Elhunyt Paulisz Boldizsár

ma7 2018. június 13., 09:28

Életének 58. évében, 2018. június 13-án, szerda hajnalban elhunyt Paulisz Boldizsár, az alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola és kollégium alapítója, az alsóbodoki Szent Kereszt felmagasztalása kápolna, Esterházy János végső sírhelyének építtetője.

Tavaly októberben a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésben részesült, idén március 20-án pedig az Esterházy János Emlékünnepség keretében Esterházy-díjat vehetett át.

Ez utóbbin Budai László így jellemezte tevékenységét: "Paulisz Boldizsár építészként dolgozott 1990 előtt és után is, de egészen más jellegű építész, mesteri, alkotói tevékenység az, aminek első kiemelkedő állomása az 1995-ös Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola megalapítása, felépítése önerőből, majd fenntartása mind a mai napig. Ez már egy új, máig tartó korszak kezdetét jelentette életében. Közéleti tevékenysége is értékteremtő, talán a legfontosabb ezek közül a Csemadok, az MKP és a Szent György Lovagrend. Az Esterházy János Szülőföldjéért Egyesület alapítója és elnöke. Számos kitüntetés, így a magyar Érdemrend tisztikeresztje birtokosa" - hallhattuk Budapesten a laudációban.

Paulisz Boldizsár a hétvégén még nyilatkozott lapunknak, a Magyar7-nek annak kapcsán, hogy június hatodikán, a szerdai általános audiencia keretén belül, Ferenc pápa személyesen áldotta meg a Szent Kereszt Felmagasztalása kápolna új Esterházy-harangját.

"Életem egyik legszebb pillanata az, hogy a Szentatya megáldotta az Esterházy harangot. Sajnos nem tudtam személyesen elvinni a Vatikánba, de a többiek méltón képviselték a felvidéki magyarságot. Mert ez a harang a mi harangunk, a magyarság harangja, az enyém, a tiéd, a gyermekedé... Hatalmas dolog az, hogy a Szentatya megérintette és megáldotta, ez áhítatot, összetartozást és tiszteletet jelképez. Bárki, aki ellátogat a Központba, elmondhatja majd gyermekeinek, unokáinak, hogy ez a MI harangunk. Remélem, hogy az a szent pillanat, amikor a Szentatya megáldotta a harangot, bevonul majd a felvidéki magyarság történelmébe" - mondta el Paulisz, aki a felvidéki magyarság egyik példaképe lett tevékenységével.

Temetése hétfőn délután öt órakor lesz Alsóbodokon.

Emlékét megőrizzük!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Deadlock: wsrep aborted transaction