2019. október 23., 16:06

A kormány élvezi az SNS támogatását

A választásig már nincs lehetőség új kormány létrehozására – jelentette ki Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke azzal kapcsolatban, hogy szerdán ismét nem hagytak jóvá egy az SNS által beterjesztett törvénytervezetet. Peter Pellegrini (Smer-SD) miniszterelnök hozzáállását is kritizálta, valamint azt, hogy a Most-Híd nem támogatta pártja három törvényjavaslatát.

Andrej Danko
Fotó: TASR

„Az SNS tartja a szavát. Négy hónap van hátra a választásig, most nincs itt az ideje a kormányváltásnak“ - hangsúlyozta Danko, és hozzátette, nincs szükség most semmiféle politikai „harakirire“, és szerinte az SNS mindig megbízható partner volt.

„Az SNS támogatja a kormányt. Ilyen a politika, a választások közeledtével mindenki a saját érdekeit képviseli" - mondta a parlament elnöke, és megköszönte a Smer-SD képviselői klubjának, hogy egységesek, amikor a klub elnöke megállapodást köt valamiről. Megerősítette azonban, hogy a Most-Híd javaslatait nem támogatja az SNS. „Vannak közöttük olyan dolgok, amelyek nem tetszenek, és ezt már korábban is jeleztük" - mondta. Közölte, hogy nem támogatják például Gál Gábor (Most-Híd) igazságügyi miniszter egyes törvényjavaslatait.

Danko a miniszterelnöknek arról a kijelentéséről is beszélt, hogy a koalíció folytatja a munkát, és nincsenek problémák. Pellegrini szerinte „úgy viselkedik, mintha már nem lenne a koalíció tagja”. „Konszenzus nélkül szavaznak” - mondta Danko. Rámutatott, hogy a koalíciós szerződés értelmében ha nincs egyértelmű megállapodás, az anyagok nem kerülhetnek a kormány elé, és a miniszterelnök nem terjesztheti őket elő tárgyalásra. Danko szerint a minimálbér tárgyalásánál Pellegrini megsértette a koalíciós szerződést.

A Most-Híddal kapcsolatban kijelentette, nem tudja, „a bosszú vagy a sértettség miatt” nem támogatták-e az SNS törvényjavaslatát, amelyen hónapok óta dolgoztak. Rámutatott, hogy az SNS az egyetlen párt a koalícióban, amelynek öt törvényjavaslatát nem fogadták el: a vadászati törvényt, a fegyveres testületekben szolgáló egyházi személyek fegyverviseléséről szóló törvényt, az idegenforgalmi és sportminisztérium létrehozásáról szóló tervezetet, a közbeszerzési törvényt és az üdülési utalványok kiterjesztését.

„Már amikor szeptemberben nem ment át a Most-Híd nemzetiségi oktatásról szóló törvénye, tudtam, hogyan fognak reagálni. Három javaslatunkat is kifogásolták. El kell mondanom, régóta ráfizetünk arra, hogy nincs egység a Most-Híd képviselői klubjában" - mutatott rá Danko. Azt mondta, nem tudott róla, hogy a Most-Hídnak fenntartásai vannak az új minisztériummal kapcsolatosan.

Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedési minisztert „nem érdekli ez a dolog" - mondta Danko. Ezért az SNS nélküle intézte az üdülési utalványok, és az áfa (DPH) ügyét. Mivel Érsek nem szorgalmazta az új minisztérium felállítását, ezzel kapcsolatban képviselői javaslatot nyújtottak be.

„Ez történelmi lehetőség volt, és azt hiszem, ezt egyszer mindenki megérti"

- tette hozzá Danko.

Egy másik törvényjavaslat, amit nem hagytak jóvá, a kollégiumok rekonstrukcióját könnyíthette volna meg, mivel a közbeszerzés problémát jelent a kollégiumokban.

Nem a pénz a probléma, és nagyon egyszerűen fel lehetne újítani legalább a zuhanyzókat, a vécéket és a közös helyiségeket"

- mondta.

Az üdülési utalványokkal kapcsolatban megjegyezte, Szlovákiában augusztusban 2,5 millió vendégéjszakát töltöttek el, ami történelmi csúcs. Danko azt mondta, sajnálja, hogy a koalíciós pártok, a Most-Híddal az élen, nem akarják, hogy a kisebb cégekben dolgozók is kaphassanak ilyen utalványokat.

„Ez a választásig ismét téma lesz. Ebből nem engedek"

– jelentette ki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.