Az Eperjesi járás egyik településén ellopták az urnát, ezért később várhatók az első eredmények - HÍRFOLYAM

ma7 2019. március 16., 07:05

Ma reggel 7.00 órakor országszerte kinyitottak a választóhelyiségek, ahol este 22.00 óráig adhatják le voksaikat a szavazásra jogosultak. Portálunk is figyelemmel kíséri az eseményeket. Kövessék az államfőválasztást állandóan frissülő hírfolyamunkkal!

Fotó: TASR

22 órakor két szavazókör kivételével lezárták az urnákat, ezért a választási bizottság döntése értelmében csak 23:16-kor kezdődik meg az adatszolgáltatás. 

Percről percre tudósításunkat a választási eredmények alakulásáról IDE KATTINTVA követhetik.

A nap folyamán reggel 7 órától urnazárásig az alábbi hírfolyamban követtük az államfőválasztás fejleményeit: 

Ekkor jelentik be a hivatalos eredményt

Az elnökválasztás első fordulójának hivatalos végeredményét holnap, azaz vasárnap 12.00-kor sajtótájékoztatón jelentik be - közölte Silvia Keratová, a Belügyminisztérium munkatársa. 

Megyén meg kellett győződni arról, hogy nem lopták-e el a szavazólapokat

"Egy órát és 16 percet vett igénybe, amíg ellenőrizték az urna tartalmát, azt, hogy nem tulajdonítottak-e el szavazólapokat, vagy nem manipuláltak-e velük. Amikor meggyőződtek róla, hogy minden rendben van, egy új szavazóurnát helyeztek el a helyiségben. Egy óra és 16 perc után újraindult a szavazás. Ennyi idővel kell meghosszabbítani a szavazást a községben, és ennyi idővel hosszabbodik meg a választási moratórium is” – adott magyarázatot a meghosszabbított kampánycsend okaira Chmelová, a Belügyminisztérium választásokért, népszavazásért és politikai pártokért felelős osztályának vezetője.

Később érkeznek az első eredmények

Megye (Medzany) községben történt incidens miatt (egy részeg képviselő ellopta az urnát - lásd alább) hosszabb ideig nem lehetett szavazni, ezért 23.16-ig tart majd nyitva a szavazóhelyiség. Az adatok közzététele ezért csak 23.16-kor veszi kezdetét. Bővebben...

Az Érsekújvári járás déli részén nagyon alacsony a részvétel

Az elnökválasztás az Érsekújvári járásban egyelőre problémamentesen zajlik, bár a választási részvétel alacsonyabb a vártnál. Mikuláš Balogh, a járási választási bizottság elnöke szerint a szavazókedv leginkább a régió déli részén alacsony.

A 2014-es elnökválasztás első körében a részvételi arány az Érsekújvári járásban 39,55 százalékos volt. „Feltételezzük, hogy most is elérjük ezt a részvételt, de magasabbra számítottunk. 19 óra körül Érsekújvárban nagyjából a korábbi részvétel harmadát értük el, dél felé haladva, Párkány felé egyre csökken a részvételi arány. Elmondhatjuk, hogy a Nyitra irányában és a nyugatra fekvő településeken jóval magasabb lesz a részvétel, mint a járás déli részén” – fejtette ki Balogh.

Izsán eddig 25 százalék körüli a részvétel

A Komáromhoz közeli Izsán este nyolc óra körül a választásra jogosult 1 400 lakosnak hozzávetőleg az egynegyede szavazott.

„A községi hivatalban két szavazókörzetet alakítottunk ki. Az izsaiak nem tolonganak az urnáknál, eddig a helyi választópolgároknak csupán 25 százaléka adta le a voksát. Fegyelmezettek a falubeliek, semmiféle rendbontás nem történt“ - tájékoztatta portálunkat Domin István, a község polgármestere

A Leányvárról híres falunak olyan lakosai is akadtak, akik különös jelentőséget tulajdonítottak az államfőválasztásnak, s díszes népviseletet öltve adták le voksukat. 

