2019. május 7., 19:35

A szlovák kormányfő kíváncsi a főiskolai kollégiumok felújítására

Peter Pellegrini a közeljövőben fel akarja térképezni, hogy hogyan halad a főiskolai kollégiumok felújítása, amelyre korábban 50 millió eurót különítettek el. A miniszterelnök ezt kedden közölte, miután találkozott a Főiskolák Diáktanácsának (ŠRVŠ) a képviselőivel.

kollégiumok
Fotó: TASR

„Azok a diákok, akik Szlovákiában szeretnének tanulni, nemcsak az oktatás minőségét és az egyetemeink nevét veszik figyelembe a döntésnél, hanem azt is, hogy milyen környezetben fognak élni, készülni az óráikra, illetve hogy hol fogják tölteni a szabadidejüket. Fontos, hogy a kollégiumok nagyfelújítása folytatódjon” – mondta Pellegrini.

Hozzátette: az ŠRVŠ-sel egy közös találkozóban egyeztek meg, amelyen az Iskolaügyi Minisztérium és a Pénzügyminisztérium képviselői is jelen lesznek az egyetemek rektorai és rektorhelyettesei mellett. A kormányfő szerint fontos elmondani, hogy hol tart az ország történetének legnagyobb kollégiumfelújítása.

A kollégiumok felújítására tavaly 50 millió eurót különítettek el.

„Ennek első részletét már folyósították az egyetemek számlájára. Némely egyetem nagyon jól halad, másoknál viszont lassabban és nehezebben folynak a munkálatok. Beszélnünk kell az aktuális helyzetről, hogy tudjuk, mennyi pénzre van még szükség, mely egyetemek tudják ezt felhasználni, és melyek nem. Ki kell deríteni, hogy esetleg nem kell-e a pénz egy részét átcsoportosítani más egyetemekhez, ahogy azt is, miként lehetne megjutalmazni a legügyesebbeket” – jegyezte meg Pellegrini.

Lovász Bálint, a ŠRVŠ elnöke közölte: a diáktanács pozitívan értékeli a felújítási munkálatok elkezdését. „Arról beszéltünk, hogy ha valamelyik egyetemnek több pénzre lenne szüksége, vagy ha kiderül, hogy a pénz – talán egy következő választási időszakban – segíthet valamelyik egyetemnek, akkor a miniszterelnök és a kormány nyitottan fog hozzáállni a további finanszírozáshoz” – zárta Lovász.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.