre.

Már nem Fico a tét, hanem a Smer megmentése

A Gorilla hihetetlen magasságokba repítette Robert Ficót, a párttársai vállain egy coca-colás üveggel a kezében egész Szlovákiát kinevette, írja Eugen Korda a.týždeň.sk hasábjain. A coca-colás üveg nem véletlenül volt a kezében. A drága pálinkák kedvelőjeként így üzent mindenkinek, hogy

bár ott volt a Vazov utcai konspirációs lakásban, és piszkos ügyleteket egyeztetett Jaroslav Haščákkal, mégis az ország leghatalmasabb férfija lett.

Ivan Gašparovič államfő a szolgája volt, a megboldogult Pavol Paška volt házelnök pedig minden szavát leste, Fico emberei ott voltak mindenütt.

A leghosszabb ideig tisztségben lévő miniszterelnök, a legszociálisabb párt elnöke, a luxus, a fiatal nők meg az alkohol imádója, ezekben a napokban végleg politikai nyugdíjba vonul”

– írja Korda, aki szerint Fico hatalomra kerülésével uralta az ügyészséget, a bíróságokat és a rendőrséget, elkezdődhetett tehát a „nagy zabálás”.

Mindenütt loptak, mégpedig nagyban. A kényelmetlen embereket az állami masinéria eltiporta.

Ha úgy kellett, az adóhivatalok próbálták őket jobb belátásra kényszeríteni. Igor Matovič és Andrej Kiska sokat beszélhetne erről, de hasonlóképpen járt több vállalkozó, akiket zavartak Fico államának maffiamódszerei, és nem féltek kinyitni a szájukat.

Hiába írtak róla az újságok, Fico hatalma nem csökkent. Mivel biztos volt abban, hogy minden az ellenőrzése alatt áll, meglépte az utolsó lépést, ami garantálta volna a biztonságát és a büntetlenségét. Úgy döntött, hogy államfő lesz. Csakhogy ez a lépés nem sikerült neki, és

valahol itt kezdődött hatalmának lassú, megállíthatatlan eróziója,

de annak elvesztése miatt még nem kellett aggódnia, egészen addig, amíg a Kuciak-gyilkosság el nem indította a bukását. Egy darabig ugyan szennyezi itt még a levegőt,

végül azonban a saját emberei fogják félreállítani, mert ő már nem fontos, most már csak az a fontos, hogyan lehet megmenteni azt, ami még menthető,

írja a .týždeň.sk kommentátora.

Az alkotmánybíró-választásnál Ficót feláldozták a párt oltárán

Bizonyos értelemben ezt jelzi az alkotmánybíróválasztás is. Az, hogy a Smer képviselői már nem hajlonganak a titkos szavazás szent tehene előtt, egyfajta függetlenedést mutat a szerepéből egyre inkább kizökkenő pártelnöktől.

Pellegrini ambícióival együtt mindez a Smer új formáját mutatja. Persze csak külsőre.

De ez az imázsváltás is elegendő lehet ahhoz, hogy a Smer újra álmodni kezdjen, írja az Aktuality.sk portál, amely szerint paradox módon

Fico veszteségei akár segíthetnek is a pártnak.

A Smer a hatalomgyakorlás romlott filozófiáját hozta a szlovák politikába, ami Fico bukásával sajnos, nem ér véget. Túlságosan mélyen gyökerezik az ittmaradók fejében, véli a portál.

Robert Fico születésnapja nem sikeredett valami fényesre. A parlamentben az idegei felmondták a szolgálatot, és minősíthetetlen hangnemben, vulgáris szavakat vágott az ellenzéki képviselők fejéhez. Az dühítette fel, hogy a képviselők keresztülvitték az alkotmánybírókról való nyílt szavazást, ami szerinte (az általa egyébként nem nagyra becsült) November üzenetének a lábbal tiprása.

Valószínűleg az bosszantotta fel, hogy

a koalíció, sőt Pellegrini kormányfő sem állt ki mellette az általa ilyen kulcsfontosságúnak tartott kérdésben.

Fico számára ugyanis fontos lett volna, hogy az Alkotmánybíróságon bebetonozza az embereit, mert az ügyfeleinek, esetleg ő magának Kaliňákkal együtt egyszer még szüksége lehet rájuk, véli az Aktuality.sk.

A lista első helye nem jelenti, hogy Pellegrini megerősödött volna

A Postoj.sk konzervatív portál viszont úgy véli,

az, hogy Fico Pellegrinit tette a választási lista élére, azt mutatja, hogy a Smer elnöke még mindig képes racionális politikusként cselekedni.

Tudatosítja, hogy pártjának az elkövetkező hónapokban, ami még a választásokig hátra van, egységet kell mutatnia. Meg azt is, hogy a népszerű kormányfő a lista élén egy olyan helyzetben, amikor a párt, de ő maga személyesen is nagy nyomással áll szemben, marketing szempontból jó húzás. Semmi esetre sem jelenti azonban azt, hogy a Smeren belül megváltoztak volna a hatalmi viszonyok, és hogy Fico visszavonulót fújt volna.

Még mindig az ellenőrzése alatt áll a párt elnöksége és a képviselői klubja is. Az, hogy a kormányfő hatalmi szerepe megerősödött-e, a teljes lista ismeretében lesz látható. Akkor tudjuk majd meg, hány emberét sikerült Pellegrininek a lista megválasztható helyeire feljuttatnia, s hogy alakul-e körülötte valamiféle új hatalmi központ, véli a Postoj.sk.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.