2019. március 4., 13:33

Beneš az Európai Bizottság előtt

Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága két és fél évvel ezelőtt levelet intézett a szlovák parlamenthez azzal a kéréssel, hogy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa vizsgálja meg ismét a Beneš-dekrétumok kérdését. Arra is felkérte a szlovák parlament elnökét, hogy a testület vizsgálja meg a cseh-szudétanémet többszörös bocsánatkéréshez hasonló megbékélési aktus meglépésének lehetőségét.

201710082326310.000000000000000000000000000000000000000000000001a_csaky.jpg

A szlovák parlament többszörös halasztás után tavaly novemberben válaszolt a Petíciós Bizottság levelére, ám a választ a bizottság nem fogadta el, mivel általánosnak és semmitmondónak találta. Ezért Csáky Pálnak, az EP Petíciós Bizottsága alelnökének javaslatára újabb levelet intézett a szlovák parlamenthez, amelyben határozottabb hangon megismétli kérését. S mivel el szeretné kerülni a tavalyi helyzet megismétlődését, a Petíciós Bizottság levelet küldött az Európai Bizottságnak is azzal a felszólítással, az Európai Bizottság vizsgálja meg, hogy a 2007-es szlovák parlamenti határozat nincs-e ellentétben Szlovákia nemzetközi vállalásaival.

Az Európai Bizottságnak és a szlovák parlamentnek három hónapja van válasza megküldésére.

Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága két petíció alapján foglalkozik a fenti kérdéssel. Az egyiket magyarországi állampolgárok, a másikat egy érsekújvári polgár juttatta el az Európai Parlamenthez.

A Magyar Közösség Pártja az egyedüli szlovákiai párt, amely napirenden tartja a Beneš-dekrétumok kérdését.  

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Hozzászólások

Fehér István 2019. 03. 06., sze - 13:18
Aki akarja, az láthatja a "probléma" gyökerét. A szlovák kormány, parlament, államfő stb., NEM akarják rendezni, s borítékolom, hogy 3 hónap múlva - ahogyan az Európai Bizottság is - egy semmitmondó válasszal letudják ezt a dolgot! Ezt Csáky Pál is pontosan tudja, de neki az EP választások előtt pár héttel ez jó reklám! Komoly pozíciót töltött be ebben a ciklusban is. Mégsem léptünk előre egyetlen araszt sem, ahogyan a kettős állampolgárság, vagy a területi autonómia ügyében sem! Ahhoz képest az mkp valamennyi ismert arca nem a felvidéki átlagfizetésből tengeti életét! Szégyen, hogy itt tartunk, 30 évvel a "bársonyos" átverés után! Személy szerint nem is zavar, hogy 8 éve nem választhatok. Ugyan kire is adnám a voksomat?! Ez a helyzet...