2019. május 16., 11:10

Lesöpört támogatások: háborog az LMBTQ-közösség

A Kulturális Minisztérium az idén lesöpörte az asztalról az LMBTQ-közösség szervezeteinek összes projektjét. A Másság Kezdeményezés (Iniciatíva Inakosť) nevezetű szervezet háborog, és Ľubica Laššáková kulturális miniszter válaszát kéri.

pride-pozsony.jpg
Médialapozó
Fotó: TASR

A kulturális minisztérium 2008-tól támogatja az LMBTQ-közösség különböző projektjeit, idén azonban a tárca vezetője, Ľubica Laššáková ezt elutasította.

A Pozsonyban megrendezett Pride Felvonulás (Dúhový pochod), és az ún. Másság Filmfesztiválja (Filmový festival inakosti) az előző évekhez képest idén jóval szerényebb körülmények között kényszerül megrendezésre. A két rendezvény az LMBTQ-közösség azon hat projektje közé tartozik, amelyeket pénzügyi támogatását az idén a kulturális tárca vezetője, Ľubica Laššáková elutasította - a témáról a Denník N számolt be részletesebben.

A szakértői bizottság magas pontszámával érvelnek

A LMBTQ-közösség ismertette, a kulturális tárca annak ellenére is elutasította támogatásukat, hogy a projektek kiértékelésére szakosodó bizottság magas pontszámmal támogatta rendezvényeiket. A közösség tagjai számára ez nagy érvágás, mivel rendezvényeik költségvetését leginkább a kulturális minisztérium támogatásaiból látták el.

A Másság Kezdeményezés (Iniciatíva Inakosť) vezetője, Martin Macko elmondta, a különböző dotációs rendszerekkel való tízéves tapasztalatai során még sohasem találkozott ilyen esettel, amikor a kulturális miniszter ilyen nagy mértékben nem tartotta tiszteletben a szakértői bizottság javaslatát, és egy bizonyos csoport mindent projektjét kizárta. Ez a beavatkozás Macko véleménye szerint „példátlan és elfogultság gyanúját kelti”.

Laššáková válaszát követelik

A kulturális tárca ellenben azzal érvel, hogy a szakértői bizottság és a minisztérium a benyújtott projekteket azok minősége alapján bírálta el. A minisztérium továbbá hangsúlyozta, hogy a támogatásokkal kapcsolatban senki sem támaszthat jogi követeléseket.

A LMBTQ-közösség azonban kéri a válaszokat arra a kérdésre, hogy Laššáková miért nem támogatta a projekteket annak ellenére sem, hogy a szakértői bizottság azokat pozitívan bírálta el. Erre a kérdésre a tárca jelenleg még nem válaszolt.

Fotó:  CityLife

A Denník N ismertette,

a szakértői bizottság 154 projekt pénzügyi támogatását javasolta a Laššákovának, aki 155 projektet fogadott el, de ezek közül egyik sem LMBTQ-közösség pályázata.

A támogatásokkal kapcsolatos eredményeket a minisztérium áprilisban tette közé.

Az LMBTQ-közösség projektjeit már az elején kizárták. A minisztérium úgy nyilatkozott, az LMBTQ-közösségek által benyújtott projektek elutasítása mögött a projektek hiányos minősége volt, és a szakbizottságok véleményei. Másik okként felmerült a hiányzó büntetlen előéletről szóló erkölcsi bizonyítványok hiánya. Macko ezzel kapcsolatban elmondta, ez a követelmény nem szerepelt a kötelező mellékletek listájában.

A Másság Filmfesztivál nevezetű rendezvényre a szakértői bizottság egyébként 35 ezer euró támogatást javasolt, a Pride Felvonulásra pedig 19 ezer eurót. Laššáková azonban nem támogatta a projekteket.

 Az idei Pride nem lesz gazdag

A Másság Kezdeményezés vezetője nem akarja elfogadni ezt a döntés, véleménye szerint már tíz éve bekapcsolódnak ezekbe a pályázatokba, és projektjeikkel sosem volt semmi probléma. A kulturális tárca Marek Maďarič vezetése alatt 2008 óta minden éven pénzügyileg támogatta a Másság Filmfesztivál nevezetű projektjüket.

A LMBTQ-közösség arra hivatkozik, hogy a rendelkezésükre álló dokumentumokból egyértelmű, hogy benyújtott projektjeik a legjobb értékelést kapták a pozsonyi régióban: nyolc projektből hat esetében 100-ból 80 pontot kaptak.

A végső szó azonban a kulturális tárca vezetőjéé. „Nyilvánvaló, hogy a LMBTQ-közösségek összes szervezetének kizárása a miniszterasszony személyes döntése” – olvasható az LMBTQ-közösség szervezeteinek közös nyilatkozatában.

A minisztérium ismertette,

az LMBTQ szervezetek benevezhetik projektjeiket a felhívás második fordulójába.

Ez esetben azonban már nem lehet pályázni fesztiválokra, más kísérő eseményekre, sem weboldalak finanszírozására. Az LMBTQ-közösség azonban éppen ezekre a területekre összpontosított.

„A minisztérium az érintettekkel való bármilyen konzultáció vagy megbeszélés nélkül lényegesen és brutálisan korlátozta a finanszírozható tevékenységeket” – mondta el Macko.

Macko hangsúlyozta, ennek hatására csökkenteni kell majd a Pride kulturális programját, a filmfesztivál esetében pedig a vetített filmek számát. „Tavaly ez a támogatás jelentette a költségvetésünk nagy részét, így ez a kiesés érezhető és látható lesz”.

pride-pozsony.jpg
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!