Mikuláš Černák beismerő vallomást tett, de a bíróság bizonyítási eljárást rendelt el

ma7 | TASR 2019. május 23., 16:03

Mikuláš Černák, az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt besztercebányai alvilági főnök beismerő vallomást tett a Pozsony II Járásbíróság szenátusa előtt Silvia Volzová meggyilkolásának kitervelése ügyében. A szenátus azonban rövid egyeztetés után úgy döntött, nem fogadja el a beismerő vallomást és bizonyítási eljárást rendelt el.

Mikulš Černák és Pavol Rusko a bíróságon Fotó: TASR

„Bűnös vagyok” – mondta Mikuláš Černák, aki több gyilkosság elkövetése miatt életfogytiglani börtönbüntetését tölti. A bíróság a bizonyítási eljárás keretében elrendelte a kihallgatását.

Mikuláš Černák azt vallotta, valamikor 1997-ben szerzett tudomást társától, Miloš K.-tól arról, hogy mit akar Pavol Rusko, a Markíza televízió egykori igazgatója. Azt állította, akkor hallotta először Volzová nevét, akivel – ahogyan a vallomásában mondta – Pavol Ruskonak „valami problémája volt, és azt akarta, hogy a Černák-banda a maga módján intézze el”. Hozzátette, az volt a kérése, hogy az üzlettársa „nyom nélkül tűnjön el”, és megegyeztek az árban. Ezután megegyeztek a részletekben Róbert L.-lel, mert az ő embereinek feladata volt Volzová követése majd likvidálása.

A helyettes kerületi főügyész a vádiratban azzal érvel, hogy a vádlottak aktívan részt vettek a gyilkosság előkészítésében. Magát a bűncselekményt már nem volt idejük elkövetni, mivel Mikuláša Č.-t letartóztatták. Leszögezte, hogy gyilkosság kitervelésének bűncselekményéről van szó.

Roman Kvasnica, Volzová ügyvédje 6500 euró kártérítést kért, ebből az okozott erkölcsi kárért 5000 eurót, a perköltségek fejében 1500-at. A bíróság csak az erkölcsi kárt hagyta helyben, és azt mondta az ügyvédnek, indítson polgári peres eljárást. A vádlottak jogi képviselői arra a szakértőre hivatkoztak, aki Róbert L. hazugságvizsgálatát végezte.

Az ügyben Mikuláš Černákonn kívül Pavol Rusko, a Markíza TV egykori igazgatója, volt gazdasági miniszter, valamint a Sýkora-klán főnöke, Róbert L. Kýbel, és a besztercebányai alvilág tagja, Miloš Kalaš ellen emeltek vádat.

A nyilvánosságra hozott információk szerint a rendőrség Mikuláš Černák vallomása nyomán kezdte vizsgálni az ügyet, aki azt mondta, hogy Pavol Rusko 1997 őszén megrendelte Volzová meggyilkolását, és ezért 20-40 millió szlovák koronát ígért az alvilági figuráknak. Ezt a verziót Miloš Kalaš, Mikuláš Černák bűntársa is megerősítette.

Kýbel tagadta ezeket az állításokat. Pavol Rusko kitalációnak minősítette a vallomást. Az állította, azért lépett kapcsolatba Černákékkal, hogy megbizonyosodjon róla, nem éppen Volzová rendelte-e meg az ő meggyilkolását.

Az üzlettársa meggyilkolásra való felbujtással vádolt Pavol Rusko továbbra is szabadlábon védekezhet. Erről a közelmúltban döntött a Pozsonyi Kerületi Bíróság (KS), amely elutasította a kerületi ügyészség panaszát. Michal Šúrek ügyész az ellen a februári határozat ellen tiltakozott, amelynek értelmében a vádlott szabadlábon védekezhet. Kétszer is indítványozta Pavol Rusko őrizetbe vételét – sikertelenül.

Ez az első olyan eset az önálló Szlovákia történetében, hogy volt kormánytag ül a vádlottak padján, akit gyilkosságra való felbujtással vádolnak. Korábban is álltak már bíróság előtt exminisztereket, de nem ilyen súlyos bűncselekmény miatt.

Pavol Rusko Marian Kočnerral együtt - akit Ján Kuciak újságíró meggyilkolásának megrendelésével vádolnak – egy másik ügyben, az ún. televíziós váltók ügyében is vádlottként szerepel.
0 HOZZÁSZÓLÁS