Az MKP számára elsődleges a magyar együttműködés

ma7 2019. szeptember 20., 08:50

Az MKP Országos Elnöksége csütörtök este ülésezett Rimaszombatban. A tanácskozáson megerősítették az elnökség korábbi döntését, a párt kész megnyitni jelölőlistáját a többi magyar párt és társadalmi szervezet előtt.

Fotó: Bodó Károly

Králik Róbert, az MKP sajtótitkára megkeresésünkre elmondta,

a párt a jövő héten minden magyar párttal és társadalmi szervezettel tárgyalásokat kezdeményez arról, hogy induljanak a Magyar Közösség Pártja jelölőlistáján a magyar együttműködés megteremtése érdekében.

Králik hozzáfűzte, az elnökség mandátumot adott a párt küldöttségének a szlovák demokratikus ellenzéki pártokkal folytatott tárgyalások megkezdésére, azonban ezt megelőzően az MKP tárgyalni fog a magyar pártokkal és társadalmi szervezetekkel, mivel

az MKP számára a magyar együttműködés megteremtése az elsődleges.

Kérdésünkre, hogy az MKP miként vélekedik arról, hogy az OĽaNO képviselői a parlament tegnapi ülésén nem támogatták a nemzetiségi iskolákról szóló törvénymódosítást, Králik elmondta,

ha a tárgyalások az Igor Matovič vezette párttal elindulnak, az MKP számára prioritás lesz a nemzetiségi iskolák ügyének felvetése.

Králik hangsúlyozta, a nemzetiségi iskolákról szóló törvény parlamenti szavazásakor az előterjesztőknek nem sikerült biztosítaniuk koalíciós partnereik osztatlan támogatását, a kormánypártok javaslatait nem az ellenzéki pártoknak kell megszavazniuk.

Králik megerősítette, hogy

a tegnapi tanácskozás vendége volt Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke, akivel a választási együttműködésről egyeztettek.

Králik nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy a Magyar Fórum, az Új Egység és az Összefogás mellett

a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséggel is sikerül megállapodni a közös indulásról, annak ellenére, hogy a párt korábban a Most-Híddal kötött előzetes választási megállapodást.

0 HOZZÁSZÓLÁS