2019. február 26., 15:27

Fico készen áll vallomást tenni az államfő zsarolási ügyében

Robert Fico, a Smer-SD elnöke kész késlekedés nélkül vallomást tenni Andrej Kiska államfő állítólagos zsarolása ügyében.

fico_kiska-1.jpg
Fotó: TASR

Fico rámutatott: nem ő, hanem Kiska próbálta meg befolyásolni a bűnüldöző szerveket. A volt kormányfő elismételte, hogy Kiska hazudott az elnöki kampányának finanszírozásáról. Nem tervez büntetőfeljelentést tenni az államfő ellen, de kész egy nyilvános, televíziós vitára az elnöki kampány finanszírozásának témájában.

Fico leszögezte: érdekében áll, hogy Kiska vádját minél előbb kivizsgálják. „Kész vagyok azonnal vallomást tenni a bűnüldöző szervek előtt, csak az időpontra várok” – jelentette ki Fico, aki egyben emlékeztetett rá: a rendőrség és az ügyészség egyértelműen kizárták, hogy valakinek a hatására döntöttek volna úgy, hogy eljárást indítanak Kiska cége, a KTAG ügyvezető igazgatója ellen.

A Smer-SD elnöke feltette a kérdést, vajon nem kellene-e kihallgatni az elnököt a bűnüldöző szervek befolyásolásának gyanújával összefüggésben. „A média egy éve arról tájékoztatott, hogy Kiska személyesen érdeklődött háromszor is a főügyésznél az ügyével kapcsolatban, amit több szakértő is úgy értelmezett, hogy be akart avatkozni a nyomozásba” – hangsúlyozta Fico.

A Smer-SD elnöke továbbra is azt állítja, hogy Kiska hazudott a 2014-es elnöki kampányának finanszírozásáról. Egyben felszólította az államfőt, hogy hozza nyilvánosságra a 2014 márciusi kiadásokról szóló adatokat. „Mutassa be, mi mindent fizetett neki a KTAG cég. Mennyit költött az óriásplakátokra, a szállásra, az ellátásra, az utazásra, mindenre, ami összefüggött a kampánnyal. Aztán mutassa be, mekkora áfa-visszatérítést igényelt ez a cég 2014 áprilisában. Meg fogjuk látni, hogy a kampányra költött pénzösszeg nagy valószínűséggel lényegesen magasabb volt, mint a 2014 márciusában érvényes, engedélyezett határösszeg, vagyis 250 000 euró” – fejtette ki Fico. Úgy véli, a KTAG cég az áfa-visszatérítésen és adócsaláson keresztül megpróbálta Kiska kampányának költségeit az adófizetőkkel kifizettetni.

A Smer-SD elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy 2017-ben, amikor Kiska és a KTAG csalásai a felszínre kerültek, a cég 17 javított adóbevallást készített a 2013-as és a 2014-es évekre. Hozzátette: Kiska 2014 áprilisában aláírt egy dokumentumot a kampányának finanszírozásáról, melyet aztán elküldött a pénzügyminisztériumnak. Ebben az szerepel, hogy az első és a második forduló előtti kampány összköltsége 250 000 euró körül mozgott.

„Ez az információ azonban kétséges. Úgy tűnik, hogy a kiadások lényegesen magasabbak voltak” – mondta Fico, hozzátéve: az államfő nyilvánosan hazudott, ezt a hazugságot pedig alá is írta, és elküldte a pénzügyminisztériumnak. Kiskát a volt kormányfő kihívta egy televíziós vitára, melynek keretében mindketten bemutatnák, hogyan finanszírozták az elnöki kampányukat 2014-ben. „Az én egész kampányomat a Smer-SD finanszírozta legális forrásokból” – szögezte le Fico.

Az államfői válasz

Végeztem Robert Fico (Smer-SD) parlamenti képviselővel, üzente a szóvivőjén keresztül Andrej Kiska államfő, reagálva Fico keddi kijelentéseire. Roman Krpelan hozzátette: a továbbiakban már csak az ügyvédeiken és a bűnüldöző szerveken keresztül fognak kommunikálni.

„Ez nem egy valóságshow, itt az elnök zsarolásáról van szó. Az államfő végzett Robert Fico képviselővel. Azzal a törekvésével, hogy bosszút álljon az elnökön azért, mert nem nevezi ki őt az Alkotmánybíróság elnökének, minden civilizációs határt átlépett” – közölte Krpelan.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.