2018. május 1., 17:28

Kormányfői ígéretek május elsején

Zsolnán ünnepelt a cseh és szlovák szakszervezetek dolgozóival a szlovák kormányfő, ahol megígérte: igyekezni fog évről évre csökkenteni a minimálbérét dolgozók számát.

pellegrini-szorosen.jpg
Fotó: Tasr

Peter Pellegrini, a Zsolna melletti Budetin várához zarándokolt el, hogy meghallgassa a cseh és szlovák szakszervezetiek panaszát a nyugatihoz képest alacsonyabb bérekről.

Beszédében kifejtette, hogy május elseje nem csak a munka ünnepe, de a mai május 1-e az a nap, amikor a szlovákiai munkakörülményeket javító intézkedések lépnek hatályba.  

Az egy évvel ezelőtti nyitrai ígéretek beteljesülnek. A mai naptól kötelezően jár az ünnepnapokon a bérpótlék, pótlék jár az éjszakai munkavégzésért és a szabadnapokon végzett munkáért. - büszkélkedett a kormányfő.

A nyugati bérektől való elmaradásunkat kritizálták a szakszervezetek, amire Pellegrini elmondta, hogy megérti a kifogásaikat, és igyekezni fog, hogy csökkenjen a minimálbérért dolgozók aránya.

A szakszervezeti vezetők kritikájukat azzal támasztották alá, hogy a szlovákiai munkavállalók produktivitása – főleg a külföldi vállalatoknál – egyre növekszik, de a kollektív bérszint növelését csak komoly nyomással tudják elérni.

A szlovák szakszervezetek jelenleg a nyugdíjkorhatár plafonját szeretnék meghatározni 64-65 éves korban. Szerintük a szlovákiai munkavállaló e kor felett már fizikailag nem képes megfelelni a követelményeknek. A szakszervezetek szerint valódi biztonságot az adna, ha a nyugdíjkorhatár magasságát egy alkotmánytörvény szavatolná.

Pellegini a korhatárral egyetértett, de elmondta, hogy a javaslatot mindenképp meg kell még tárgyalni a munkaügyi minisztériumban és a pénzügyminisztériumban, hiszen figyelembe kell venni a demográfiai folyamatokat. Végül is ez az, ami meghatározza, hogy a jövőben mennyi járulékfizetőre fog jutni egy nyugdíjas.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.