Képgalériánk:
Fotó: Drozd Milan

Képgalériánk:
Fotó: Drozd Milan

Egy részeg képviselő ellopta a választási urnát

Megye (Medzany, Eperjesi kerülelet) községében hét órától zárva van a szavazó helyiség, mivel egyik választó elvitte az urnát, kiszaladt vele, majd kint a földhöz vágta. Mivel az urna papírból volt, így széthullott, a benne lévő szavazólapok pedig szétszóródtak –  mondta a TASR-nek Jozef Kipikaša, a község polgármestere. Mint kiderült, az urnát egy részeg önkormányzati képviselő, Anton Vaňo (OĽaNO) vitte el és szaladt el vele, a többieknek pedig nem sikerült megállítania. A rendőrség vizsgálja az ügyet. 

Az adatközlés elindul 22 órakor - ígéri a választási bizottság. Bővebben...

Garamkövesden folyamatosan érkeznek a választók. A régió többi településéhez viszonyítva kimagasló a részvétel, 35 százalék körüli. (Bokor Klára)

Képgalériánk:
Leboc Szabolcs vörössipkás hagyományőrző a lelédi nemzeti ünnepség után adta le szavazatát lakóhelyén, Szőgyénben. A településen gyér az érdeklődés a választás iránt, 18.00 órakor még nem érte el a 20 százalékot. Fotó: Stégmár Katrin
A Szőgyénben lakó 94 éves Milka néni is választott. Elmondta áttanulmányozta alaposan a kínálatot, elolvasta az elemzéseket három újságban, úgy hozta meg a döntést. Fotó: Bokor Klára
Fotelforradalom

Királyhelmecen 16 órakor 18-19 százalék volt a részvételi arány. Incidensek nélkül zajlik a választás. (Zsebik Ildikó)

Rimaszombatban a Tompa Mihály Alapiskola épületében berendezett választóhelyiségben röviddel hat óra előtt 38 százalékos volt a részvételi arány. Itt 383 választásra jogosult személy adhatja le a szavazatát. Az ennél jóval nagyobbnak számító egyes választókörzetben, melyben több mint 1200-an voksolhatnak viszont lényegesen kisebb volt a választói aktivitás, a bizottság tagjai szerint még a 30%-ot sem érte el. Rimaszombatban egyébként 27 választókörzet van, míg az egész járásban összesen 151. (Virsinszky Tamás)

Fotó: Virsinszky Tamás

Kígyók kígyóznak Nyitrán

A sme.sk értesülései szerint Nyitrán példátlanul magas a részvétel. A választási helyiségek előtt folyamatosan hosszú sorok állnak.

Robert Fico volt kormányfő is élt szavazati jogával. Az erős Szlovákia erős jelöltjét támogatta, jelentsen ez bármit...

Peter Pellegrini kormányfő is szavazott. Bővebben...

Fotó: TASR

Ha a választó hibát vét, másik szavazólapot kell adni neki

Ha a választópolgár a szavazólap kitöltésekor hibát vét, a lapot le kell adnia, és rögtön adnak neki helyette egy másikat. Erről Eduard Bárány, az Állami Választási Bizottság elnöke tájékoztatott.
„Ezt a lapot leadja, vagyis nem fordulhat elő olyan helyzet, hogy kettő lesz nála. Ezt követően adnak neki egy másik szavazólapot” – magyarázta Bárány.

A hibásan kitöltött szavazólapot a polgárnak egy külön erre a célra kijelölt, lepecsételt dobozba kell tennie. A Belügyminisztérium felhívta a figyelmet, hogy ellenkező esetben szabálysértést követ el, és 33 euróra büntethető.

A szlovákiai lakosok szombaton államfőt választanak. A szavazóhelyiségek 22 óráig tartanak nyitva. Szavazni 2926 település 5940 választókörzetében lehet. A választás kétfordulós, ha tehát az elnököt nem választják meg az első körben, március 30-án második fordulót tartanak. (TASR)

Fotó: TASR

A kitöltött szavazólap fotózása sérti a szavazás titkosságát

A kitöltött szavazólappal való fényképezkedés gondot okozhat, figyelmeztetett Eduard Bárány, az Állami Választási Bizottság elnöke. Szelfit készíteni azonban szerinte nem tilos.

„Ha lefényképezem magamat, hogy a szavazóhelyiségben vagyok, rendben van. De ha elkezdem fotózni a szavazólapot, és főleg a kitöltött szavazólapot, azzal már a szavazás titkosságát veszélyeztetem. Senkinek sem lehetne a birtokában semmilyen bizonyíték arról, hogyan szavazott, erről szólnak az Alkotmánybíróság korábbi határozatai is” – hívta fel a figyelmet Bárány, hozzátéve, hogy korábban már szabtak ki büntetéseket efféle cselekedetekért.

