Fico nem lesz alkotmánybíró

ma7 2019. február 12., 15:35

Robert Fico, a Smer-SD elnöke és volt kormányfő visszavonta indulását az alkotmánybíró-választáson. Ezt kedd délután jelentette be a pozsonyi sajtótájékoztatóján.

Fotó: TASR

„Nem lehet egy asztalnál ülni egy olyan párttal, amely az országért vállalt közös felelősséggel szemben a saját pártérdekeit részesíti előnyben” – mondta Fico a Most-Hídra utalva. Hozzátette: ha az ellenzék a Most-Híd segítségével fogja megválasztani az alkotmánybíró-jelölteket a parlamentben, az a koalíciós szerződés megsértését fogja jelenteni, és komoly következményei lesznek a kormány működésére nézve.

A jelöltségével kapcsolatban elmondta: ő az Alkotmánybíróság (AB) elnöki pozíciójára pályázott, nem az egyszerű alkotmánybírói posztra. Legitim jelöltnek tartja magát, aki minden törvényes feltételnek megfelelt. Ugyanakkor kétségei vannak a választási rendszerrel és a nyilvános szavazással összefüggésben, illetve kétségbe vonja Andrej Kiska államfő pártatlanságát is. A köztársasági elnök nevezi ki a parlament által választott jelöltek közül az új alkotmánybírókat.

Ezzel kapcsolatban a Smer-SD elnöke rámutatott, hogy Kiska államfői megbízatásának lejárta után is aktívan készül politizálni, ezért úgy véli, hogy az új alkotmánybírókról Kiska utódjának kellene döntenie. „Hogy a legerősebb politikai párt elnökeként aktívan részt vehessek a további tárgyalásokon, és hogy ne keltsek olyan gyanút, hogy a személyes érdekeimet részesítem előnyben, nem fogok indulni a parlamentben” – ismételte meg Fico.

Hozzátette: ha a keddi, esetleg a csütörtöki szavazáson sem sikerülne megválasztani a kellő számú alkotmánybíró-jelöltet, és fennállna az Alkotmánybíróság megbénulásának veszélye, elég eszköz állna rendelkezésre az AB működőképességének biztosítására, például a bírók mandátumának a meghosszabbítása.

Az ĽSNS képviselői nem vesznek részt az alkotmánybíró-választáson

Az ĽSNS képviselői nem vesznek részt az alkotmánybíró-jelöltek választásán. Egyben visszavonták Radovan Hrádek jelölését a posztra. Ezt Marian Kotleba pártelnök jelentette be keddi sajtótájékoztatóján.

Kotleba a lépést indokolva kifejtette: meg akarják akadályozni, hogy az ĽSNS-t belerángassák abba a politikai bohózatba, amivé az alkotmánybíró-jelöltek választása vált. Hozzátette: Andrej Kiska államfőnek a hivatali ideje végén nincs joga kinevezni az új alkotmánybírókat.

Az alkotmánybíró-jelöltek választására kedden, 17 órakor kerül sor. Andrej Danko házelnök korábban bejelentette: az esetleges ismételt szavazást csütörtökön 11 órakor tartják.

A képviselőknek a 39 pályázó közül 18 alkotmánybíró-jelöltet kell választaniuk, akik közül az államfő kilencet fog kinevezni a leköszönő alkotmánybírók helyére. A megbízatási idejük 12 évre szól. Összesen 13 alkotmánybíró van.

Örvendő politikusok

Juraj Blanár, a Smer-SD alelnöke teljesen egyetért Robert Fico pártelnök kijelentéseivel, és hozzá hasonlóan ellenzi az alkotmánybíró-jelöltekről szóló szavazás nyilvánossá tételét. Sárközy Irén, a Most-Híd képviselője és a parlament Alkotmányjogi Bizottságának a tagja ugyanakkor örül annak, hogy Fico visszavonta az alkotmánybíró-választáson való indulását. Bugár Béla, a Most-Híd elnöke délelőtt kijelentette, hogy pártja nem támogatja Ficót az alkotmánybíró-választáson.

Akár a kormány is megbukhat

Andrej Hrnčiar (Most-Híd), a parlament alelnöke nem zárta ki, hogy az alkotmánybíró-jelöltek választása miatt megbukhat a kormány és előrehozott választásokra kerülhet sor.

„Mindig, ha gond van, akkor a kormány is megbukhat, és előrehozott választások is lehetnek” – mondta azzal, hogy bár feszültség van a koalíción belül, a Most-Híd részéről biztosan nem áll fenn a kormány bukásának a lehetősége. 

0 HOZZÁSZÓLÁS