2019. október 11., 10:53

A Számvevőszék takarékosságra szólít fel

A Számvevőszék felhívta a kormány figyelmét, hogy gondok lesznek az állami költségvetés céljainak a megvalósításával, ezért javasolja a közigazgatás és a bruttó adósság deficitnövekedésének a megállítását.

karol-mitrik-nkvu.jpg
Fotó: TASR

A legfelső ellenőrző hivatal pozitívan értékelte a munkaerőpiacot, az egyetemi kollégiumok és a kórházak korszerűsítését, a fiatal családok és a veszélyeztetett gyermekek célirányos támogatását. Ezzel szemben negatívan ítéli meg a kórházak folytatódó eladósodását és az állam nem kielégítő hozzájárulását az egészség biztosítottak ellátáshoz. Bírálat érte az igazságügyi és a közlekedésügyi tárcát is.

Karol Mitrík, a Számvevőszék elnöke leszögezte, hogy az ország költségvetésében 2020-ra kitűzött célok veszélyben vannak és már most bizonyosnak látszik, hogy bruttó nemzeti össztermék 4,5 százalékos növekedése nem reális. A kormány emiatt menet közben módosító intézkedéseket lesz kénytelen végrehajtani. Az állami költségvetési kiadások gyorsabban nőnek, mint a bevételek, emiatt az államháztartás hiánya 2019 júniusában elérte a másfél milliárd eurót. Ezt elsősorban a megnövekedett védelmi kiadások okozták.

A kórházak és az egészségügy deficitjét a 90 milliárd euróval megemelt támogatás sem lesz képes hosszabb távon megszüntetni. Az egészségügyi tárca az év első felében csak az egyetemi kórházakkal és klinikákkal szemben 33 milliós adósságot halmozott fel. A Pozsonyban tervezett új kórház (Rázsochy) építésére kiszámolt 263 millió euróból hat új korszerű kórház lenne építhető Szlovákiában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.