A szlovák baloldal nagy kérdései

Hajtman Gábor 2019. szeptember 22., 07:53

Idő kérdése, és hamarosan bejegyzik a Dobrá Voľba (Jó választás) nevezetű pártot, amelyet Tomáš Drucker alapít. A volt egészségügyi miniszter a csalódott baloldali szavazókat szeretné megszólítani, legfőképpen azokat, akik demokratikus baloldali értékeket vallanak, illetve az egykori Smeres szavazókat.

Tomáš Drucker

Druckerék zászlóbontásukkal alaposan megoszthatják a Smer szavazótáborát, akadhatnak olyan politikusok is, akik átpártolnak Druckerhez, ha a Smer tovább radikalizálódik.

Ficóék háza táján feszült a légkör, ugyanis nem tudják, milyen irányba induljanak el. Az kétségtelen tény, hogy a felméréseket még mindig ők vezetik, de az egykori 40% körüli támogatottság most mindössze 19-23%-ra apadt.

A győzelemre ez még mindig elegendő, de a hatalom megtartásához aligha. A Smeresek nagyon jól tudják, hogy a koalíciós partnereikre nem igazán számíthatnak. Az SNS támogatottsága kevés a kormányalakításhoz, a Hidat pedig parlamenten kívül mérik, így rájuk sem számíthatnak Pellegriniék. Az utóbbi időben szárnyra kaptak olyan hírek is, miszerint

egy Smer-SNS-ĽSNS triumvirátus is kialakulhat, ám ha ez megtörténne, könnyen lehet, hogy ehhez nem minden Smeres politikus adná a nevét.

Legalábbis Peter Pellegrini biztos nem.  Robert Fico már annál inkább, ne feledjük, Fico mindent képes megtenni azért, hogy hatalmon maradjon.

Nem minden Smeres osztja Fico álláspontját. Peter Pellegrini nagy népszerűségre tett szert a párton belül, így az ő nézetei is irányt szabhatnak a Smernek.

Pellegrini azon politikusok közé tartozik, akik a Smert egy európai szociáldemokrata pártnak képzeli el, a gond éppenséggel az, hogy ez csak a látszat, gyakorlatban a Smer nem nevezhető európai szociáldemokrata formációnak.

Európai Szociáldemokrácia

Pellegrini elképzeléseit Tomáš Drucker szeretné megvalósítani.

A Dobrá Voľba pontosan egy ilyen párt lesz, ahol az európai baloldaliságot veszik alapul, alapértékük pedig a szociáldemokrácia. Az a szociáldemokrácia, amit Robert Ficoék építettek éveken át, csak az épp nem volt európai szociáldemokrácia, hanem posztkommunista.

Drucker zászlóbontása egyesítheti a baloldali értelmiségi réteget, de máshonnan is szerezhet szövetségeseket, leginkább a progresszív és liberális oldalról. A Hídból kivált két politikus sem rejtette véka alá csatlakozási szándékát ehhez a projekthez: Martin Fedor és Cséfalvay Katalin is belépnek Drucker pártjába. A két csalódott politikusnak ez a politikai párt egyfajta menekülést jelenthet, ugyanis a kormányból önként váltak ki, az ellenzéki erőkhöz meg nem volt szabad az útjuk, így a Drucker-féle politikai szubjektum adhat menedéket a két képviselőnek.

A Dobrá Voľba mindenképpen megkavarhatja a szlovák politikai légkört. A párt még be sincs jegyezve, de már most 2%-os a támogatottságuk, ami egy lendületes kampánnyal akár 5% fölé is emelkedhet.

A politikai formáció jövője még nagyon homályos, és nem tudni, hogy Druckerék milyen mértékben hajlandóak tárgyalni a Smerrel. Azt mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a szociáldemokrata formáció megalakulása nem feltétlenül képez ellenpólust a Smerrel szemben.

Ne feledjük, a párt magját volt Smeres politikusok alkotják.

Könnyen meglehet, hogy  Ficóékat Tomáš Drucker menti meg. Az esetleges parlamenti bejutásukkal a Smer máris egy stabil partnerre találhat, így nem kell szövetkezniük a Kotleba féle ĽSNS-el.

Azonban adódik a másik forgatókönyv is, amely a lehetséges Fico-Pellegrini csörte végkifejletétől függ.

Ha a Smer kettéválik, akkor az Pellegrini és csapata kiválását eredményezheti, amely egyenes út Drucker pártjába.

A Smer meggyengül, és Ficóéknak marad a radikális vonal, ez pedig könnyen Fico végleges bukását okozhatja. A nagy kérdés tehát az lesz, hogy Pellegrini és Fico között mennyire mérgesedik tovább a helyzet, kettejük kapcsolatán múlhat a szlovák baloldal további irányvonala.

0 HOZZÁSZÓLÁS