2019. május 2., 12:07

A nemzeti régiók esélyegyenlőségéért: kezdődhet az aláírásgyűjtés

Közel hat évig tartó jogi huzavona után az Európai Bizottság április 30-án nyilvántartásba vette a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést. Az EB ezen döntése értelmében május 7-i hatállyal bejegyzi a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezését. Azután megkezdődhet az európai aláírásgyűjtés annak érdekében, hogy az olyan nemzeti régiók, mint Székelyföld vagy Dél-Felvidék több európai uniós fejlesztési támogatáshoz jussanak.

Tárnok Balázs_aláírásgyűjtés
Médialapozó
Fotó: Archívum

Tárnok Balázs, az MKP európai képviselőjelöltje a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért nevű kezdeményezés kapcsán jogi tanácsadóként négy éve segíti a Székely Nemzeti Tanács munkáját. Az idén márciusban közel hat év után megnyert per háttérmunkáiból ő is kivette a részét. Az örvendetes új fejlemény kapcsán nyilatkozott a Ma7-nek.

Fotó:  Archívum

„Már 2015 óta segítettem annak Sobor Dávid budapesti ügyvédnek a munkáját, aki a felperes Székely Nemzeti Tanácsot képviselte a vonatkozó uniós peres eljárásban. Egyrészt nemzeti elhivatottságból tettem ezt, másrészt azért, mert ez volt a doktori munkám témája. Azt szerettük volna elérni, hogy Brüsszel biztosítson egyenlő lehetőséget a különféle uniós alapokhoz való hozzáférésre annak érdekében, hogy az Európai Unió fejlődését és kulturális sokszínűségét fenn lehessen tartani. Eközben különös figyelmet fordítson azokra a régiókra, amelyeknek a nemzeti, etnikai, kulturális, vallási és-vagy nyelvi sajátosságai eltérnek a környező régiókétól“ - fejtette ki Tárnok Balázs.

Az előzményekről elmondta: ugyanúgy,

ahogy a Minority SafePack kezdeményezésnek, ennek is első fokon elutasították a bejegyzését, s megindult egy bírósági per.

Az Európai Bizottság 2013-ban úgy ítélte meg, hogy a javasolt szabályozás nem tartozik az EU hatáskörébe, ezért nem is jegyezte be a kezdeményezést. Az elutasító határozatot az SZNT megtámadta az Európai Bíróságon. A perbe Szlovákia, Románia és Görögország a bizottság, Magyarország pedig a kezdeményezők oldalán avatkozott be.

„E két kezdeményezés között az a különbség, hogy míg a Minority SafePack kapcsán már első fokon győztes perről beszélhetünk, e másik kezdeményezés kapcsán 2016-ban született elsőfokú ítélet még a bizottságnak adott igazat, de a fellebbezés nyomán a luxemburgi bíróság másodfokon, 2019. március 7-én megsemmisítette a bejegyzést elutasító határozatot.“

Az Európai Bizottság tehát jogi szempontból elfogadhatónak ítélte a kezdeményezést, és a nyilvántartásba vétele mellett döntött.

Megkezdődhet tehát az európai aláírásgyűjtés annak érdekében, hogy az olyan nemzeti régiók, mint Székelyföld vagy Dél-Felvidék több európai uniós fejlesztési támogatáshoz jussanak.

Fotó:  Archívum

„Az évek során sikeresen együttműködő központi csapattal most munkánk új fejezetéhez érkeztünk: meg kell terveznünk az európai aláírásgyűjtés részleteit, illetve a vonatkozó kampány arculatát és központi irányítását. A központi koordinátor csapaton kívül valamennyi érintett országban lesznek helyi koordinátorok, akik az ottani aláírásgyűjtést szervezik. Természetesen Székelyföldön az e kezdeményezést kiötlő Székely Nemzeti Tanács lesz, amely május 11-én tartja az ünnepélyes kampánynyitóját.“

Még 2013-ban felállt a kezdeményezés polgári szervezőbizottsága, amely azokat a magánszemélyeket tömöríti, akik e kezdeményezés szervezői.

A bizottság felvidéki tagja Őry Péter, a Magyar Közösség Pártja (MKP) OT jelenlegi elnöke is, aki egyúttal a felvidéki aláírásgyűjtés felelőse.

„Amellett, hogy a központi csapat munkájából továbbra is kiveszem a részemet, a Felvidéken is be szeretnék segíteni a nemzeti kisebbségek védelmét és az általuk lakott térségek gazdasági felzárkóztatását leginkább szolgáló aláírásgyűjtési akcióba. Ekképp is szülőföldem javára kívánom fordítnai a Minority SafePack aláírásgyűjtési akciója terén szerzett tapasztalataimat. Az MKP-n belül egyeztetés kezdődik a felvidéki kampánynyitó időpontjáról és további részleteiről” - tudtuk meg a továbbiakban.

A május 7-i hivatalos regisztrációt követően egy év áll majd rendelkezésre minimum 1 millió támogató aláírás összegyűjtésére, legalább hét különböző uniós tagállamból.

Ha ez sikerül, az Európai Bizottságnak három hónapon belül reagálnia kell: elfogadhatja, de el is utasíthatja a kérelmet, ám a döntését mindenképpen indokolnia kell.

Az ógyallai kultúrházban május 3-án, pénteken 18 órakor kezdődő kötetlen beszélgetés során e témával kapcsolatos további információk is megtudhatók Tárnok Balázstól, az MKP EP-képviselőjelöltjétől. A kezdeményezéssel egy korábbi cikkben is foglalkoztunk

Tárnok Balázs_aláírásgyűjtés
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.