2019. május 17., 14:03

A kulturális miniszter leváltását követelik a szlovák művészek, mert nem támogatja az LMBT-közösség rendezvényeit

Ľubica Laššáková (Smer-SD) kulturális miniszter leváltásáért indítottak petíciót a szlovákiai kulturális élet képviselői, mivel az idén a tárca nem támogatja az LMBT-közösség (leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek) projektjeit. A petíciót már több mint 1000-en írták alá.

pride-london.jpg
Fotó: Archívum

Mint ahogy azt lapunk megírta, a Kulturális Minisztérium az idén lesöpörte az asztalról az LMBT-közösség szervezeteinek összes projektjét, többek között a Pozsonyban megrendezett Pride Felvonulás (Dúhový pochod), és az ún. Másság Filmfesztiválja (Filmový festival inakosti) pénzügyi támogatását.

A Másság Kezdeményezés (Iniciatíva Inakosť) szervezet vezetője, Martin Macko ezért nemtetszésének adott hangot, egyben a tárca és a miniszter válaszát követelte. A LMBT-közösség arra hivatkozik, hogy benyújtott projektjeik a legjobb értékelést kapták a szakértői bizottságtól, Laššáková azonban ennek ellenére is elutasította azok pénzügyi támogatását.

Macko hangsúlyozta, ennek hatására csökkenteni kell majd a Pride kulturális programját, a filmfesztivál esetében pedig a vetített filmek számát. „Nyilvánvaló, hogy a LMBT-közösségek összes szervezetének kizárása a miniszterasszony személyes döntése” – olvasható az LMBT-közösség szervezeteinek közös nyilatkozatában.

Petíciót indítottak a miniszter leváltásáért

Ennek hatására május 16-án, Martin Burlas szlovák zeneszerző kezdeményezésére, petíciót indítottak a kulturális miniszter leváltásáért, éspedig a szakmai folyamatokba való beavatkozása és inkompetenciája miatt.

A petíció leginkább a szlovákiai kulturális élet köreiben terjed, és eddig több mint ezren írták alá.

A petíció kezdeményezője a kísérő szövegben először is azt rója fel Laššákovának, hogy hivatalba lépését követően interjút adott egy összeesküvés-elméleteket gyártó médiumnak (Hlavnespravy.sk – szerk.megj.).

A petícióban azt is nehezményezik, hogy a miniszter ígéretet tett a kortárs hazai és külföldi művészet bemutatását végző Kunsthalle megőrzéséért és függetlenségéért, ennek ellenére a pénzügyeket illetően inkább az intézmény programjának felszámolására törekszik a kulturális tárca.  

Homofóbiával vádolják 

Az utolsó csepp a pohárban a petíciót indítók számára Laššáková azon döntése volt, hogy a szakértői bizottság pozitív elbírálásának ellenére sem kívánja az idén pénzügyileg támogatni az LMBT-közösség szervezeteinek programjait.

„A minisztérium most olyan lépéseket tesz, amely a kisebbségekkel és a kultúra kisebbségi zsánereivel kapcsolatban a fasiszta-, illetve klerofasiszta ideológia politikájának jegyeire emlékeztet.

Egy állam és annak politikája a kisebbségekhez való kapcsolata által ismerhető meg” – olvasható a petíció kísérő szövegében.

A petíció kezdeményezője szerint ideje lenne, ha Laššáková végre felismerné, olyan tisztséget tölt be, amelyre sem mentális, sem szakmai képzettsége nincsen. „Olyan emberre van szükségünk a minisztériumba, aki képes a kultúrát annak nemzetközi- és geopolitikai kontextusában értelmezni” – írja Burlas.

A petíciót már több mint ezren aláírták, köztük a szlovákiai kulturális élet neves képviselői. "Művészként, és Művészeti Egyetem pedagógusaként már nem tudom tovább nézni a miniszter asszony abszolút inkompetenciáját, dilettantizmusát és kulturális maradiságát. Ez nem mehet így tovább, és a miniszter asszony lemondása, vagy leváltása halaszthatatlan!" -  írja a petíció egyik aláírója, Marián Amsler színházi rendező, a pozsonyi Művészeti Egyetem (VŠMU) tanára.
Megosztás
Címkék