2018. december 16., 10:10

A képviselők 65 napot dolgoztak az idén

Parlamenti képviselőink megérdemelt pihenésüket töltik, az idén a tervezettnél jobban dolgoztak: 82 ülésnap helyett 65 alatt oldották meg a rájuk bízott feladatokat.

szlovák parlament
Fotó: NRSR

Az üléseken töltött napok a 13 ülésszak rendes és rendkívüli ülésnapjaiból adódott össze. A legtöbb napot, azaz 12-t májusban, majd 10-et júniusban dolgoztak a parlamenti üléseken. Kilencszer ültek össze decemberben, nyolcszor pedig februárban és szeptemberben. Hat napot tárgyaltak októberben és novemberben, négyet márciusban, kettőt pedig februárban. Júliusban és augusztusban nyári szünetet tartottak.

A tavaly elfogadott ülésrend 82 nappal számolt, de képviselőink a tervezettnél gyorsabban és hatékonyabban döntöttek az ország dolgairól. Többek között az év utolsó három ülésén gyorsított menetrendben zajlottak a parlamenti ülések, de további órákat nyertek azzal is, hogy a pénteki ülésnapok kivételével az összes napon egy órával többet foglalkoztak az ország megoldandó dolgaival, még az ebédszünet idejét is a felére csökkentették.

A jövő évi terv ugyanúgy 82 rendes ülésnappal számol, melyet hét ülésszakra osztottak a novemberben elfogadott 2019-es ülésrend szerint. A téli szünet után, január 29-én térnek vissza a törvényhozásba.

Az ülésszakok rendesen kedden kezdődnek, egy ülésnap 9-től 19 óráig tart, kétórás ebédszünettel. Péntekenként korábban, rendszerint 14 órakor fejeződik be, míg hétfőnként a parlament nem ülésezik.

Az új évben parlamenti képviselőink 2008 óta először kapnak fizetésemelést. A parlament legutóbbi ülésszakán ugyanis a bérek további befagyasztását célzó javaslatot nem fogadták el, ennélfogva körülbelül 1000 euróval magasabb fizetést kapnak a jövőben.

Jelenleg Szlovákia parlamenti képviselőinek 1961 eurós bruttó fizetés jár, amelyhez még hozzáadódik az állandó kiadásaik megtérítése, így a pozsonyiak 3346 eurót, a nem pozsonyi lakhellyel rendelkezők pedig 3576 eurót érdemelnek ki munkájukért.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.