2018. szeptember 17., 08:52

A több százezres veszteséget felhalmozó vállalkozó pártvezető lesz

Simon Zsolt szeptember elején jelentette be a Magyar Fórum nevű pártkezdeményezése indulását, amely sokakban meglepetést, másokban pedig elutasító vagy támogató véleményt váltott ki. Azt, hogy a kezdeményezésnek van-e jövője, az elkövetkező hónapok majd megmutatják, erős a gyanú azonban, hogy a jelenleg parlamenti képviselő pártalapítási akciójával jobb híján előremenekül, hiszen a sokak által sikeres agrárvállalkozónak tartott Simon cégei az elmúlt években hatalmas veszteséget termeltek.

Simon Zsolt, interjú
Médialapozó
Fotó: ssz

Bugár Béla egykori bizalmasával, Simon Zsolt parlamenti képviselővel, a Magyar Fórum alapítójával készítettünk interjút, amelyből kiderül:

  • a fiatal Simon már korán elkötelezte magát a mezőgazdasággal, diplomáját is a brünni Mezőgazdasági Főiskola Közgazdasági Karán szerezte, majd nem sokkal utána megalapította Agrotrade nevű vállalkozását
  • az Agrotrade-en kívül Simon Zsolt vállalkozási flottája további két cégből áll. Erre azonban csak a cégbírósági adatokat vizsgálva nem jöhetünk rá, hiszen Simon Zsolt neve egyik vállalkozás aktuális irataiban sem szerepel
  • ehelyett édesanyja és volt felesége nevét találjuk a cégpapírokon
  • ennek ellenére a cégek mögött maga Simon áll, ezt az interjúban sem tagadta. Azon kérdésünkre viszont, hogy egy közszereplőnek miért kell strómanok mögé bújnia, nem kaptunk konkrét választ, csak annyit, hogy „az élet így hozta”
  • mindez eddig „csak” morális kérdést vet fel, különösen annak a tükrében, hogy Simon a Magyar Fórum bemutatkozó sajtótájékoztatóján éppen a szlovákiai belpolitikából hiányzó transzparens, áttekinthető magatartást hiányolta, és ezt nevezte meg az új párt megalapításának egyik okaként, ha azonban megnézzük a három cégből álló csoport gazdálkodási eredményeit, láthatjuk, hogy az Agrotrade-Barvik-Instinct cégek hármasfogata az elmúlt majd egy évtizedben több mint félmillió, egészen pontosan 650 ezer euró veszteséget hozott össze
  • „Ebben nem kell észszerűséget keresni. Nekem ehhez érzelmi kötődésem van” – mondja lakonikusan Simon, amikor – mint tulajdonost – arról kérdezzük, nem zavarta-e a több százezres összegű veszteség
  • persze a Simon Zsolt által tulajdonolt cégek vesztesége, illetve annak rendezése akár a politikus úri jókedvétől is függhet (ha van kedve, finanszírozza, ha nincs kedve, nem tölti fel többé a veszteséget), az viszont már közérdek, hogy ezek a cégek szeptember elején a több százezres veszteség mellett több mint 30 ezer eurós tartozást mutattak ki a társadalombiztosítás és az egészségbiztosítók felé
Simon Zsolt: "Ha veszteség volt, igyekeztem a sajátomból betenni"

Amikor szeptember elején ezt a találkozót egyeztettük, annyit mondott, hogy pár napot Budapesten fog tölteni. Egy szlovákiai magyar párt alapítója esetében talán nem udvariatlanság megkérdezni: mit csinált ön Budapesten?

Azt, amit minden más felvidéki magyar ember.

Tehát bevásárolt, moziban vagy színházban volt. Politikai tárgyalásokat nem folytatott?

Semmilyen politikai tárgyalást nem folytattam. Vannak Budapesten barátaim, járok oda bevásárolni, mozizni, a gyerekekkel szórakozni. Semmi politika nem volt benne.

Fotó:  ssz

Ha az ember pártot alapít, az ilyen, máskor hétköznapinak tűnő cselekedetei is más megvilágítást nyerhetnek. Ön tőrőlmetszett agrárvállalkozó. A tanulmányait is ezen a területen végezte, Brünnben a Mezőgazdasági Főiskola Közgazdasági Karán diplomázott, majd később agrárvállalkozást is indított. A kétezres évek elején viszont eltűnt a neve ezekből a cégekből és különböző álruhákban, strómanokon keresztül jelent csak meg. Az Agrotrade kft-t a Barvik kft. tulajdonolja, a Barvik kft-t pedig az Instinct részvénytársaság. Ön azonban csak a háttérben húzódik meg, a neve sehol sincs említve. Mi szükség van erre?