Bárány abban nem lát semmi problémát, ha a szavazólap kitöltésére szolgáló fülkébe a szülőt a gyereke is elkíséri. A szavazólapokat archiválják. Bárány elmondása szerint a szavazatok összeszámolása után visszateszik azokat a szavazóurnába, melyet aztán átadnak megőrzésre az adott településnek. (TASR)

Vujity Tvrtko a választási helyiségben. Bővebben...

Fotó: Szomolai Andrea

Dunaszerdahelyen délután egy órakor átlagosnak mondható részvétel mutatkozott, de természetesen választóhelyiségként eltérő volt az érdeklődés a voksolás iránt. (dunaszerdahelyi.sk)

Fotó: dunaszerdahelyi.sk

Füleken szintén kevesen szavaztak. Bővebben...

Fotó: Szvorák Emese

Alsószeliben délután négy óráig a szavazásra jogosultak körülbelül 20-25 százaléka adta le a voksát. Reggeltől folyamatosan, de kis számban járulnak az urnákhoz az emberek. A szavazatszámláló bizottságokban arra gondolnak, hogy az esti színházi előadás előtt többen megállnak még a szavazóhelyiségekben. (Szabados Kati)

Fotó: Szabados Katalin

Gútán sem kígyóznak a sorok

A legmagyarabb városnak tartott Gútán ez alkalommal is 10 választási körzetben adhatják le voksaikat a választópolgárok. Eddig semmiféle rendbontás nem történt a Komáromi járásban található helységben.„Nyolc választási körzet közvetlenül a városban, valamint egy-egy távolabb: Nagyszigeten és a keletebbre levő Nagygúta városrészben működik. Jelenleg hozzávetőleg 8 400 a választásra jogosult gútaiak száma. Én a nejemmel együtt már délelőtt leadtam a szavazatomat. Városszerte azt tapasztaltam, hogy nem kígyóznak hosszú sorok a választóhelyiségek előtt, ám valamennyibe kisebb-nagyobb időközökben érkeznek a polgárok. A helyi részvételi arányt illetően inkább nem bocsátkoznék jóslatokba“ - mondta Horváth Árpád polgármester.

Örömmel nyugtázta, hogy náluk egyelőre semmiféle incidens nem történt, élik a megszokott szombati életüket. „Például éppen névadó ünnepségeket tartottunk. Remélem, hogy a továbbiakban is nyugalom honol majd Gútán, és teljesen zökkenőmentesen ér véget a mai voksolás.“

Képgalériánk:
Vadkerti Bálint

Vadkerti Bálint, a Boráros Imre Színház tehetséges tagja fontosnak tartja, hogy a fiatalok is minél nagyobb számban menjenek el szavazni. Így ők is beleszólhatnak saját jövőjük és a felvidéki magyarság sorsának alakításába.

 (Nagy Miskó Ildikó)

Eddig csaknem húsz esetben zavarták meg a választás menetét. Bővebben...

 

Fotó: TASR
 

Ógyallán eddig a választópolgárok egyötöde szavazott. Bővebben...

 

Fotó: Mészáros Ladislav

Zuzana Čaputová is leadta voksát. Az államfőjelölt vár és hagyja magát meglepni azzal kapcsolatban, hogyan alakul az elnökválasztás első fordulója. Ezt azután jelentette ki, hogy Bazinban (Pezinok) leadta a szavazatát lányai és partnere társaságában.

„Az utolsó választások előtti közvélemény-kutatásokat már aránylag régen tették közzé. Nincsenek birtokomban a belső felméréseink aktuális számai sem, szóval nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz végül az eredmény” – mondta.

Bízik benne, hogy az utolsó hetekben nem történt jelentős változás, például az erős ellenkampány következtében. „Hagyom magam meglepni” – mondta, hozzátéve: arra is kíváncsi, milyen eredményt ér el a lakhelyén, Bazinban, hiszen itt ismertebbnek számít, mint más szlovákiai városokban. „Ugyanakkor tudom, hogy más jelölteknek is vannak szimpatizánsai ebben a városban. Kíváncsi vagyok, mennyire sikerült megszólítanom a baziniakat” – fűzte hozzá.

