A volt maffiavezér jobbkeze beismerő vallomást tett Volzová meggyilkolásának kitervelésében

ma7 | TASR 2019. május 23., 17:57

Miloš Kaštan, az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Mikuláš Černák besztercebányai alvilági főnök korábbi bűntársa csütörtökön beismerte bűnösségét a Pozsony II Járásbíróság előtt Silvia Volzová meggyilkolásának kitervelésében.

Fotó: TASR

Hasonlóan, mint Mikuláš Černák esetében, a háromtagú szenátus nem fogadja el a beismerő vallomást és a vádlottat, aki jelenleg 14 és fél éves börtönbüntetését tölti, tanúként hallgatta ki. Michal Šurek, a pozsonyi Kerületi Ügyészség ügyésze csakúgy, mint Mikuláš Černák esetében, Miloš Kaštan vallomásának elfogadását indítványozta.

„1994 és 1997 között Mikuláš Černák és én több cégben is üzlettársak voltunk. Róbert Lališt a Sýkora-klán tagjaként ismerem. Ami Pavol Ruskót illeti, egy 1997-es megbeszélésen találkoztam vele először, azóta nem láttam. Én intéztem Pavol Rusko, a Markíza TV igazgatója és Mikuláš Černák találkozóját” - vallotta egyebek mellett a vádlott. A találkozó a Security 3 társaság besztercebányai székhelyén valósult meg, ahol Pavol Rusko az egyik biztonsági őr társaságában volt.

Pavol Rusko állítólag azt mondta, problémái vannak az üzlettársával, és „legszívesebben megölné". „Ez sokkolt” – mondta csütörtökön Miloš Kaštan. Azt vallotta, Pavol Rusko azt akarta, hogy Volzová eltűnjön. A találkozón többen is jelen voltak. Mikuláš Černák ekkor azt mondta, kapcsolatba kell lépnie a pozsonyi csoporttal, mivel Volzová a fővárosban volt.

Mikuláš Černák beismerő vallomást tett, de a bíróság bizonyítási eljárást rendelt el
Az alvilág egykori főnökének vallomását gyanúsnak találta a bíróság.

A következő találkozót a Pozsonyi Holiday Inn Hotelben tartották, ahol jelen volt a Sýkora-klán főnöke, Róbert Lališ és a később meggyilkolt főnök, Peter Čongrády, a szintén meggyilkolt, ellentmondásos vállalkozó, Peter Steinhübel „Žaluď” is. Steinhübel érdekeltséget akart a Markízában és félmillió korona előleget kért a gyilkosság előkészítésére, Volzová megfigyelésére.

„Nagyon rossz viszonyban vagyok Mikuláš Černákkal. Ez 1997 óta tart, amikor bujkáltam, és Mikuláš Černák likvidálni akart" - mondta a besztercebányai maffiafőnök korábbi bűntársa.

Szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött csütörtökön a Markíza televízió egykori igazgatója, Pavol Rusko tárgyalása a pozsonyi büntetés-végrehajtási intézetben. Pavol Rusko vádlottként szerepel egykori üzlettársa, Silvia Volzová meggyilkolásának kitervelése ügyében. Az ügyben vádlottként szerepel Róbert Lališ Kýbel, a Sýkora-klán főnöke, Mikuláš Černák és egykori bűntársa, Miloš K. is

Az utóbbi három vádlottat kommandósok kísérték a tárgyalóterembe. A tárgyalás elején a kerületi ügyész és a négy vádlott is elutasította a vádalku megkötését.

„Nem tudok megállapodást kötni olyan ügyben, ami nem történt meg" - mondta Róbert Lališ, aki több maffialeszámolás miatt életfogytiglani börtönbüntetését tölti. Hasonlóan reagált Pavol Rusko exminiszter is.

Sajtóértesülések szerint a rendőrség Mikuláš Černák vallomása nyomán kezdte vizsgálni az ügyet, aki azt mondta, hogy Pavol Rusko 1997 őszén megrendelte Volzová meggyilkolását, és ezért 20-40 millió szlovák koronát ígért az alvilági figuráknak. Ezt a verziót egykori bűntársa, Miloš Kaštan is megerősítette.

0 HOZZÁSZÓLÁS