2019. november 26., 16:45

Az ellenzék újabb rendkívüli ülés összehívását kezdeményezi

Az ellenzék aláírásgyűjtésbe kezdett egy rendkívüli parlamenti ülés összehívása végett. Az ülés összehívását az elhalasztott törvényjavaslatok miatt kezdeményezik. Erről Jana Cigániková (SaS) képviselő tájékoztatott az ellenzék közös sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikusok szerint alkotmányos joguk, hogy a parlament megvitassa az általuk benyújtott javaslatokat.

ellenzék
Fotó: TASR
Nem engednek dolgozni minket. Javaslatokat, mégpedig jó törvényjavaslatokat akarunk benyújtani. Sok mindent megváltoztathatnánk ezen az ülésen is”

 – állapította meg Cigániková.

Igor Matovič, az OĽaNO mozgalom elnöke szerint precedens nélküli ez a támadás, amely a szlovák állampolgárok képviselőinek alkotmány által garantált, alapvető jogai ellen irányul. Hozzátette: a képviselőket azért fizetik és választják, hogy olyan törvényjavaslatokat terjesszenek elő, amelyek segíthetik az állampolgárok életét.

Úgy véli, a költségvetés-tervezet megvitatására a szóban forgó programpontok elhalasztása nélkül is lett volna elég idő. Hozzátette: ha a koalíció megakadályozza a rendkívüli ülés megnyitását, amelyen az elhalasztott javaslatokat vitatnák meg, az ellenzék indítványozni fogja Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő leváltását.

A plénum kedden megszavazta, hogy az 53. parlamenti ülésre benyújtott törvényjavaslatok több mint felének megtárgyalását halasszák el. Főleg első olvasatban lévő javaslatokról van szó. Az ezzel összefüggő ügyrendi javaslatot Robert Fico, a Smer-SD elnöke terjesztette elő. Azzal érvelt, hogy a jövő évi költségvetés-tervezet elfogadását hosszabb vitának kell megelőznie.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.