2019. február 6., 07:56

Az OECD-nek nem tetszik a maximális nyugdíjkorhatár

Ángel Gurría, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára bírálta a nyugdíjkorhatár-plafon bevezetéséről szóló elképzeléseket Szlovákiában. Nem tartja ezeket jó ötletnek, mert egy ilyen lépés rontaná Szlovákia nyugdíjrendszerét. A rendszer jelenlegi állapota szerinte megfelelő.

Gurria OECD
Médialapozó
Fotó: TASR

Az OECD a legújabb gazdasági előrejelzésében arra figyelmeztetett, hogy a jövőben jelentős növekedést fog mutatni a 65 éven felüliek aránya, ami miatt a közpénzekre nagyobb nyomás fog nehezedni. Ezért a 2012-2013-as nyugdíjreform megőrzését elkerülhetetlennek tartja. Gurría szerint „számoknak nem szabadna az alkotmányba kerülni, mert ezeket nagyon nehéz megváltoztatni”.

„Az alkotmánymódosításhoz jelentős többségre van szükség, és ezért bonyolult helyzetbe kerülhetnek. Szlovákiának jelenleg a lehető legjobb nyugdíjrendszere van, mert a nyugdíjkorhatár a várható élettartamhoz igazodik. Sok más ország is ezt akarja bevezetni” – állapította meg Gurría. Hozzátette: meg kellene hagyni a jelenlegi állapotot. Az OECD ezen a területen Szlovákiát szokta felhozni példaként más országok számára. „Azt mondanám, hogy a lehető legjobb nyugdíjrendszerrel rendelkeznek” – mondta.
Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő azt közölte, hogy érzékeli egyfelől a gazdasági szempontokat, másfelől pedig a politikai nézőpontokat.

„Figyelembe kell venni a gazdasági fejlődéshez való felelősségteljes hozzáállást. Nagyon világosan meg fog kelleni mondanunk, hogy ez tíz vagy húsz év múlva mit fog hozni az országnak. Egyetértek Gurría úrral abban, hogy ha ezt egyszer megcsináljuk, akkor a következő kormányok csak nagyon nehezen fognak tudni ezen változtatni” – állapította meg Pellegrini.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a döntés a következő években nem lenne rossz hatással a közpénzekre. „Figyelembe kell vennünk, hogy olyan évek következnek, amikor majd azt fog kelleni megállapítanunk, hogy a lakosság egyharmada elmúlt 65 éves” – tette hozzá a kormányfő. Ezenkívül szerinte Szlovákiában az idősek nem olyan egészségi állapotban érik el ezt a kort, mint a fejlettebb országok lakosai. „Ezért nehezedik olyan nagy nyomás a maximális nyugdíjkorhatár bevezetésére. Ha hirtelen javítani tudnánk az idősek egészségi állapotán, akkor a nyugdíjplafon bevezetésére sem nehezedne akkora nyomás” – tette hozzá Pellegrini.

A maximális nyugdíjkorhatár alkotmánytörvénybe foglalásáról a parlament következő ülésén fognak szavazni.

Gurria OECD
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.