2019. október 4., 20:23

Bukovszky: Sokat meríthetne Szlovákia a cseh kisebbségi törvényből

A cseh modell példaként szolgálhatna Szlovákia számára a nemzeti kisebbségek regionális szintű intézményes támogatásában. Ezt Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos közölte pénteken, miután találkozott Jiří Knitllel, a prágai nemzeti kisebbségek bizottságának elnökével.

bukovszky-laszlo.jpg
Fotó: TASR
Bukovszky László: A kisebbségi pártok esetében a törvény eltörölné az 5%-os küszöböt

„A cseh kisebbségi törvény értelmében a bizottságban 14 nemzeti kisebbségnek van képviselete, amelyeknek a város támogatási rendszere 9,5 millió koronát bocsát a rendelkezésére. Továbbá: a város tartja fenn a Nemzetiségek Házát is, amely a prágai kisebbségi szervezetek irodái számára szolgál székhelyül” – magyarázta Bukovszky, aki egyúttal arra is rámutatott, hogy a cseh kisebbségi törvény szerint azokban a megyékben, amelyekben a nemzeti kisebbségek számaránya meghaladja az öt százalékot, ún. nemzetiségi bizottságokat kell létrehozni.

Bukovszky meg van róla győződve, hogy a cseh példa Szlovákia számára is mintaként szolgálhatna egy olyan kisebbségi törvény előkészítésénél, amely átfogóan meghatározná a nemzeti kisebbségek jogait. „Említést kell tenni a kisebbségi jogérvényesítés hiányzó elemeiről, például arról, hogy megyei önkormányzati szinten semmilyen koncepciója sincs a nemzetiségi politikának, és hogy a megyék az elmúlt csaknem két évtizedben nem alakították ki a tanácsadó szerveiket ezen a területen” – figyelmeztetett a kormánybiztos.

Bukovszky elmondta: a jelenlegi helyzetben a kisebbségi jogok érvényesítésének mértéke az aktuális politikai hatalomtól függ, illetve a kisebbségi pártok választási eredményeitől. Ezért szerinte politikamentessé kellene tenni ezt a kérdést, és be kellene állítani a megfelelő működési mechanizmusokat állami, regionális és helyi szinten.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.