Ezt az élet hozta így, nem arról van szó, hogy szükség lenne erre. Ugyanakkor amióta a politikába beléptem, soha nem mondtam, hogy nekem ezekhez a cégekhez ne lenne valami közöm. Többször elmondtam, hogy ezek mögött a cégek mögött ott vagyok én is. Ez nem egy titkos dolog, csak az élet így hozta. Mint befektető szerepelek ezekben a cégekben, menedzseri ráhatásom az egyikre sincs.

Nem azért nem szerepel hivatalosan sehol sem a neve ezeknek a cégeknek a papírjain, mert amikor 2002-ben az országos politikában megjelent, ezzel akarta megelőzni azt, hogy „szájára vegye“ a közvélemény, amiért földművelésügyi miniszter és agrárvállalkozó is egy személyben?

Ahogy mondtam, soha nem csináltam titkot abból, hogy a cég az enyém. Minden vállalkozás életében jönnek olyan momentumok, amihez alkalmazkodni kell, s az elmúlt majd másfél évtized alatt ide fejlődte ki magát, semmi más emögött nincs. Ahogy a politikába beléptem, eleget tettem annak a törvényi kötelességnek, hogy ügyvezető nem lehetek, de azért annyi engedtessék meg nekem, hogy mindazt, amit 95-től létrehoztam, most csak azért, mert a politikába beléptem, ne adjam fel. Az ember nem lesz örökre politikus.

Ha ezeknek a cégeknek az utóbbi évekbeli eredményességét nézzük meg, nagyon rossz számokkal találkozunk. Az elmúlt majd‘ egy évtizedben mínusz 650 ezer euró veszteséget produkált ez a három cég. Miért éri meg ilyen cégekben befektetni?

(Hosszú csend.) Aki parasztnak született, az parasztként is fog meghalni. Ebben a kérdésben ésszerűséget nem kell keresni. Nekem ehhez érzelmi kötődésem van, ha veszteség volt, akkor igyekeztem a sajátomból inkább még betenni. A vállalkozás létezik, embereket alkalmaz, minden ki van fizetve, van év, amikor van nyereség, van, amikor nincs. 

Azt mondja, hogy ne keressünk ésszerűséget ebben?! Értsük ezt úgy, hogy 650 ezer euró veszteséget ön csak úgy, hobbiból hajlandó finanszírozni? Miből él, hogy ekkora veszteséget képes finanszírozni?

Nem, nem, nem. Nem az egészet kell finanszíroznom, ez a vagyon értékből is levonódik. Istenigazából az, hogy ekkora veszteség van, valahol annak is köszönhető, hogy sokkal kevesebbet tudok rá odafigyelni, nem én irányítom. Mindenesetre nincsenek olyan helyzetben, hogy be kellene zárnom.

Fotó:  ssz

A mostani állás szerint a cégcsoportnak több mint 30 ezer euró tartozása van különböző járulékokon. A társadalom-biztosítónak és az egészségügyi biztosítónak.

Mint befektető éves szinten kapom meg a kimutatásokat, és éves szinten ezek mindig ki vannak nullázva. A mezőgazdaságban van időszak, amikor a gazdáknak több pénze van, s van, amikor kevesebb. Ez tehát hullámzó: van, amikor van tartozás, van, amikor nincs tartozás. Aratás előtt kevesebb a pénz, aratás után több. Éves szinten ezt nem látom problémának.

Az ön cégében nem csak aratáskor van bevétel, hiszen a növénytermesztés mellett állattenyésztéssel is foglalkoznak, sőt azon belül külön szarvasmarhával, juhtenyésztéssel, sertésneveléssel.

A mezőgazdaságban semmi nem ideális. Van, amikor hiába van áru, nem lehet eladni. Ez minden mezőgazdasági cégben így megy. Nem értem, hogy miért kell ezzel foglalkozni. Én ott befektető vagyok, ha az a cég olyan számokat fog produkálni, hogy fel kell számolni, akkor fel lesz számolva. Nem szeretnék megválni ettől a cégtől, s tulajdonosként nem fogok kezdeményezni semmi olyan lépést, hogy fel legyen számolva. Vannak ott emberek, akiknek van fizetése, a fizetésüket megkapják. Jó, az mindenhol előfordul, hogy van egy-két hónap csúszás. Lehet, hogy a vagyon értéke csökken, de a cég működik, én meg bízom benne, hogy ez lassan, de biztosan meg fog fordulni. Voltak ott olyan döntések, amelyek szerintem nem voltak jó döntések, de úgy gondolom, hogy ez már az utóbbi időben eléggé konszolidálódott. 

Ezt családon belül is meg tudják beszélni? A cégekben vagy tulajdonostársként vagy igazgatósági tagként vannak Simon vezetéknevű emberek.

