2019. május 30., 19:18

A szociális ügyi miniszter széleskörű vitát akar a 13. nyugdíj bevezetéséről

Ján Richter (Smer-SD) munkaügyi és szociális ügyi miniszter széleskörű vitát indítványoz a 13. nyugdíj bevezetéséről. Ezt a közel 100 ezer tagot számláló Szlovákiai Nyugdíjasok Egységszervezetének (JDS) konferenciáján jelentette be.

Ján Richter
Fotó: TASR
Még ha kisebb összeggel kezdenénk is, vagyis ha nem kapnák meg rögtön a teljes összeget, akkor is az a lényeg, hogy beindítsuk ezt a folyamatot”

- jelentette ki Richter.

Magyarázatként hozzáfűzte, sok idős embernek nem áll módjában, hogy valahogyan kiegészítse a nyugdíját. A karácsonyi nyugdíj-kiegészítéssel kapcsolatban emlékeztetett, hogy idén 100 százalékkal magasabb lesz a tavalyinál.

A miniszter a munkát vállaló nyugdíjasokról kijelentette, „nem veszik el senki munkahelyét, hiszen közel 100 ezer betöltetlen állás van”.

„Az idősek sokszor olyan munkát végeznek, amit a fiatalok nem vállalnának, viszont a gazdaság működése szempontjából fontosak ezek az állások” - tette hozzá.

Emlékeztetett, hogy a dolgozó nyugdíjasok a járulékok terén olyan előnyöket élveznek, mint a munkát vállaló diákok.

Richter elmondta, meggyőződése, hogy helyes volt a nyugdíjkorhatár plafonjának bevezetése.

Ami nem jelenti azt, hogy 64 évesen bárkit nyugdíjba zavarnának. De aki úgy érzi, hogy egészségileg, fizikailag már nem bírja, 64 évesen elmehet nyugdíjba, anélkül, hogy ebből bármilyen hátránya származna, mint például a korkedvezményes nyugdíjnál, amikor bizonyos százalékot leszámolnak”

- mondta Richter, hozzátéve, hogy aki tovább akar dolgozni, az megteheti, a törvény ezt lehetővé teszi.

A konferencián hangsúlyozta, hogy a JDS kiemelt szociális partner, és részletesen ismertette a kormány foglalkoztatáspolitikáját, családpolitikáját és nyugdíjpolitikáját.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.