2019. november 26., 15:33

A kórházreformól is szavaznak december 3-án a parlamentben

A tervezett programpontoknak csak a feléről tárgyalnak a képviselők a parlament 53. ülésén. Az első olvasatban lévő javaslatokról van szó. Erről szavazással döntött a plénum.

szlovák parlament
Fotó: TASR

Robert Fico (Smer-SD) képviselő azt kérte, több tíz programpont megtárgyalását halasszák a következő ülésre. Ezt azzal indokolta, hogy szélesebb körű vitára van szükség a jövő évi költségvetés jóváhagyásához.

A képviselők megvitatják az elnök által újratárgyalásra visszautalt törvényjavaslatokat, valamint az állami költségvetésről szóló törvényeket. A második olvasatban lévő javaslatok napirenden maradnak.

A plénum nem tárgyal például Eva Antošová (SNS) európai parlamenti képviselő javaslatáról, amely megtiltaná, hogy láncon tartsák a kutyákat. Az állategészségügyi törvény módosításáról szóló javaslat második olvasatban van.

A képviselők nem tárgyalnak továbbá a független képviselők által benyújtott, a védelmi és biztonsági stratégiákról szóló módosító javaslatról. A Most-Hídnak a jelnyelv törvénybe foglalásáról szóló javaslata sem kerül most terítékre. Az eljárási szabályzatról szóló ellenzéki javaslatot sem vitatja meg a parlament.

Nem foglalkoznak egyebek mellett az úgynevezett lex Haščákkal, vagy az egészségügyet érintő, az összeférhetetlenséget tárgyaló törvénytervezettel sem, amelyet független képviselők - Miroslav Beblavý, Lucia Žitňanská, Martin Poliačik, Viera Dubačová és Alan Suchánek – terjesztettek elő.

A jogalkotók arról is döntöttek, hogy az egészségügyi minisztérium által előterjesztett három törvénytervezetről, beleértve a kórházreformot is, december 3-án, kedden, 17 órakor szavaznak.

A programpontok elhalasztására reagálva Igor Matovič, az OĽaNO elnöke azt javasolta a parlamentnek, hogy ítélje el a Smer-SD, az SNS és Most-Híd képviselőinek „diktatórikus praktikáit”. Kijelentette, hogy ez sérti az ellenzék demokratikus jogait. Javaslatát nem fogadta el a parlament.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.