Én mint befektető megmondom ezt nekik az év végi záráskor.

A számok alapján nem így tűnik. Ők egyébként családtagok?

Az egyik hölgy az édesanyám, a másik pedig a volt feleségem. 

Azt követendő példának tartja a vállalkozók számára, hogy tartozást halmozzanak fel az állam felé?

Nincs tartozás felhalmozva az állammal szemben. 

Arról a harmincezer euróról beszélünk, amellyel társasdalom-biztosítónak és az egészségügyi biztosítónak tartoznak. De lépjünk tovább! A alakulófélben levő Magyar Fórum első sajtótájékoztatóján Komáromban elhangzott, hogy a pártot nagyrészt a tagok adományaiból fogják finanszírozni.

Nem, ilyen nem hangzott el.

Úgy emlékszünk, hogy Gál Zsolt mondta azt, hogy ezt tagi kölcsönként fogják felfogni, amelyet a tagok a párt választásokon elért eredménye alapján vagy visszakapnak vagy nem. Ön szintén részt vesz a párt finanszírozásában?

Pontosan úgy vesz részt mindenki, ahogyan Gál Zsolti elmondta. Tehát én is. 

Azt lehet tudni, hogy ön mekkora összeggel vesz részt?

Ahogy nem tudjuk, hogy mi lesz holnap, azt sem lehet megmondani, hogy három hónap múlva mekkora összegre lesz szükség. Aki feltesz egy ilyen kérdést, az nem érti, hogy miről van szó. Arra most közülünk senki nem tudja a választ, hogy mennyire lesz szükség, mivel a pártnak először meg kell alakulnia. Utána eldöntjük, hogy mennyi pénzt akarunk elkölteni, és hogy ezt hogyan fogjuk összerakni. Ezeket a részleteket nyilvánosságra fogjuk hozni. Mi most az elveket mondtuk el, de nem tudjuk, hogy mennyire lesz szükségünk. Elképzelés van, de hogy ki mennyit fog adni, hogy kell-e még valakitől egy plusz ezres vagy ötszázas, erről most nem tudok beszélni. Hazudnék, ha erről valamit mondanék. 

Gál Zsolt szerint Simon Zsolt nem igazi stróman
Megkérdeztük az alakuló párt gazdasági szakértőjét, Gál Zsoltot, vajon követendő, jó példának tartja-e, ha egy politikus strómanok mögé bújva folytat vállalkozói tevékenységet. Írásban feltett kérdésünkre Gál Zsolttól a következő választ kaptuk: "Véleményem szerint Simon Zsolt nem próbálja rejtegetni a cégeit, mert akkor nem a közvetlen családtagjaira lennének írva. Az igazi stróman az lenne, aki nem köthető hozzá. Ami a tartozásokat illeti, ezek átmenetileg előfordulhatnak, de ha rendszeresen és hosszú távon tartozna a járulékokkal, és a tartozások halmozódnának, akkor a cég már aligha létezne. A veszteséget nem tudom érdemben kommentálni, ehhez ismernem kellene a cég gazdálkodási adatait, a veszteség okait."

Azt meg tudja mondani, hogy mekkora felső határig hajlandó személyesen elmenni? A parlament honlapján közzétett vagyonnyilatkozatok alapján önnek az elmúlt majd‘ egy évtizedben (2009 óta napjainkig) a képviselői illetményén kívül megközelítőleg százezer eurója maradt. Mennyit lehet ebből pártalapításra fordítani?

Az, hogy a párt alapítására mennyire lesz szükség, az nem téma jelenleg, úgyhogy ne haragudjon meg senki, ha most erre a kérdésre nem fogok válaszolni. De azt szeretném megkérdezni, hogy most a párt alapításáról beszélünk, vagy az én anyagi helyzetemet szeretné felmérni? Mert a kettő nem ugyanaz. Minden egyes fillérrel, amivel beszállok ebbe a pártba, azzal nyilvánosan és teljes nyugodtsággal el tudok számolni. Viszont ha az én anyagi helyzetemet szeretné felmérni, akkor arra nem fogok válaszolni. 

Semmi esetre sem szeretnénk az anyagi helyzetét felmérni, csak abból indulunk ki, hogy az a cégcsoport, aminek ön 95%-os tulajdonosa, 2009 óta 650 ezer euró veszteséget termelt. Ugyanezen időszakban önnek volt 750 ezer euró bevallott plusz jövedelme. Ha ebből a kettőből vonunk egy egyszerű mérleget, akkor maradt százezer euró többlet. Ebből lehet-e finanszírozni az elmúlt majd‘ tíz év vagyonnövekedését és egy párt alapítását is?