Leszögezte: teljes mértékben tiszteletben tartja a választók döntését. Csalódást az jelentene számára, ha a választások második körébe szélsőséges jelöltek jutnának tovább. Úgy véli, Szlovákia keresztúthoz ért a nyilvánosság bizalmának megerősítése, vagy a külpolitikai orientáció szempontjából. A választások napját a lányaival és a partnerével tölti otthon, éjszaka Pozsonyban lesz.

Fotó: sme.sk

Egy 103 éves lakos is élt szavazati jogával Kissároson

Kissároson (Malý Šariš, Eperjesi kerület) leadta szavazatát a falu legidősebb lakója, Žofia Michňáková is, aki a múlt hónapban töltötte be 103-ik életévét. A kerületi választási bizottság tagjai otthonában keresték fel, hogy a mozgóurna segítségével leadhassa szavazatát.

„El se akarom hinni, hogy ennyi éves vagyok. Harminc évig betegekkel dolgoztam egy kórházban” – nyilatkozta, majd hozzáfűzte, sok elnököt megélt már, akikre azonban már nem nagyon emlékszik. Tisztán látja viszont azt, milyen legyen egy elnök: „Jónak kell lennie az emberekhez, és törődnie velük”- mondta. (TASR)

Vicces kedvű választó...

Pozsonyligetfaluban (Petržalka) a választási bizottság tagja az a Štefan Ágh, aki Marian Kočnerral együtt a Markíza-váltók hamisításának ügyével lett megvádolva. Bővebben...

Mátyusföld magyar falvaiban alacsony a részvétel. Bővebben...

Fotó: Szomolai Andrea

Viszonylag alacsony a voksolási kedv Komáromban. Bővebben...

Benes Ildikó is leadta voksát Fotó: Nagy Miskó Ildikó

A pozsonyi Metodova Gimnáziumban leadta a szavazatát Štefan Harabin is. Bevallása szerint magas részvételre számít. „Én minden futball- és asztalitenisz-mérkőzésen azért vettem részt, hogy nyerjek. Soha senkivel nem alkudoztam, és nem fogadtam el más alternatívát” – mondta Harabin, aki elmondása szerint a mai napot egy mezőn készül tölteni, ahol tüzet gyújt, és olvasni fog.

Fotó: sme.sk

Maroš Šefčovič a fővárosban szavazott. „Be kell vallanom, hogy ezt az egészet nagyon intenzíven átélem, hiszen az elnökválasztáson az ember mégis csak egyszer indul az életben” – mondta Šefčovič. „Feszülten fogom várni az eredményeket, de egyben annak tudatában is, hogy a választási kampány során a maximumot teljesítettük, és érthetően prezentáltuk azokat a gondolatokat, amelyekkel az emberek bizalmára pályázom” – fejtette ki Šefčovič. „Az emberek döntenek” – válaszolta arra a kérdésre, hogy milyen eredményt vár. (TASR)

.

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja országos elnöke is leadta szavazatát.

Királyhelmecen és környékén egyelőre rendben zajlanak a választások. Tíz óra tájban kezdtek megélénkülni a szavazóhelyiségek. (Zsebik Ildikó)

1999 óta folyamatosan csökken a választási hajlandóság, a mai napra magasabb részvételt jósolnak. Bővebben...

Országszerte több településen is népviseletben járultak az urnákhoz a választók. Nem volt ez másként Martoson sem (Komáromi járás), ahol a helyi folklórcsoport tagjai a vidékre jellemző népi öltözékben szavaztak.

Fotó: TASR

Rendben zajlik a választás, a rendőrség egyelőre nem tapasztalta sehol a közrend megzavarását. A megerősített rendőrjárőri egységek egészen urnazárásig ügyelnek arra, hogy ne történjen rendbontás. A rendőrparancsnokság szóvivője szerint szükség esetén különleges rendőri alakulatok is bevetésre készek.

A regnáló köztársasági elnök, Andrej Kiska és az első nép által választott államfő, Rudolf Schuster is leadta szavazatát. A nemrég szívműtéten átesett volt államfő, elmondása szerint, sosem hagyja ki a választásokat, jó példával kíván elöl járni. Az államfő közvetlen választását a demokrácia vívmányának tartja, amit az embereknek meg kellene becsülniük. Egyúttal mindenkit a szavazóhelyiségek felkeresésére szólított fel. Szerinte megérett az idő arra is, hogy módosuljon a választási törvény, hogy az emberek a parlamenti választások során pártok helyett konkrét személyeket választhassanak.

