2019. február 7., 10:02

Az alkotmányjogi bizottságtól zöld utat kapott Fico: Sárközy Irén szavazata döntött

Robert Fico, a Smer-SD elnöke teljesíti azokat a feltételeket, amelyek az alkotmánybírói posztért való induláshoz kellenek – döntötte el a parlament alkotmányjogi bizottsága hét a hathoz arányban.

fico-pohar.jpg
Fotó: Aktuality.sk

A képviselők így végül 39 indulóból fogják kiválasztani a 18 alkotmánybíró-jelöltet, Lucia Kurilovská ugyanis visszalépett.

Fico jelöltségéről a bizottságnak előzőleg nem sikerült megegyeznie, ezért volt szükség új szavazásra. A képviselőknek így 39 indulóból kell kiválasztaniuk 18 jelöltet, Lucia Kurilovská ugyanis visszalépett.
A bizottság megtárgyalta Fico ellenzék által kétségbe vont jogi praxisát, amelyről a volt miniszterelnök több anyagot is benyújtott bizonyítékként. Az ellenzék ennek ellenére továbbra is szkeptikus maradt.

A bizottságban Sárközy Irén (Most-Híd) szavazata volt a döntő. Sárközy Peter Kresák helyét vette át a bizottságban,

aki – lévén, hogy ő maga is indul az alkotmánybírói posztért – nem szerette volna az ellenfeleit bírálni. Emiatt azonban szavazategyenlőség lépett fel Fico jelöltségének ügyében, így nem tudták egyértelműen eldönteni a kérdést.

Sárközy elmondta, hogy csak arról szavazott, hogy Fico teljesíti-e a feltételeket, tehát, hogy elmúlt-e 40 éves, rendelkezik-e jogi végzettséggel, illetve 15 éves jogi praxissal.

Hozzátette, hogy a szavazata nem azt jelenti, hogy támogatja Fico jelöltségét. „Az alapján döntök, amit a papírokon látok" – hangsúlyozta.

Ondrej Dostál az Sas-frakcióból elmondta, hogy véleménye szerint a katonai szolgálatot, amelyet Fico teljesített, nem lehet beleszámolni a 15 éves gyakorlatba. „Nyilvánvaló, hogy Robert Fico nem rendelkezik 15 éves jogi praxissal" – jelentette ki.

Sárközy erre úgy reagált, hogy neki is vannak kétségei ezzel kapcsolatban. „De ha valaki egy tanszéken azt mondja, hogy az adott tantárgy tanításához jogi végzettségre van szükség, akkor ennek fogok hinni, és ez alapján fogok dönteni" – mondta a képviselőnő. Róbert Madej, a bizottság elnöke (Smer-SD) megvédte Ficót. Az ellenzék szerinte más jelöltek praxisát sem vonta kétségbe. „Egyetlen jelöltet támadnak" – üzente az ellenzéknek.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.