Ha oda kerül a sor, hogy nyilvánosságra hozzuk, ki mennyit tett be a pártba, akkor majd jöjjön vissza és nyugodtan kérdezze meg, hogy amit én betettem, az honnét származik.

Fotó:  ssz

Egy újságírónak erre semmilyen jogköre nincs, ez az adóhivatal vagy a pénzügyi igazgatóság jogköre. Pusztán csak azt szeretném megkérdezni, hogy ez az összeg elég lesz-e egy ilyen terv megvalósítására?

A vagyonomat és a pénzügyeimet a pénzügyi igazgatóság úgy átvilágította, hogy nem tudom, hogy van-e még egy olyan képviselő, akit ennyire átvizsgáltak. Egy egykori miniszterjelölt már tett egyszer ellenem egy büntető-feljelentést, akkor mindenemet átvizsgálták és mindenről el tudtam számolni. A cégek vesztesége pedig egyrészt a vagyon csökkenésével volt finanszírozva, tehát nem teljesen helyes az a feltételezés, hogy minden veszteséget az én készpénzemmel kellett pótolni. Visszatérve a párt finanszírozására: mi vagyunk az a párt, amelyik elmondta, hogy nem fogunk senkitől tízezer eurónál nagyobb adományt elfogadni, mert nem szeretnénk, ha bárkinek a gatyamadzagján lógnánk. Az adományozók listája is nyilvános lesz, ezt a törvény elő is írja. A párt költségeit elsősorban saját forrásból, a tagok kölcsönéből fedezzük. De még nem vagyunk abban az állapotban, hogy el tudjuk mondani, hogy mennyi pénzt kell erre rászánni. 

Tapasztalata azért már van az ilyen kérdésekben, hiszen amikor néhány társával együtt kilépett az MKP-ból, ha jól emlékszünk, fejenként 10-10 ezer eurót ajánlottak fel az új párt, a Híd megalakulásának segítésére.

Igen, így volt valahogy. De az egy merőben más helyzet volt. Akkor mi, kilencen úgy döntöttünk, hogy alakítunk egy pártot, most pedig kiálltuk ötvenen és továbbiak csatlakoznak hozzánk. Tehát a Híd egy felülről építkező párt volt, a Magyar Fórum pedig egy alulról építkező párt. Az előbbinél meg lehetett mondani, hogy hányan vagyunk a pártalapítás költségeire, most pedig ezt nem lehet még tudni. Erről majd a csapat fog dönteni, nem Simon Zsolt.

Arról van-e elképzelésük, hogy a pártalapításhoz szükséges aláírások mikorra jöhetnének össze?

Mi azon vagyunk, hogy minél hamarabb. Azt szeretnénk, hogy még az idén összejöjjön és a pártot is nyilvántartásba vegyék.

Így, ha nem lesznek előrehozott választások, a 2020-as megmérettetésre még elég idő látszik felkészülni. Személyesen számol-e azzal, hogy előrehozott választások lesznek? Ha igen, el tudja képzelni, hogy más pártok listáján induljanak?

Az előrehozott választások lehetősége benne van a pakliban. Azt pedig, hogy más pártok listáján induljanak-e a jelöltjeink, ezt most még túl hipotetikus kérdésnek tartom, erre nem tudok válaszolni. Előbb még lesznek az európai parlamenti választások, illetve az önkormányzati választások, ezekben mi nem is gondolkodunk. Az a komáromi bemutatkozásunkkor el is hangzott, hogy ha magánemberként valaki közülünk el akar indulni az önkormányzati választásokon, akkor az ellen semmilyen kifogást nem támasztunk. A fő cél a 2020-as parlamenti választások. A legfontosabb motivációnk, hogy legyen magyar képviselet.

Szakértő: "Minimalizálni kell a közszereplők potenciális összeférhetetlenségét"
Šomorjai Simon, a cégelemzésekkel és kockázatkezeléssel foglalkozó Bisnode cégcsoport szlovákiai ügyvezető igazgatóját arról kérdeztük, hogy külföldön mennyire tolerálják, ha egy közszereplő a családtagokon keresztül gyakorolja a befolyását a cégeiben. Az ügyvezető a szerkesztőségünknek küldött válaszában a fő célt abban nevezte meg, hogy "minimalizálni kell a közszereplők akárcsak potenciális összeférhetetlenségét is", azaz, hogy egy politikus a betöltött funkciójából adódóan előnybe tudja hozni a személyéhez köthető vállalkozásokat. Elmondta, hogy az Egyesült Királyságban a politikus hozzátartozóinak is bevallást kell tenniük a közbeszerzések viszonylatában, hozzátéve, hogy "egy sor országban, így például Franciaországban, Lettországban korlátozzák a politikusok és azok családtagjainak tulajdonosi státuszát."
Simon Zsolt, interjú
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.