 

Fotó: TASR

Az illavai börtönben fogva tartott 770 személy közül 750-en adhatják el voksukat az új köztársasági elnökre. Eddig nagyjából százan mutattak érdeklődést a szavazás iránt. A rabok mozgóurnába adhatják le szavazataikat, amit a körzeti választóbizottság tagjai vittek be a zárt intézménybe.

A választásokat és a politikai pártok finanszírozását felügyelő állami bizottság tagjai csak korlátozott mértékben tartanak terepszemléket, Szlovákia távolabbi szegleteibe pedig lehet, hogy senki sem utazik el, tájékoztatott a bizottság elnöke, Eduard Bárány. Ennek az az oka, hogy a bizottságnak bármikor határozatképesnek kell lennie, amihez 11 jelenlévő tag szükségeltetik.

Fotó: TASR

A csallóközi Felbáron két választókörzetben járulhatnak az urnákhoz az emberek. A 1250 lakosú településen rendben folyik szavazás, a mozgóurnát eddig 14, a szociális intézetben lakó választópolgár használta ki.

Rosszul kezdődött a választás Jénén (Rimaszombati járás), ahol a szavazóhelyiség kinyitása előtt nem sokkal  – 6.30-kor – meghalt a választási bizottság elnöke. A falu polgármestere szerint az elnököt nem a szavazóhelyiségben érte a halál, hanem a községi hivatal irodájában, így nem kellett más választóhelyiséget találni. S mivel megválasztották a választási bizottság új elnökét is, a szavazás zökkenőmentesen zajlik. Az 57 éves Berky Géza roma aktivistaként volt ismert, s a községi hivatal munkáját is segítette.

„Az előző választási ciklusban a helyettesem volt. Korábban is voltak problémái a szívével, már három infarktuson is átesett. Nagyon sajnálom, ami történt. Ez egy sokk az egész falu és a hozzátartozók számára is, akiknek őszinte részvétemet szeretném kifejezni” – közölte Martinovics Márta a község polgármestere.

Egy malackai választási körzetben 35 perccel később kezdődött meg szavazás, mivel ki kellett egészíteni a választási bizottságot. A késlekedés miatt ebben a választókörzetben 22.35 percig lesz mód a voksok leadására. Pozsony megyében összesen 536 választókörzetet alakítottak ki, ebből 361 Pozsonyban, 54 a Malackai járásban, 53 a Bazini, 68 pedig a Szenci járásban működik.

A választópolgárok számára a Belügyminisztérium információs telefonvonalat biztosít. A választásokkal kapcsolatos kérdéseiket egész nap feltehetik a 02/ 4859 2317-es, vagy a 02/ 4859 2312-es telefonszámok valamelyikén, egészen a szavazóhelyiségek bezárásáig.

Az a választó, aki komoly, főleg egészségügyi okokból nem tud eljutni a szavazóhelyiségbe választani, mozgóurnát kérhet a községtől, vagy a választások napján a szavazókörzet választási bizottságától.

A választási törvény azokra az emberekre is gondol, akik egészségkárosodás miatt, vagy azért, mert nem tudnak olvasni vagy írni, nem képesek egyedül kitölteni a szavazólapot. Ilyen esetekben lehetőség van arra, hogy ezt más személy tegye meg helyettük, de ez a személy nem lehet a szavazóköri választási bizottság tagja.

Csak egy jelölt sorszámát karikázhatjuk

Szlovákiának 4,4 millió szavazásra jogosult polgára van. Azok a szlovák állampolgárok választhatnak köztársasági elnököt, akik betöltötték 18. életévüket. A külföldön élő szlovák állampolgárok is voksolhatnak, de csak itthon, külföldi tartózkodási helyükön ezt nem tehetik meg.

A választásokhoz személyi igazolványra van szükség, különösen igaz ez akkor, amikor valaki nem az állandó lakhelyén adja le voksát. A külföldön élők viszont útlevéllel és a külföldi lakhelyüket igazoló dokumentummal szavazhatnak. 

Fotó: TASR

A választóhelyiségben mindössze egy jelöltre lehet szavazni, mégpedig a neve előtti sorszám bekarikázásával.

Szlovákiában 20 éve, vagyis 1999 óta, az  Alkotmány-módosítást követően vált lehetővé az államfő közvetlen választása. Azt megelőzően a nemzeti tanács választott új államelnököt. Az első nép által megválasztott köztársasági elnök Rudolf Schuster volt.

0 HOZZÁSZÓLÁS