A szaktárca megtalálta az osgyáni kastély tragédiájának felelősét

ma7 | TASR 2019. október 07., 10:12

Teljes mértékben a Bystrická dopravná spoločnosť Rt. a felelős az osgyáni katasztrófáért – állítja a kulturális minisztérium az osgyáni kastélyban múlt héten pusztított tűzzel kapcsolatban. A TASR-t Rigó Konrád kulturális államtitkár tájékoztatta.

„Nemzeti kulturális műemléket birtokolni nem csupán azt jelenti, hogy szerepel egy értékes ingatlan a cég könyvelésében, ez hatalmas feladat és társadalmi felelősség is a cég számára. A törvények szerint a tulajdonos felel a nemzeti kulturális műemlék állapotáért” – áll a minisztérium állásfoglalásában.

A tárca arra is rámutatott, hogy a társaság az elmúlt öt évben egyetlen kérvényt sem nyújtott be a kastély megóvásával kapcsolatban, holott a kulturális minisztérium támogatásokat ad erre a műemlékek tulajdonosainak, emellett a hírek szerint az épület nincs biztosítva.

Leszögezhetjük, hogy a társaság csődöt mondott a törvényi feladatainak teljesítése és a társadalmi felelősségvállalás terén is.

A minisztérium elvárja, hogy a cég mindent megtegyen a kastély megóvásáért és felújításáért, mivel a 2018-as éves számviteli beszámoló szerint többmilliós nyeresége van. Csütörtökön késő délután kapott lángra a rimaszombati járásbeli község reneszánsz kastélyának tetőszerkezete, legalább 300 000 eurós kár keletkezett, a zsindelytető teljesen megsemmisült.

A kastély Osgyán legjelentősebb műemléke. A 17. században itt született Korponay Jánosné Géczy Julianna, a Jókai Mór regényéből ismert lőcsei fehér asszony. A kastély jelentősen megrongálódott a második világháború idején. Később részlegesen helyreállították, de évtizedeken át üresen állt és tovább pusztult. A rendszerváltás után több tulajdonosa is volt, sokféle terv készült a kihasználására, de egyik sem valósult meg, egy időre végrehajtó foglalta le.
0 HOZZÁSZÓLÁS